The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Tim

Hoe stel je de juiste verversingssnelheid in op je monitor?

De verversingssnelheid van je monitor bepaalt hoe snel je monitor het beeld ververst. Games verschillen onderling in hoeveel hertz ze minimaal nodig hebben voor een vloeiende game ervaring. Hoe hoger het aantal, hoe vloeiender het beeld loopt. In dit artikel leggen wij je uit hoe je de verversingssnelheid via de monitor of instellingenmenu aanpast voor een nog betere game ervaring.

Wat is verversingssnelheid?

Verversingssnelheid monitor

Verversingssnelheid of refresh rate is de snelheid waarmee je monitor het beeld ververst. Dat gebeurt een aantal keer per seconde, bijvoorbeeld 60 keer, 75 keer of 100 keer. Die snelheid wordt uitgedrukt in hertz. Een 60 Hz monitor ververst het beeld 60 keer per seconde en een 75 Hz monitor doet dat in dezelfde tijd 75 keer.

Voordelen van een hogere verversingssnelheid

Voordelen hoge refresh rate

Het voordeel van een hogere verversingssnelheid is dat het beeld vloeiender kan worden weergegeven. Hoe hoger de verversingssnelheid, hoe vloeiender het beeld. Niet iedereen ziet het verschil even goed. Sommige mensen ervaren het verschil tussen 60 en 75 Hz als een wereld van verschil, terwijl anderen het niet of nauwelijks waar kunnen nemen. In het algemeen is het zo dat hoe hoger de verversingssnelheid wordt, hoe moeilijker het verschil met het blote oog te zien is. Daarnaast heb je ook minder last van input lag, wat een groot voordeel is voor gaming. Kijk je een film of ben je aan het gamen, dan is het belangrijk dat het aantal beelden per seconde (FPS) hetzelfde is als de snelheid waarmee je monitor het beeld ververst. Alleen dan profiteer je het meest van de hoge verversingssnelheid.

G-Sync en FreeSync

G-Sync FreeSync

G-Sync en FreeSync zijn technologieën die ervoor zorgen dat de verversingssnelheid van je monitor zich precies aanpast aan het aantal beelden dat je pc, console of laptop naar je scherm stuurt. Daardoor heb je geen last van tearing tijdens snelle actiescènes is je favoriete shooter of racegame. G-Sync en FreeSync werken hetzelfde, maar het verschil is dat G-Sync van Nvidia is en FreeSync van AMD. Heb je een videokaart van Nvidia, kies dan voor een monitor die G-Sync ondersteunt. Heb je een AMD videokaart? Ga dan voor een FreeSync monitor.

Instellen

Handmatig een hogere verversingssnelheid instellen kun je op twee verschillende manieren doen. Wil je je scherm gebruiken met een PS4 of Xbox, kies dan voor de eerste optie. Sluit je je scherm aan op een pc of laptop, dan kies je een van de volgende opties:

Via de instellingen op je scherm

De rode menu-knop aan de achterkan van je monitor, om de instellingen te tonen.
 1. Druk op de menu-knop op je monitor. Het verschilt per beeldscherm waar deze knop zit, maar meestal is dat onderaan in het midden, of rechts op de onderrand van je scherm.
 2. Gebruik de navigatietoetsen of -stick om naar 'refresh rate' te navigeren. Meestal staat dit onder 'game' of 'picture'.
 3. Kies voor de verversingssnelheid die je wilt instellen, zoals 60, 100, 120 of 144 Hz.
 4. Heeft je scherm geen instelling voor de verversingssnelheid of kun je het menu niet vinden? Gebruik dan de volgende methode om je monitor in te stellen:

Via het instellingenmenu in Windows of MacOS

Klik met je rechtermuisknop op het bureaublad om dit menu te laten verschijnen. Klik vervolgens op beeldscherminstellingen om je aanpassingen door te voeren.

Windows:

 1. Klik met je rechtermuisknop op het bureaublad van Windows 10.
 2. Selecteer 'Display settings' en ga in dit menu naar 'Advanced display settings'.
 3. Klik onderaan dit scherm op 'Display adapter properties'.
 4. In het tabblad 'Monitor' stel je onder 'Screen refresh rate' de gewenste verversingssnelheid in.
 5. Je monitor gaat even uit en daarna weer aan. Je nieuwe verversingssnelheid is ingesteld.
 6. Beweeg je cursor snel op en neer en kijk of jij het verschil kunt zien.

MacOS:

 1. Open instellingen vanuit je taakbalk of je map met apps.
 2. Kies voor 'display' of 'display settings'
 3. Kies uit het uitklapmenu de verversingssnelheid die je wilt instellen.
 4. Test of je het verschil kunt zien door je cursor snel op en neer te bewegen.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.869 beoordelingen