The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Gijs

6 Apple iPad life hacks voor beginners

Ik dacht redelijk veel te weten van Apple iPad. Toch leer ik soms nog trucjes om processen handiger en sneller te doen. Zogeheten life hacks. Om jou op weg te helpen met de besturing van je Apple iPad heb ik de beste life hacks opgezocht, getest en voor je opgeschreven. In dit artikel lees je 6 tips waardoor je nog gemakkelijker werkt met je iPad.

1. Snel typen

virtueel toetsenbord iOS

Wanneer ik een lang bericht typ, gaat dit vaak erg langzaam. Typen op een touchscreen is nou eenmaal niet zo efficiënt als op een echt toetsenbord. Gelukkig deel ik met een simpele beweging het toetsenbord van Apple iPad op in 2 delen.

 • Ik plaats 2 vingers op het toetsenbord en veeg ze uit elkaar, naar links en rechts.
 • Nu pak ik mijn Apple iPad met 2 handen vast en typ ik met mijn duimen.

Let op: deze functie werkt niet op Apple iPad Pro 11 en 12,9 inch.

2. Multitasken in Safari

iOS safari splitscreen

Ik ververs regelmatig het nieuws door de dag heen, maar ik kijk ook regelmatig naar bijvoorbeeld live sportuitslagen op een andere website. Ik houd één van de 2 tabbladen in Safari ingedrukt en sleep deze vervolgens naar de zijkant van het beeldscherm. Daar laat ik het tabblad los waardoor Safari beide tabbladen over het scherm verdeeld. Nu lees ik het nieuws op de ene helft, terwijl een verandering in sportuitslagen zichtbaar blijft op de andere helft. Op mijn Apple iPad Mini werkt dit alleen in horizontale modus.

3. Terug naar boven

return to top functie iOS

Wanneer ik een longread van The Guardian lees, ben ik soms lang aan het scrollen om weer bovenaan de pagina te komen. Gelukkig heeft iPad een trucje waardoor ik niet eindeloos scroll.

 • Ik klik op de balk bovenin de applicatie, dit is de balk waar ook de tijd en het batterijniveau staan.
 • Nadat ik de balk aantik, scrollt de pagina waar ik mij op bevind automatisch naar boven. Dit werkt niet alleen in de browser, maar ook op sociale media apps als Facebook en Instagram.

4. Begeleide toegang

begeleide toegang iOS

Mijn neefjes spelen soms een spelletje op mijn iPad. Om te zorgen dat ze niet knoeien met de instellingen zorg ik dat ze niet uit de spelletjes-app kunnen.

 • Ik open InstellingenAlgemeen → Toegankelijkheid → Begeleide toegang
 • In dit menu tik ik op het schuifje van Begeleide toegang en activeer de functie.
 • Nu open ik het spelletje voor mijn neefjes en druk 3 keer de homeknop (aan-uitknop op iPad Pro 2018) en start zo begeleide toegang. Ik kan mijn neefjes met een gerust hart laten spelen. Ze kunnen de app namelijk alleen verlaten met mijn toegangscode.

5. Night Shift

Night shift iOS

's Avonds kijk ik in bed vaak naar mijn favoriete serie. Voorheen had ik moeite om in slaap te vallen na het bingewatchen. Dit komt door het felle blauwe licht van het beeldscherm. Dankzij Night shift heb ik hier niet langer last van. Dit filtert het blauwe licht uit mijn scherm, wat rustiger is voor mijn ogen én hersenen.

 • Ik open InstellingenBeeldscherm en helderheidNight shift.
 • Hier tik het schuifje van Night shift aan en activeer zo de functie.

6. Het bedieningspaneel aanpassen

Apple iPad bedieningspaneel aanpassen

Sommige apps en instellingen gebruik ik vaak en wil ik dan ook snel aanpassen of bedienen. Dit doe ik via het bedieningspaneel. Het bedieningspaneel haal ik tevoorschijn door vanaf het batterij-icoontje kort naar beneden te swipen. Het bedieningspaneel richt ik in met mijn meest gebruikte functies en instellingen.

 • Ik open InstellingenBedieningspaneel.
 • Dan klik ik op Pas regelaars aan.
 • Regelaars voeg ik toe door op + te drukken en op - en Verwijder om regelaars te verwijderen.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 22.802 beoordelingen