The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door James

Advies over bladblazers

De bladeren vallen van de bomen en bedekken je grasveld, terras en oprit. Ook de parken, straten en parkeerterreinen liggen vol met gebladerte. Waar je ook aan de slag gaat, een bladblazer komt hierbij goed van pas. Er zijn een aantal eigenschappen waar je op moet letten bij het kiezen van een bladblazer. Die eigenschappen bespreken we hier.

1. Welke aandrijving heeft je voorkeur?

De eerste keuze die je maakt bij het uitzoeken van je bladblazer, is de aandrijving. De aandrijving is de manier waarop je de motor van de bladblazer laat draaien. Je kiest of je een bladblazer wilt die werkt op netstroom, op benzine of op accu. Elke aandrijving heeft zo zijn voor- en nadelen.

Type aandrijvingen

Elektrisch

  • Je hebt continue stroomvoorziening.
  • De bladblazers zijn meestal licht van gewicht.
  • Je werkt altijd met een verlengkabel.

Accu

  • Je werkt draadloos.
  • De bladblazers zijn stiller en milieuvriendelijker.
  • Je bent afhankelijk van de gebruiksduur van je accu.

Benzine

  • Je werkt draadloos.
  • De bladblazers zijn robuust en krachtig.
  • De motor vergt onderhoud en brandstof.

2. Wil je een koffermodel of een rugzakmodel?

Model bladblazer

De meeste bladblazers hebben een goed hanteerbaar gewicht en draag je dus gewoon in de hand. Dat zijn de koffermodellen. De echt zwaardere modellen, zo rond de 10 kilogram, zijn niet prettig om continu in je hand te houden. Vaak zijn deze bladblazers als rugzakmodel uitgevoerd. Terwijl je de bladblazer als een rugzak op je rug draagt, bedien je hem met het handvat en de knop op de blaaspijp.

3. Zuig- en versnipperfunctie

Rotor bladblazer

Naast blazen zijn er bladblazers die ook bladeren opzuigen en versnipperen. Je zuigt het gebladerte op, waarna ze door de rotor vliegen. Deze draait snel rond en versnippert zo de bladeren. Een metalen rotor is duurzamer dan een kunststof rotor. De versnipperratio vertelt je hoeveel kleiner de bladeren worden gemaakt. De snippers worden vervolgens opgevangen in een opvangzak. De grootte van de opvangzak bepaalt hoeveel liter afval je opvangt. Hoe groter de versnipperratio is, hoe kleiner de bladeren worden gemaakt en hoe meer er in de opvangzak past. En hoe groter de afvalzak is, hoe minder vaak je hem moet legen.

4. Wil je extra gebruiksgemak?

Hark bladblazer

Naast een standaard bladblazer, zijn er modellen met extra opties. Met een extra handvat heb je meer grip, bedien je de bladblazer eenvoudiger en houd je hem ook prettiger vast. Een draagriem is van toepassing voor koffermodellen, waardoor je indien gewenst het gewicht op je schouders of rug draagt. Zit je gebladerte goed aan elkaar of aan de grond vastgeplakt, dan is het verstandig om het eerst even wat los te schrapen met een hark aan het uiteinde van de blaaspijp. En wil je de blaassnelheid wat lager of hoger instellen, ga dan voor een bladblazer met een regelbaar toerental.

James
Artikel van:
James
Tuingereedschapspecialist

© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 41.739 beoordelingen