The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jos

De voordelen van een curved monitor

Een monitor met een gebogen scherm. Het is al niet meer weg te denken uit de wereld van monitoren. Een zogenoemde curved monitor biedt een aantal voordelen ten opzichte van een 'normale' monitor. Wat een curved monitor is en wat jij er aan hebt, leg ik je hieronder uit.

In het kort

De voordelen van een curved monitor zijn:

  • Een panoramisch effect
  • Ergonomisch verantwoord
  • Het scherm lijkt groter
  • Een betere kleurweergave
  • Intense game ervaring

Wat is een curved monitor?

Een curved monitor heeft een gebogen scherm, dat mag duidelijk zijn. De kromming van een scherm wordt uitgedrukt in R, dit staat voor radius. Hoe lager het getal voor de R, hoe krommer het scherm. Een monitor met een kromming van 3000R is bijvoorbeeld minder heftig gebogen dan een monitor met 1800R. Omdat je vaak in je eentje en in het midden achter een monitor zit, komt het effect van een curved monitor goed op je over. Achter een gebogen scherm neem je beelden intenser waar dan achter een plat scherm en dat kan voordelen hebben voor jou.

Wat zijn de voordelen voor mij?

Panoramisch effect

Het gebogen scherm van een curved monitor kromt zich als het ware om je heen. Het creëert een panoramisch effect, waardoor je meer diepte ervaart. Je neemt het beeld daardoor in 3D waar, bijna alsof dat wat er op het scherm te zien is zich om je heen afspeelt.

Ergonomisch verantwoord

De afstand van je ogen tot de monitor is over het hele scherm gelijk. Dat betekent dat je minder met je ogen en hoofd hoeft te bewegen en minder snel last krijgt van je ogen en nek. Dit is vooral een voordeel als je een curved ultrawide monitor hebt.

Andere voordelen

Het scherm lijkt groter

Met een curved monitor zijn de zijkanten van je beeldscherm iets dichterbij je ogen. Hierdoor neem je de buitenste regionen van je beeld beter waar en lijkt het scherm groter.

Betere kleurweergave

Doordat het hele scherm goed zichtbaar is vanuit één positie heeft dat ook een voordeel voor de kleurweergave. Je neemt kleuren namelijk het hele scherm gelijk waar en ervaren je ogen de kleuren helderder en intenser.

Intense game ervaring

Een curved monitor gebruik je voor elke computertoepassing, maar er springt er één in het bijzonder uit en dat is gaming. Door het gebogen scherm ervaar je jouw games intenser en voelt het alsof je er middenin zit. Tijdens het gamen komen alle voordelen van een curved monitor samen, waardoor gaming intenser en meeslepender is.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 41.739 beoordelingen