The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Dylan

Advies over DJ speakers

Als je thuis met een DJ controller of DJ set draait, heb je DJ speakers nodig om goed te kunnen mixen. Deze speakers worden ook wel monitors genoemd. Op deze pagina leggen we je uit wat dit voor speakers zijn, welke soorten er bestaan en waar je op moet letten bij het aanschaffen van monitors. Zo vind je eenvoudig de beste DJ speakers voor jou.

1. Wat zijn DJ speakers?

DJ speakers zijn speakers om je muziek op te mixen. Je wil natuurlijk dat de muziek goed klinkt. Zo voorkom je dat er te weinig bas in je mix zit of dat de hogere frequenties klinken als 1 grote brij van geluid. Omdat een neutrale sound hier van belang is geven DJ monitors het geluid zo nauwkeurig mogelijk weer. Klinkt het via je DJ speakers goed? Dan klinkt het op andere geluidsinstallaties waarschijnlijk ook zoals jij het in gedachten hebt. DJ monitors zijn dus een essentieel onderdeel van je studio gear. Je wilt tenslotte alle nuances van je mix goed kunnen horen.

2. Waarom kun je geen pc speakers gebruiken?

Thuis heb je ook monitors nodig om je mix te monitoren. En met de speakers kun je natuurlijk ook anderen laten genieten van jouw draaikunsten. Eenvoudige pc speakers bieden je niet de kwaliteit en het vermogen die je nodig hebt. Bovendien heb je speakers nodig met dezelfde aansluiting als je DJ set of DJ controller. Deze aansluitingen ontbreken vaak op computer speakers. DJ monitors hebben deze professionele aansluitingen wel en bieden je een hogere geluidskwaliteit en meer vermogen.

3. Wat voor DJ speakers heb je nodig?

Alle DJ speakers in ons assortiment hebben een ingebouwde versterker. Vanwege de ingebouwde versterker hoef je geen losse versterker te kopen. Hierdoor kun je de speakers direct aansluiten. Deze actieve speakers zijn voor thuisgebruik het meest praktisch. Ze zijn namelijk compact en je hebt geen extra versterkers nodig. Maar welke actieve speakers zijn geschikt voor jou?

4. Welk formaat DJ speakers heb je nodig?

DJ speakers zijn er in verschillende maten. Fabrikanten geven de maat van deze speakers meestal aan in inches. Het gaat dan vaak over het formaat van de grootste woofer. Hoe kleiner de woofer, hoe kleiner de speakerkast. Kleine actieve DJ boxen hebben in de regel wel een lager vermogen dan grotere DJ speakers. Staat je DJ controller of DJ set in je slaap- of hobbykamer? Dan is het 3, 4, of 5 inch formaat het meest geschikt. Draai je vaak in een grotere kamer, bijvoorbeeld op verjaardagen of huisfeestjes? Kijk dan naar monitors met minimaal een 5 inch woofer.

5. Welke aansluitingen heb je nodig?

Welke aansluitingen heb je nodig

Aan de achterkant van DJ monitors zitten de aansluitingen voor het geluid. Aansluitingen die je tegen kunt komen zijn XLR, jack en tulp. Jack ook wel TRS genoemd en XLR zijn gebalanceerd. Dit houdt kortweg in dat het signaal vrij van storingen en ruis is. RCA, wat vaak tulp wordt genoemd, is ongebalanceerd. Als de RCA kabels langer zijn dan 5 meter kan het voorkomen dat je een lichte ruis hoort. In kleine studio's staan de monitors meestal dicht bij je DJ set en kun je met elk van de 3 aansluitingen prima uit de voeten. Heb je een grote studio of wil je stevigere connectoren? Kies dan voor XLR of jack. We raden je aan de ingangen van je speakers af te stemmen op de uitgangen van je DJ set of audio interface.

6 - Heb je 1 of 2 DJ speakers nodig?

Een aantal DJ speakers worden als set van 2 geleverd. Er zijn echter ook DJ monitors die je per stuk koopt. Voor stereogeluid heb je altijd 2 speakers nodig. Wij raden aan om voor een set speakers of 2 identieke DJ monitors te gaan. Wij geven bij alle monitors aan of het om losse monitor of een set monitors gaat.

7 - Heb je voor draaien en produceren verschillende speakers nodig?

Veel DJ's maken zelf ook muziek. Wil jij het draaien combineren met het produceren van muziek? Let dan op welke speakers je kiest. De meeste DJ speakers zijn namelijk ongeschikt om mee te produceren, omdat ze het geluid kleuren. Ze produceren bijvoorbeeld te veel bas of te weinig detail in de hogere frequenties. Studio monitors leveren een eerlijk, neutraal geluid en zijn speciaal voor produceren gemaakt. Je kunt studio monitors wel gebruiken om te DJ'en, maar DJ speakers niet om te produceren.

Wat heb je nog meer nodig?

Niet alle DJ speakers worden met kabels geleverd. Let hier dus op bij het bestellen. Wij raden ook monitor pads aan. Dit zijn onderleggers van akoestisch foam die resonantie en vibraties van je DJ monitors dempen. Deze akoestische isolatie zorgt voor een beter geluid. Heb je naast je DJ set niet genoeg plek voor speakers? Kijk dan ook naar speaker standaards.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 20.115 beoordelingen