The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Daan

Wat is domotica en hoe werkt het?

Domotica zijn elektronische apparaten waarmee je jouw huis slim maakt. Met domotica in huis worden alledaagse bezigheden een beetje makkelijker. Zo zet je met een app op je telefoon bijvoorbeeld alle slimme lampen in huis aan of zet je de slimme thermostaat op afstand hoger. In dit artikel vertellen we je hoe dit werkt.

Domotica

Domotica

Domotica is een verzamelnaam voor alle apparaten die je helpen om alledaagse taken te automatiseren. Met domotica maak je jouw huis slim, door bijvoorbeeld tijdschema’s in te stellen. Je koppelt domotica aan een smart home platform om ze met elkaar te laten communiceren. Dit maakt het mogelijk om apparaten op afstand aan te sturen. Dit doe je met je telefoon of door spraakopdrachten te geven aan een smart home hub. Hoe meer domotica je hebt, hoe slimmer je huis wordt.

Smart home platform

Voordelen smart home platform

Een smart home platform is het overkoepelende systeem waarmee je jouw domotica aanstuurt. Zo’n platform maakt het mogelijk om allerlei apparaten vanuit 1 app te bedienen. Bekende platformen zijn Google Assistent, Amazon Alexa en Apple HomeKit. Het is verstandig om voor je eerste aankoop te kiezen voor een platform. Zo voorkom je dat je alsnog verschillende apps nodig hebt. Kijk bij elke nieuwe aankoop opnieuw of het product compatibel is met het door jou gekozen platform.

Smart home protocol

Smart home protocol

Domotica communiceren draadloos met elkaar via een protocol, ook wel standaard genoemd. Een protocol is de manier waarop een signaal tussen apparaten verstuurd wordt. Algemeen bekende protocollen zijn bluetooth en wifi, maar domotica communiceren ook vaak via Zigbee of Z-Wave. In de praktijk merk je weinig van het protocol. Let er wel op dat niet alle apparaten rechtstreeks met elkaar kunnen communiceren. Soms heb je een extra bridge nodig die de communicatie mogelijk maakt, bijvoorbeeld bij Philips Hue verlichting.

Voordelen van een slim huis

Voordelen slim huis

Domotica zorgen voor meer gemak en comfort in huis. Je bedient de apparaten op afstand met je eigen telefoon of een smart home hub. Door schema's in te stellen, zorg je dat ze in- of uitschakelen op het juiste moment. Je bepaalt zelf hoe laat de thermostaat gaat verwarmen of wanneer het licht inschakelt. Zo ga je efficiënt om met het energieverbruik van je huis. Ip-camera's en slimme deurbellen maken je huis veiliger, omdat ze ongewenste bezoekers direct in de gaten hebben.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.239 beoordelingen