The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Robin

Lezen op een e-reader of tablet?

Een e-reader schaf je aan om digitaal boeken op te lezen. Maar waarom zou je nog een losse e-reader kopen als je al een tablet hebt waarop je ook e-books kunt lezen? In dit artikel vergelijken we de leeservaring op een e-reader met die op een tablet.

In gebruik

E-reader Tablet
Gewicht 180-230 gram Makkelijk vast te houden 280-710 gram Zwaardere modellen onhandig
Inchformaat 6 - 10 inch Makkelijk mee te nemen 7 - 13 inch Niet altijd handzaam
Gebruiksadvies Lezen, audioboeken Alleen boeken Muziek, apps, games Tablets zijn veelzijdig

Het scherm

Het scherm van een e-reader verschilt qua pixeldichtheid over het algemeen niet veel van het scherm van een tablet. Dit houdt in dat de scherpte van de beeldweergave vergelijkbaar is. Het verschil zit 'm in het type scherm. E-readers hebben (bijna altijd) een e-ink scherm en tablets hebben over het algemeen een LCD scherm. Wat zijn nou de verschillen tussen deze schermen? En welke is meer geschikt om een e-book te lezen?

Het scherm

E ink scherm

E-ink

Een e-ink scherm verbruikt weinig energie, waardoor je de accu niet eens wekelijks hoeft op te laden. Wel zo fijn als je op reis bent. Bij een e-ink scherm blijft het opgebouwde beeld onveranderd totdat je de pagina omslaat. Dit zorgt voor een rustige leeservaring waarbij je ogen niet snel vermoeid raken.

  • Weinig opladen
  • Rustige leeservaring
  • Minder scherp dan een LCD scherm
LCD scherm

LCD

LCD schermen zijn een stuk scherper dan e-ink schermen. Dat is prettig wanneer je vooral boeken met veel afbeeldingen leest. Dit scherm vraagt wel meer van de batterij, waardoor je de tablet regelmatig zal moeten opladen. Daarnaast wordt een LCD scherm ongeveer 50 keer per seconde opgebouwd. Je ogen moeten dit steeds verwerken en zullen dus eerder vermoeid raken.

  • Scherper beeld
  • Kans op vermoeide ogen
  • Regelmatig de accu opladen

Schermverlichting

e-book op e-reader

E-reader

Er zijn e-readers die een e-ink scherm hebben met schermverlichting met blauwlicht filter, waardoor je geen last krijgt van je ogen wanneer je in het donker leest. E-ink schermen zijn ook goed afleesbaar in direct zonlicht, in tegenstelling tot de reflecterende schermen van tablets.

  • Blauwlicht filter
  • Anti-reflecterend
e-books op een tablet

Tablet

Een LCD of OLED scherm heeft backlighting, wat het mogelijk maakt om ook in het donker te lezen. Maar het display straalt wel meer licht uit dan een e-ink scherm. Wanneer je voor het slapen gaan nog een e-book leest in bed, moet je er rekening mee houden dat dit je slaap kan beïnvloeden.

  • Heldere verlichting
  • Geen blauwlicht filter

Ondersteunde bestandsformaten

e-book bestandstypes

E-books zijn er in verschillende bestandsformaten. Naast PDF en EPUB heb je ook minder bekende bestandsformaten als MobiPocket. E-readers ondersteunen over het algemeen de meest bestandsformaten, maar voor je tablet zal je voor sommige formaten een aparte app moeten downloaden.

Gebruiksgemak

e-reader zwembad

Wanneer je een e-book leest en een pauze inlast of een ander e-book opent, onthoudt een e-reader nog precies op welke pagina je gebleven bent. Tablets houden dat niet automatisch bij, hoewel er wel apps bestaan die dit voor je doen. Daarnaast bestaan er e-readers met een waterdichte coating, waarmee je aan de rand van het zwembad of op je opblaaskrokodil zonder zorgen kan doorlezen. Om je tablet te beschermen tegen waterschade heb je een speciale hoes nodig.

Conclusie

De keuze voor een tablet of e-reader hangt af van je eigen gebruik. Wil je echt alleen maar lezen, dan raad ik je aan om dit op een e-reader te doen. Je ogen hebben meer rust, je hoeft geen bestandsformaten om te zetten, je hoeft niet vaak op te laden én je leest dankzij de blauwlicht filter ook vlak voordat je gaat slapen. Als je af en toe leest, vooral apps gebruikt of vaak foto's en video's bekijkt, heb je waarschijnlijk toch meer aan een tablet.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.343 beoordelingen