View Coolblue in English? |
Geschreven door Jos

Ergonomisch werken in 3 stappen

Ergonomisch werken komt er op neer dat men op een gezonde manier aan het werk gaat om bijvoorbeeld nek-, rug- en polsklachten te voorkomen. In dit artikel leg ik uit wat ergonomie is en hoe jij zelf in 3 stappen ergonomisch aan het werk gaat door te letten op je houding, randapparatuur en accessoires.

1. Let op je houding

Of je nou onderuitgezakt in de collegebanken zit of al jaren aan een bureau aan het werk bent, grote kans dat je een flink aantal uren per dag zittend doorbrengt. Het is dan ook niet gek dat mensen op steeds jongere leeftijd last krijgen van rug- en nekklachten. Er zijn 2 manieren om de kans op klachten te voorkomen: een goede zithouding en een zit-sta werkplek.

Zithouding

Zithouding

Wat is dan een goede zithouding? Een goede zithouding heeft een aantal kenmerken, namelijk:

 • Een rechte rug: benut de diepte van je stoel en stel de zitting, rugleuning zo in dat je onderrug ondersteund wordt en je bovenlichaam contact houdt met de rugleuning.

 • De juiste hoogte: je zit op de juiste hoogte wanneer je knieën in een hoek van 90-100 graden staan en je voeten ontspannen op de grond rusten. Ook moet de bovenrand van je monitor op ooghoogte bevinden.

 • Leunen mag: je armleuning is niet voor de sier, dus leg je toetsenbord dichterbij en zorg dat de hoek van je elleboog minimaal 90 graden bedraagt. Als je de stoel tegen je bureau zet en de armleuningen aansluiten op de tafel, weet je dat je de juiste hoogte hebt bereikt.

Staand werken

Staand werken

Wanneer je 6 uur of meer achter een bureau zit, is het van belang dat je niet constant dezelfde houding aanneemt. Dit benadeelt namelijk de doorbloeding en leidt tot stijfheid en klachten. In dit geval is het wellicht tijd om een zit-sta bureau aan te vragen. Deze bureau's zijn eenvoudig te verhogen en laten je zowel staand als zittend werken. Ook bestaan er standaarden waarbij alleen het toetsenbord en het scherm verhoogd worden. Dit komt van pas als een volwaardig zit- sta bureau niet haalbaar is.

2. Zorg voor ergonomische randapparatuur

Je muis, toetsenbord en monitor zijn hoofdrolspelers bij RSI- en nekklachten, maar daar is zeker wat aan te doen.

In hoogte verstelbare monitoren

Je monitor staat recht voor je neus en je zit er de hele dag naar te kijken. Naast een goede zithouding is de positie van je monitor erg belangrijk. Door je monitor goed af te stellen, is de kans een stuk kleiner dat je last van je nek of rug krijgt. Stel je monitor in in hoogte, kantel of draai hem voor de ideale zithouding.

 • Zorg dat je monitor minimaal de mogelijkheid heeft om hem in hoogte te verstellen.
 • Kantel je monitor of draai het scherm voor extra comfort. Zorgt dat je je hoofd niet omhoog hoeft te houden om naar je scherm te kijken.
 • Kies voor een monitor met tilt functie als je vaak lange teksten leest. Je hoeft dat minder te scrollen en je ziet de hele tekst in 1 oogopslag.

Ergonomische toetsenborden

Ergonomische toetsenborden

Je gebruikt je toetsenbord waarschijnlijk bijna de hele dag. Het is dan ook van belang dat je je handen, polsen en pezen zo min mogelijk belast bij het gebruik hiervan. Maar wat maakt een toetsenbord precies ergonomisch? We zetten het op een rijtje.

 • Dankzij een golvend of gesplitst ontwerp bedien je het toetsenbord vanuit natuurlijke hoek, zonder belasting van je polsen.
 • Een ergonomisch toetsenbord is zowel horizontaal als verticaal verstelbaar, zodat het toetsenbord op jouw houding is afgesteld.
 • Veel ergonomische toetsenborden hebben geen of een los numeriek toetsenblok, dit is goed voor je polsen maar onhandig als je veel met cijfers werkt.

Ergonomische muizen

Ergonomische muizen

Van muisarm tot Carpal Tunnel Syndrome, je muis is een van de grootste boosdoeners. Het gebruik van een standaardmuis is in principe één grote belasting voor je spieren. Een ergonomische muis vermindert de kans op of de intensiteit van bestaande klachten aanzienlijk.

 • Ergonomische muizen hebben een andere, soms gekke, vorm bedoeld om de druk op je polsen en spieren te verlichten.
 • De bediening van de muis is anders; een muis met een trackball zorgt er bijvoorbeeld voor dat je arm stil kan blijven liggen omdat je de muis niet meer versleept.

Muisvervangers

Muisvervanger

Een tweede optie om polsklachten te voorkomen of terug te dringen, is door je muis gewoon helemaal de deur uit te doen. Hoe moet ik mijn pc dan bedienen? Nou, met een tekentablet.

 • Je draait je arm 45 graden minder ver dan wanneer je met een muis werkt, dit verlicht de druk op je pezen.
 • Bij het gebruik van een pen rust je arm niet meer precies op het kruispunt van de zenuwen en pezen die naar je hand lopen.
 • Je beweegt je hele arm bij het gebruik van de pen; je gebruikt je pols alleen tijdens het licht aantikken van de tablet om te klikken.

3. Maak het jezelf makkelijk

Naast deze hoofdpunten zijn er ook een aantal kleinere (en goedkopere) manieren. om je werkplek een ergonomische boost te geven. Zo zijn er een aantal handige accessoires die jouw digitale leven een stuk makkelijker maken en eventuele klachten kunnen verlichten.

Polssteunen

Polssteunen

De meeste standaard toetsenborden zijn niet voorzien van een polssteun. Een losse polssteun is dan een voordelige oplossing om de knik van je polsen te verminderen en zo de druk op je pezen te verlichten.

Rugsteunen

Rugsteun

Niet iedereen heeft altijd een overal een ergonomische stoel bij de hand. Een rugsteun biedt hierbij uitkomst. Deze steunen zijn op elke rugleuning te plaatsen en zijn verstelbaar, soms zelfs met temperatuurregeling.

Voetensteunen

Voetsteun

Zakt jouw mooie houding na 5 minuten al weer in? Een voetsteun onder je bureau helpt je om je goede houding te bewaken.

Monitorstandaarden

Monitorstandaarden

Een monitorstandaard komt van pas als je monitor niet of beperkt in hoogte verstelbaar is. Zo krijg je de monitor op de voor jou juiste hoogte en is er veelal in of onder de standaard nog opslagruimte te vinden.

Algemene tips

Naast de juiste apparatuur speel je zelf ook een belangrijke rol in het voorkomen van RSI, Carpal Tunnel Syndroom en andere klachten.

 • Wissel regelmatig van zithouding: Hierdoor bevorder je de doorbloedingen en verminder je de druk op spieren en pezen.
 • Besteed je pauze nuttig: Gebruik je pauze om bijvoorbeeld een eindje te lopen of wat oefeningen uit te voeren.
 • Neem rust: Na een lange werkdag tikken en muizen is het verstandig om 's avonds je toetsenbord en muis even te laten staan. Hierdoor krijgen je spieren en pezen rust en wordt je slaapritme niet verstoord door het felle licht van een monitor, tv of telefoon.
Jos
Artikel van:
Jos
Monitorspecialist