The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Welk type externe cameramicrofoon heb ik nodig?

De ingebouwde microfoon van je camera is geschikt voor snelle opnames of korte impressies. Wanneer je serieus met film aan de slag gaat, kan geluid niet achterblijven. Om de kwaliteit van je geluidsopnamen te verbeteren, maak je gebruik van een externe microfoon. In dit artikel lees je onder meer welke type microfoons er zijn en waar je ze voor gebruikt. .

Shotgunmicrofoon

Shotgunmicrofoon

Als je gesprekken tussen 2 personen of een interview opneemt, kies je voor een shotgunmicrofoon. De meeste shotgunmicrofoons hebben een supercardioïde richtingskarakteristiek waardoor geluiden vanaf de zijkanten en de achterkant worden geblokkeerd. Hierdoor neem je geïsoleerde geluiden op van korte afstand. Deze microfoons zijn ook erg geschikt voor het later opnemen van een audiospoor in een studio.

Stereomicrofoon

Stereomicrofoon

Soms wil je bij je film ook omgevingsgeluid opnemen. Zoals bij het filmen van een documentaire waarbij je in een ruimte filmt. Hier wil je ook iets van de ambiance vastleggen. Dan gebruik je een stereomicrofoon. Deze microfoon legt het geluid vast zoals wij dat met 2 oren ook horen. De 2 interne microfoons wijzen allebei 1 kant op waardoor er een mix van het omgevingsgeluid wordt geregistreerd.

Dasspeldmicrofoon

Dasspeld microfoon of lavalier

Zodra je een toespraak filmt, is het vaak niet mogelijk om je videomicrofoon dicht op de geluidsbron te plaatsen. Een handmicrofoon is ook niet altijd geschikt vanwege de beperkte bewegingsvrijheid. In dit soort situaties gebruik je een lavalier, ook wel een reversmicrofoon genoemd. Deze microfoon neemt alleen dat op wat de drager zegt. Bij het opnemen van een interview gebruik je een discrete lavalier die onzichtbaar op een jasje geplaatst wordt.

Omnidirectioneel, cardioïde of supercardioïde?

Omnidirectionele microfoon

Omnidirectioneel

Een omnidirectionele microfoon neemt volledig rondom geluid op. De signalen komen van alle kanten even goed binnen. Hierdoor is een omnidirectionele microfoon erg geschikt voor het opvangen van omgevingsgeluiden. Op een jasje gespeld kan de spreker met dit type microfoon zijn hoofd vrij bewegen zonder dat er geluid wegvalt.

Cardioïde microfoon

Cardioïde

Als je zo weinig mogelijk van het omgevingsgeluid wilt opnemen, gebruik je een cardioïde microfoon. Deze microfoon is door het niervormig registratiegebied het meest geluidsgevoelig aan de voorkant. Geluiden die vanaf de achterkant komen worden geblokkeerd. Signalen vanaf de zijkant worden in mindere mate tot niet opgenomen. De opnamehoek van deze microfoon is 180 graden breed.

Supercardioïde microfoon

Supercardioïde

Deze microfoon lijkt op de cardioïde microfoon maar is een stuk sterker. Een supercardioïde microfoon is zeer ongevoelig voor geluiden vanaf de zij- en achterkant. De geluiden worden het sterkst vanaf de voorkant opgenomen. Daarom is het belangrijk dat de microfoon zo dicht mogelijk bij de geluidsbron wordt geplaatst.

Richtingskarakteristiek bepalen

De richtingskarakteristiek van een microfoon bepaalt vanuit welke richting de microfoon het meest gevoelig is. Sommige microfoons zijn vanaf de zij- of achterkant in mindere of meerdere mate gevoelig voor geluiden. Kies dus voor een omnidirectionele, cardioïde of supercardioïde cameramicrofoon die het best bij jouw behoefte past.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 15.378 beoordelingen