The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Sanne

Welke instellingen gebruik je bij het filmen met je fotocamera?

Je hebt niet per se een videocamera nodig om mooie filmopnamen te maken. Met de meeste fotocamera's maak je ook gelikte films. Welke instellingen gebruik je bij het filmen met je fotocamera? Alle informatie over het handmatig instellen van je camera voor het maken van een film heb ik in dit artikel op een rij gezet. Wie weet ontpop jij je tot de volgende Tarantino.

Hoe stel ik mijn sluitertijd in?

Sluitertijd instellen

Bij het maken van een video stem je de sluitertijd af op de frame rate die je gebruikt. De frame rate is het aantal beelden per seconde dat wordt weergegeven. Het gemiddelde voor film ligt op 24 beelden per seconde. Als je een beweging vloeiend wilt weergeven, kies je voor een langere sluitertijd. Bij 24 frames per seconde, past een sluitertijd van 1/50. Wil je snelle bewegingen filmen, dan gebruik je een fps van 60. Hier past een sluitertijd van 1/120 bij.

Welk diafragma gebruik ik?

Diafragma instellen

Als je met een snelle sluitertijd werkt, komt er minder licht op de sensor van je camera. Hierdoor heb je kans op onderbelichte beelden. Dit los je op door een groot diafragma te gebruiken. Een groot diafragma laat zich vertalen in een kleine diafragmawaarde. Het nadeel van een groot diafragma, is dat je niet alles scherp in beeld krijgt. Wil je toch meer licht in het beeld? Dan maak je gebruik van een filmlamp voor extra belichting.

Wat doe ik met mijn ISO waarden?

ISO waarde instellen

Met het verhogen van de ISO waarde verhoog je de lichtgevoeligheid van de sensor van je camera. In de praktijk werkt dit niet bij elke camera even goed. Bij een hoge ISO neemt de kans op ruis in je beeld toe. Dit wil je natuurlijk voorkomen bij het maken van een film. Daarom kies je in donkere ruimtes eerder voor een andere belichtingsoplossing. Camera's met een krachtige beeldprocessor presteren beter bij hogere ISO instellingen.

Hoe start ik met vloggen?

Starten met vloggen

Ben jij van plan om te starten met vloggen of ben jij een vlogger die over wilt stappen op een andere vlog camera? De mogelijkheden voor vlog camera's zijn enorm en het is belangrijk om een camera te kiezen die het beste bij jou past. Hier helpen we je verder.

Welke accessoires heb ik nodig om te filmen met een fotocamera?

Accessoires

Accessoires helpen je om tijdens het filmen het meeste uit met je fotocamera te halen. In dit artikel leg ik je uit met welke accessoires je je camera kunt uitbreiden. Zo weet je precies of je wel of geen microfoonadapter, filmlamp of fieldrecorder nodig hebt voor jouw volgende filmproject.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.035 beoordelingen