The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Jos

Advies over externe harde schijven

Een externe harde schijf, of externe HDD, gebruik je om bestanden vanaf je laptop of pc op te bewaren. Een externe HDD is een goedkope optie voor het opslaan van bijvoorbeeld back-ups, foto's, video's en games, omdat je voor relatief weinig geld veel opslagruimte hebt. In dit artikel vertel ik alles wat je over een harde schijf moet weten.

De opslagcapaciteit

Opslagcapaciteit externe HDD monitor toetsenbord

Bij het kiezen van een harde schijf is het belangrijk om te bepalen hoeveel opslagcapaciteit je nodig hebt. Wil je af en toe office documenten, smartphone foto's en back-ups bewaren? Dan heb je vaak genoeg aan een externe HDD met 1 tot 4 TB opslagruimte. Wil je grote bestanden zoals Full HD video's, hoge resolutie foto's en games opslaan? Kies dan een externe HDD van 5 TB. Aangezien bestanden steeds groter worden, is je harde schijf ook nog eens toekomstbestendig met meer opslagruimte.

Hoeveel bestanden kan ik opslaan?

  • 1 TB: 100 Full HD films van 2 uur of 10.000 muziekalbums of 100.000 foto's.
  • 2 TB: 200 Full HD films van 2 uur of 20.000 muziekalbums of 200.000 foto's.
  • 4 TB: 400 Full HD films van 2 uur of 40.000 muziekalbums of 400.000 foto's.
  • 8 TB: 800 Full HD films van 2 uur of 80.000 muziekalbums of 800.000 foto's.
  • 16 TB: 1600 Full HD films van 2 uur of 160.000 muziekalbums of 1.600.000 foto's.

De snelheid van een externe HDD

Externe HDD laptop

De snelheid van een externe HDD wordt uitgedrukt in rotaties per minuut (rpm). Hoe meer rotaties, hoe sneller de lees- en schrijfsnelheid van de schijf. Een harde schijf van 7200 rpm is het snelst. Een schijf met 5400 of 5900 rpm is langzamer, maar verbruikt minder energie, wordt minder warm en is stiller. Uitgedrukt in MB per seconde ligt de lees- en schrijfsnelheid gemiddeld tussen de 100 en 200 MB per seconde. Hiermee zet je een film van 10 GB over in 50 tot 100 seconden.

Bouw en formaat

Externe harde schijf laptop

Een externe harde schijf is van binnen opgebouwd uit bewegende onderdelen. Het onderdeel waar de gegevens op staan is letterlijk een schijf die ronddraait om uitgelezen te worden. Hierdoor is een HDD gevoelig voor slijtage en kan hij minder goed werken als hij beweegt. Een HDD is vaak 2 of 3 keer groter dan een SSD, soms nog meer. HDD's zijn er in 2,5 en 3,5 inch formaat, waarvan de 2,5 inch modellen vaak makkelijker mee te nemen zijn en geen aparte stroomkabel nodig hebben.

Compatibiliteit

Externe HDD Xbox

De compatibiliteit wil zeggen voor welk besturingssysteem een externe harde schijf geformatteerd is. Oftewel: met welk systeem is hij direct uit de doos te gebruiken. Dit kan Windows, Mac, Playstation 4 of Xbox zijn. Let hier goed op, want een externe HDD voor Mac is bijvoorbeeld niet te gebruiken met een Windows computer en andersom.

Aansluitingen

Externe HDD aansluitingen USB Thunderbolt

De meest voorkomende aansluiting voor externe HDD's is usb A, voor sommigen bekend als usb 3.0. Dit is nog steeds het meest voorkomende type usb, hoewel usb C in opkomst is. Vooral veel harde schijven voor Mac beschikken over een usb C of Thunderbolt (dezelfde poort) aansluiting. De usb versie zegt ook nog iets over de snelheid. Usb 3.1 is namelijk tot 2 keer sneller dan usb 3.0. Bij de meeste harde schijven is een kabel standaard meegeleverd.

Accessoires

Externe harde schijf hoesjes accessoires

Wil je je externe harde schijf met je meenemen? Met een hoesje voor harde schijven zorg je ervoor dat hij minder snel beschadigt. Er komt geen stof bij en een hoesje vangt gedeeltelijk schokken op, zodat de onderdelen van je HDD niet beschadigen. Hoesjes voor HDD's zijn er in verschillende vormen en kleuren.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback