The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Richard

Advies over externe harde schijven

Een externe harde schijf is een veelzijdig apparaat. Je gebruikt hem als extra geheugen voor je laptop of desktop pc, als je bestanden veilig wilt bewaren en als je ze wilt overzetten op een ander apparaat. Of je bewaart je foto's, films en video's erop, zodat je ze op je smart tv of NAS afspeelt. Er zijn 2 soorten externe harde schijven: HDD's, die relatief veel opslagcapaciteit bieden, en SSD's, die sneller en stiller zijn dan HDD's. Wil je een externe harde schijf, dan valt er veel te kiezen. We helpen je graag met de aanschaf door een aantal vragen voor je te beantwoorden, zodat je beter begrijpt welke punten belangrijk kunnen zijn.

1. Hoeveel bestanden wil je opslaan?

Bij het kiezen van een harde schijf is het belangrijk om te bepalen hoeveel opslagcapaciteit je nodig hebt. Wil je grote bestanden zoals HD video's, hoge resolutie foto's en gamesaves opslaan? Of wil je af en toe office documenten, smartphone foto's en back-ups bewaren? Houd er bij het kiezen van de opslagcapaciteit rekening mee dat bestanden steeds meer opslagcapaciteit in beslag nemen. Zo is een 2 uur durende Full HD-film al snel 10 GB. Ben je een fervente filmfan, dan moet je voor 4K films rekening houden met een bestandsgrootte van ongeveer 100 GB.

Opslagcapaciteit

1TB 2TB 3TB 4TB
10 4K films 20 4K films 30 4K films 40 4K films
100 HD films 200 HD films 300 HD films 400 HD films
1 Backup 2 Backups 3 Backups 4 Backups
20.400 hoge resolutie foto's 40.800 hoge resolutie foto's 61.200 hoge resolutie foto's 81.600 hoge resolutie foto's

2. Wat bepaalt de snelheid?

Er zijn 2 factoren die de snelheid van je externe harde schijf bepalen: het type schijf en de kabelsnelheid (usb versie).

Kabelsnelheid (usb versie)

De snelheid waarmee je bestanden overzet is ook afhankelijk van de kabel die je gebruikt. De ene kabel is sneller dan de andere, ook al zie je het verschil aan de buitenkant niet. Toch kun je erachter komen. Het usb versienummer bepaalt namelijk welke snelheid een usb (of Thunderbolt 2) kabel heeft.

Kabelsnelheid

Thunderbolt 2 usb 3.1 usb 3.0 usb 2.0
20 Gbps 10 Gbps 5 Gbps 480 Mbit/s
2500 MB/s 1250 MB/s 625 MB/s 60 MB/s
HD film in 4 seconden HD film in 8 seconden HD film in 16 seconden HD film in 2,5 minuut

HDD of een SSD

Externe HDD

Snelheid van een HDD

De snelheid van een externe HDD (Hard Disk Drive) hangt onder andere af van de rotaties per minuut (rpm). Hoe meer rotaties, hoe sneller de lees- en schrijfsnelheid van de schijf. Een harde schijf van 7200 rpm wordt vooral gebruikt in desktop computers. Deze snelle schijven hebben als nadeel dat ze meer energie verbruiken dan een schijf met een lagere rpm. Een schijf met 5400 of 5900 rpm is langzamer, maar verbruikt minder energie, wordt minder warm en is stiller. Deze schijven worden vooral gebruikt in laptops en mediaspelers.

Externe SSD

Snelheid van een SSD

De snelheid van een externe SSD (Solid State Drive) is over het algemeen aanzienlijk hoger dan een externe HDD, vaak wel tot 10 keer sneller. Dit komt voornamelijk omdat een SSD geen bewegende onderdelen heeft. Bij een SSD zijn je bestanden opgeslagen in chips in plaats van een ronde schijf die continu mechanisch uitgelezen wordt, zoals bij een HDD. Het werkt een beetje zoals oude platenspelers dat doen. Bijkomend voordeel is dat een SSD minder snel slijt.

3. Hoe sluit je een externe schijf aan?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je externe harde schijf aan te sluiten. Welke je kiest, hangt af van de aansluitingen die het apparaat heeft waarmee je de schijf wilt gebruiken.

Usb a

Usb-a

Usb a is de aansluiting die het meest voorkomt. Vrijwel elk apparaat, van computer tot laptop en console tot smart tv heeft een usb a aansluiting. Een usb a kabel kan de kabelsnelheid van usb versie 2.0, 3.0 en 3.1 ondersteunen.

Usb c

Usb-c

Usb c is de fysiek kleinere variant van usb a. Een usb c kabel kan de snelheid van usb versie 2.0, 3.0 of 3.1 ondersteunen. Het voordeel van een usb c kabel is dat het niet uitmaakt hoe je de stekker aansluit. In tegenstelling tot usb a, past hij altijd, omgekeerd of niet. Bovendien sluit je hem aan op je smartphone als deze een usb c aansluiting heeft. Let bij een usb c kabel goed op de usb versie die hij heeft, anders is je overdrachtssnelheid lager dan je verwacht.

Thunderbolt

Thunderbolt

Thunderbolt kabels bestaan in 2 varianten: Thunderbolt 2 en Thunderbolt 3. Thunderbolt 2 kabels hebben een eigen, aparte connector, deze past daarom niet in usb poorten. Thunderbolt 3 kabels daarentegen passen in usb c poorten, wees er dan wel van bewust dat de snelheid niet hoger is dan usb versie 3.1.

4. Welk formaat heb je nodig?

2,5 inch externe harde schijf

2,5 inch formaat (draagbaar)

Een externe harde schijf met een 2,5 inch formaat is compact en handzaam. Een schijf met dit formaat is dan ook ontwikkeld voor gebruik onderweg of als je regelmatig data overzet tussen verschillende apparaten, zoals je laptop en smart tv of een console. Doordat een 2,5 inch schijf stroom via de kabel krijgt, verbind je ze met één kabel met een apparaat.

Formaat externe harde schijf

3,5 inch formaat (voor op je bureau)

Een externe harde schijf met een 3,5 inch formaat is stevig en geschikt voor op je bureau. Een schijf van dit formaat is dan ook ontwikkeld voor langdurig gebruik op 1 plek, zoals in combinatie met een desktop pc. 3,5 inch schijven krijgen hun stroom via een aparte stroomkabel. Je moet dan ook altijd in de buurt zijn van een stopcontact.

5. Welke accessoires heb je nodig?

Ben je tevreden met je externe harde schijf, en wil je hem uitbreiden met een of meer accessoires? We helpen je met je keuze.

2,5 inch hoesjes

Hoesje externe harde schijf

Neem je je 2,5 inch externe harde schijf regelmatig mee, dan bescherm je hem tijdens vervoer extra veilig met een hoes. Zo raakt hij niet beschadigd als je hem per ongeluk laat vallen en voorkom je krassen in de behuizing.

Kabels

Kabels externe harde schijf

Is je usb of Thunderbolt kabel te kort? Dan sluit je hem aan op een verlengkabel of koop je een langere usb kabel. Let erop dat het usb versie nummer van de abel gelijk of hoger is aan de usb versie van je schijf. Anders maak je niet optimaal gebruik van je nieuwe harde schijf.

Usb hubs

Usb hubs

Als je veel apparaten via usb hebt aangesloten met je laptop of computer, dan voeg je extra usb poorten toe met een usb hub. Dit is een klein kastje dat 1 poort verdeelt in meerdere usb poorten. Zo sluit je met een gerust hart meer apparaten aan, waaronder je spiksplinternieuwe externe harde schijf. Let bij een usb hub op of de usb versie met je kabel gelijk is aan je hub. Zo maak je gebruik van de maximale snelheid.


© 1999 - 2018 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 37.397 beoordelingen