The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Jos

Advies over externe SSD's

Een externe SSD is een handige optie om bestanden vanaf je laptop of pc extern te bewaren. Een SSD is bijvoorbeeld snel, makkelijk voor onderweg en met zowel MacOS als met Windows te gebruiken. In dit artikel zet ik alles wat je over externe SSD's moet weten op een rijtje, zodat je precies weet wat een SSD is.

Bouw en formaat

SSD bouw formaat

Een externe SSD heeft wat betreft bouw en formaat een aantal grote voordelen ten opzichte van 'normale' externe harde schijven (of HDD's). Een SSD is namelijk erg licht en compact, waardoor je hem gemakkelijk meeneemt, zelfs in je broek- of jaszak. Daarnaast bestaat een SSD niet uit bewegende onderdelen, maar worden de gegevens bewaard op een chip. Hierdoor is een externe SSD schokbestendig, heeft hij een lange levensduur en is hij een stuk stiller dan een externe HDD.

De opslagcapaciteit

SSD opslagcapaciteit

Om te bepalen hoeveel opslagcapaciteit je externe SSD moet hebben, is het belangrijk om te weten hoeveel bestanden erop passen. Kies voor veel opslagruimte van 1 of 2 TB als je bijvoorbeeld een enorme film- of muziekcollectie of meerdere back-ups wilt opslaan. Bewaar je alleen foto's of één back-up van je computer, dan ben je al snel goed af met wat minder, zoals 256 GB of 500 GB. Voorlopig is de maximale opslag van een externe SSD 2 TB (2000 GB).

Hoeveel bestanden kan ik opslaan?

  • 250 of 256 GB: 25 Full HD films van 2 uur of 2.500 muziekalbums of 25.000 foto's.
  • 500 of 512 GB: 50 Full HD films van 2 uur of 5.000 muziekalbums of 50.000 foto's.
  • 1 TB of 1024 GB: 100 Full HD films van 2 uur of 10.000 muziekalbums of 100.000 foto's.
  • 2 TB of 1920 GB: 200 Full HD films van 2 uur of 20.000 muziekalbums of 200.000 foto's.

De snelheid van een externe SSD

Snelheid externe SSD

Hoe snel een externe SSD is, bepaalt de lees- en schrijfsnelheid. De leessnelheid geeft aan hoe snel je gegevens van de SSD opent en bekijkt. De schrijfsnelheid bepaalt hoe snel je bestanden daadwerkelijk overzet van of naar de SSD. Veel SSD's hebben een lees- en schrijfsnelheid van rond de 400 MB per seconde, dat wil zeggen dat je een film van 10 GB in ongeveer 25 seconden opent of overzet. Hoe hoger de lees- of schrijfsnelheid, hoe sneller de externe SSD.

Aansluitingen

Aansluitingen SSD

De meeste externe SSD's beschikken vandaag de dag over een usb C aansluiting. Vaak is er bij de usb C modellen wel een kabel meegeleverd die zowel een 'a' als een 'c' uiteinde heeft, zodat je hem ook met wat oudere laptops en pc's met een usb C poort gebruikt. De usb versie is ook nog van belang, aangezien usb 3.1 tot 2 keer sneller kan zijn dan usb 3.0. De juiste kabel is van belang, maar deze is vaak standaard meegeleverd.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.220 beoordelingen