The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lucinda

Wat is usb C?

Usb c is een multifunctionele usb aansluiting met een omkeerbaar stekkertje. Usb c is geschikt voor meerdere protocollen, zoals Thunderbolt 3, Display Port en Power Delivery. Dit betekent dat je ook videosignaal overbrengt én tegelijkertijd je laptop oplaadt. Maar wat houdt dit nu allemaal precies in? In dit artikel lees je alles wat je móét weten over usb c.

Omkeerbare stekker

Usb c

De usb c aansluiting is qua formaat net zo klein als een micro usb aansluiting die veel smartphones en tablets met Android gebruiken. De usb connector is echter omkeerbaar, waardoor het niet uitmaakt hoe je de stekker in de poort steekt. Hij past altijd en dat is natuurlijk een uitkomst voor degenen die in het donker hun stekkertje verkeerd om in de poort van hun telefoon proberen te prikken. En laten we eerlijk zijn, bij wie gebeurt dit niet?

Toepassing voor verschillende apparaten

Usb c op smartphones

Smartphones

Voor smartphones is usb c geschikt voor dataoverdracht, audiosignaal én power delivery. Zo zijn er telefoons waarbij de usb c aansluiting gebruikt wordt om muziek mee te luisteren, om foto’s van je telefoon op je laptop te zetten én om op te laden. Deze toekomstbestendige oplossing is de reden dat smartphone fabrikanten alleen nog usb c aansluitingen in hun producten verwerken.

Usb c Macbook

Laptops

Met een usb c aansluiting op je laptop of MacBook zet je data over met een snelheid van tot wel 40Gbps. Dit hangt wel af van het protocol wat de usb c poort op je laptop ondersteunt. Een Thunderbolt 3 poort verstuurt bijvoorbeeld snel data, laadt de laptop op en je sluit zelfs een monitor aan via deze poort. Check vooral goed welk protocol jouw usb c poort heeft op je laptop om te kijken wa tde mogelijkheden zijn.

Usb c op monitoren

Monitoren

Een monitor met usb c aansluiting sluit je aan op een laptop of MacBook zonder dat je een converter nodig hebt. Dit kan allemaal met één usb c kabel. Daarnaast laad je met een usb c monitor apparaten op en wordt er hoge beeldkwaliteit ondersteund. Zo behaal je maximale resoluties van 3840x2160 met 60 frames per seconde. In het vooruitzicht hebben we DisplayPort 1.4, waarbij via usb c je zelfs een resolutie van 7680x4320 (8K) kunt behalen.

Verschillende protocollen

Usb c protocol

Usb protocol

Over één usb c stekker kunnen verschillende protocollen gaan, zoals een usb-, HDMI of DisplayPort protocol. Het usb protocol kan verschillende versies hebben. Van oud naar nieuw zijn dat 2.0, 3.0 en 3.1. Het verschil tussen deze versies is de snelheid waarmee gegevens worden overgezet. Voor usb 2.0 is dat 480 Mbps, voor usb 3.0 is dat 5 Gbps en met usb 3.1 zet je 10 gigabit per seconde over.

Thunderbolt 3 protocol

Thunderbolt 3

Thunderbolt 3 is het protocol dat usb c bij laptops en monitoren pas écht tot zijn recht laat komen. Het is een technologie waarmee je data, video- en audiosignalen overzet met een snelheid van 40Gbps. Dat is 4 keer zo snel als met het usb 3.1 protocol. Hierdoor zet je bijvoorbeeld een film in 4K kwaliteit over in minder dan 30 seconden.

Usb Power delivery

Usb Power Delivery poort

Met een usb c kabel met Usb Power Delivery laad je apparaten sneller op en heb je meer vermogen om grotere apparaten op te laden. In combinatie met Thunderbolt 3 breng je power delivery dan ook tot een nieuw level. Dankzij het maximale vermogen van 100W laad je ook geschikte laptops op via een usb c kabel met Power Delivery. Bovendien laad je een apparaat tot 70% sneller op dan met een kabel met een standaard vermogen van 5W.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.737 beoordelingen