The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Eva

Telefoonaansluiting: hoe zit dat?

Om je smartphone op te laden of om data over te zetten gebruik je een kabel. Dan is het wel handig als de aansluiting van je telefoon dezelfde is als die van je kabeltje. Weet je niet welke aansluiting je hebt of hoe een bepaalde aansluiting eruitziet? Ik leg het in dit artikel uit.

Usb c aansluiting

usb c aansluiting

De usb C aansluiting is de nieuwste standaardaansluiting voor Android smartphones. Deze aansluiting wordt niet alleen voor Android smartphones gebruikt, maar ook Windows computers hebben steeds vaker een usb c poort. Het fijne aan deze aansluiting is dat de boven- en onderkant identiek zijn en je dus niet eerst hoeft te kijken op welke manier het kabeltje in je telefoon moet. Ook is dankzij deze nieuwe aansluiting sneller opladen en snellere data overdracht mogelijk.

Micro usb aansluiting

micro usb aansluiting

Naast de usb C aansluiting is de micro usb aansluiting de meest gebruikte bij Android smartphones. Met deze aansluiting doe je dezelfde dingen: je laadt je telefoon op en zet data over naar bijvoorbeeld je computer. De boven- en onderkant van de micro usb aansluiting verschillen. Hierdoor moet je goed opletten dat je de kabel op de goede manier in je smartphone steekt, anders zal hij niet passen.

Lightning aansluiting

lightning aansluiting

Apple heeft een eigen type aansluiting voor iPhone: Lightning. Dit is een dunne, symmetrische aansluiting. Dat betekent dat de boven- en onderkant hetzelfde zijn, waardoor een Lightning kabel op 2 manieren in je iPhone past.

Oudere aansluitingen: mini usb en 30 pin

mini usb 30 pin

Er zijn nog 2 oudere aansluitingen die in nieuwe producten niet meer gebruikt worden, maar op oudere apparaten nog wel te vinden zijn.. Mini usb is de voorloper van micro usb. Oudere Android smartphones en senioren gsm's hebben deze aansluiting nog. Bij Apple is de 30 pin aansluiting de voorganger van de Lightning aansluiting; deze werd gebruikt op iPods en iPhones voor iPhone 5. Deze platte, brede aansluiting is niet symmetrisch zoals Lightning en past dus op maar één manier in je apparaat.


© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 14.042 beoordelingen