The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Bob

Welke aansluiting heeft mijn smartphone of tablet?

Om je smartphone op te laden of om data over te zetten gebruik je een kabel. Dan is het wel handig als de aansluiting van je telefoon dezelfde is als die van je kabeltje. Weet je niet welke aansluiting je hebt of hoe een bepaalde aansluiting eruitziet? Ik leg het in dit artikel uit.

Lightning aansluiting

lightning aansluiting

Apple heeft een eigen type aansluiting voor iPhone: Lightning. Dit is een dunne, symmetrische aansluiting. Dat betekent dat de boven- en onderkant hetzelfde zijn, waardoor een Lightning kabel op 2 manieren in je iPhone past. Lightning vind je alleen op Apple producten. Alle iPhones vanaf iPhone 5 hebben een Lightning poort. Ook accessoires zoals AirPods en het Magic Keyboard laad je op via Lightning. Op MacBooks, de iPad Pro, iPad mini (sinds 2021) en iPad Air (sinds 2020) vind je dan weer een usb C poort.

Usb c aansluiting

usb c aansluiting

De usb C aansluiting is de standaardaansluiting voor Android smartphones. Het fijne aan deze aansluiting is dat de boven- en onderkant identiek zijn en je dus niet eerst hoeft te kijken op welke manier het kabeltje in je telefoon moet. Ook is dankzij deze nieuwe aansluiting sneller opladen en snellere data overdracht mogelijk. Naast smartphones hebben ook tablets, laptops en accessoires zoals powerbanks en koptelefoons steeds vaker een usb C aansluiting.

Micro usb aansluiting

micro usb aansluiting

Op oude of goedkopere Android smartphones vind je nog een micro usb poort. De boven- en onderkant van de micro usb aansluiting verschillen. Hierdoor moet je goed opletten dat je de kabel op de goede manier in je smartphone steekt, anders zal hij niet passen. Met deze aansluiting doe je dezelfde dingen: je laadt je telefoon op en zet data over naar bijvoorbeeld je computer. Ook op apparaten zoals e-readers en koptelefoons vind je vaak nog een micro usb poort.

Oudere aansluitingen: mini usb en 30 pin

mini usb 30 pin

Er zijn nog 2 oudere aansluitingen die in nieuwe producten niet meer gebruikt worden, maar op oudere apparaten nog wel te vinden zijn. Mini usb is de voorloper van micro usb. Oudere Android smartphones en senioren gsm's hebben deze aansluiting nog. Bij Apple is de 30 pin aansluiting de voorganger van de Lightning aansluiting; deze werd gebruikt op iPods en iPhones voor iPhone 5. Deze platte, brede aansluiting is niet symmetrisch zoals Lightning en past dus op maar één manier in je apparaat.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 13.810 beoordelingen