The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Bas

Kies een gaming toetsenbord in 3 stappen

Met al die flitsende lichten en hele rijen extra knoppen raak je al snel het overzicht kwijt. Niet getreurd, in dit artikel leg ik uit waar je op moet letten bij het kiezen van een gaming toetsenbord. Zo bekijken we welk type toetsenbord, welke functies en welk formaat toetsenbord het beste bij jouw speelstijl past.

Gaming toetsenbord kiezen

Als gamer is het belangrijk om een goed toetsenbord te gebruiken waarop je al je snelle acties uitvoert. Bij het kiezen van een gaming toetsenbord, is het goed een aantal stappen te doorlopen om je bij de keuze te helpen:

 • Kies tussen een mechanisch en niet-mechanisch toetsenbord.
 • Beslis of je een RGB verlicht toetsenbord wil.
 • Bekijk welke extra knoppen of functies je nodig hebt.
 • Kies het juiste formaat van je nieuwe toetsenbord.

Stap 1. Kies een Type

Eén van de belangrijkste keuzes bij het kopen van een gaming toetsenbord is die van de interne mechaniek. Waarom? De interne mechaniek bepaalt hoe de toetsen aanvoelen en reageren, dat weer gevolgen heeft voor jouw gameplay. Hierin maken we het onderscheid tussen mechanische en niet-mechanische toetsenborden.

Draadloze gaming toetsenborden

Toetsenbord

Bij draadloze gaming toetsenborden denk je misschien aan suffe kantoor toetsenborden, maar dit gaat tegenwoordig niet meer op. Ook de gaming toetsenborden maken langzaam de sprong naar draadloos. Deze zijn namelijk ook beschikbaar met mechanische toetsen en zijn veelal zo zuinig dat je ze eenmaal in de paar weken- of zelfs maanden hoeft op te laden. Voor een strak, minimalistisch battlestation zonder kabels zijn draadloze gaming toetsenborden dus een uitstekende optie.

Membraan en half-mechanisch vs mechanisch

Membraan half mechanisch

Membraan en Half-Mechanisch

Membraan toetsen geven je weinig feedback en moet je bijna helemaal indrukken om een toetsaanslag te registreren. Onwenselijk voor serieuze gamers, omdat dit je reflexen niet ten goede komt.

Half-mechanische toetsenborden zijn in opkomst en bieden een voordelige middenweg tussen membraan- en mechanische toetsenborden. Dankzij de mechanische switch op een membraan dome voel je beter wanneer de toets aanslaat en hoef je deze ook minder ver in te drukken.

 • Relatief goedkoop
 • Minder gevoelige toetsen zonder voelbare feedback.
Mechanisch

Mechanisch

Voor serieuze gamers zijn de gevoeligheid, de klik en de functionaliteit van een volwaardig mechanisch toetsenbord onmisbaar bij online gaming. Toetsaanslagen kosten minder kracht en registreren eerder en hierdoor schiet, stun of vlucht je sneller dan een tegenstander met een regulier toetsenbord.

Mechanische toetsenborden verschillende onderling qua gevoeligheid en feedback, af hankelijk van het type cherry switches.

 • Gevoelige toetsen om snel te reageren.
 • De toetsaanslagen zijn luid en je maakt gemakkelijker typfouten.

Welke mechanische switch past er bij mij?

Het op het blote oog kiezen van de juiste switches is niet te doen. Het is een persoonlijke keuze die je eigenlijk fysiek moet ervaren. Helaas kan je geen cheery tester downloaden, dus op de pagina 'welke mechanische switch' past er bij jou leg ik uit wat elke switch inhoudt.

Stap 2. Kies de juiste functies

Gaming toetsenborden zitten vol toeters en bellen, maar uiteindelijk beslis jij wat er voor jou van waarde is. De belangrijkste functies waar je op moet letten zijn de verlichting en extra knoppen.

Verlichting

Verlichting

Toetsenbordverlichting. Het is nagenoeg een must voor een gaming toetsenbord, want tja, wie heeft er nog nooit een nachtje doorgehaald met een nieuwe game. Een toetsenbord met functionele verlichting beschikt over simpele achtergrondverlichting in 1 tot 5 kleuren, met alleen regelbare helderheid. Geavanceerde verlichting is via software in te stellen. Hierdoor heb je vaak de keuze uit 16,8 miljoen verschillende kleuren en laat je verschillende zones of toetsen afzonderlijk in een andere kleur of een bepaald patroon oplichten.

Extra knoppen en functies

Extra knoppen en functies

Gaming toetsenborden vallen veelal op door hele rijen aan extra knoppen en functies. Ook hierbij ga je van simpel en functioneel naar uitgebreid en opvallend. Toetsenborden met geavanceerde functies omvatten vaak rijen extra knoppen. Aan deze knoppen hang je extra functies of voer je via macro's meerdere acties achter elkaar uit. High-end toetsenborden zonder al teveel poespas zijn vaak niet veel goedkoper, maar leveren vaak wel verbeterde bouwkwaliteit op.

Stap 3. Kies het juiste formaat

Full size

Full-size

Een full-size toetsenbord heeft alle ruimte. Daarom vind je er een numeriek toetsenblok en veelal extra knoppen, functies en wilde ontwerpen.

 • Veel keuze voor beschikbare functies
 • Veel variatie in ontwerp
 • Numeriek toetsenbord en extra knoppen
 • Lastig mee te nemen
Tournament editie

Tournament Edition

Een Tournament Edition toetsenbord is gemaakt om mee te nemen naar LAN parties. Ze zijn aanzienlijk kleiner dan een full-size toetsenbord en zijn vaak voorzien van afneembare kabels en een minimalistisch ontwerp.

 • Gemakkelijk mee te nemen
 • Weinig poespas
 • Geen numeriek toetsenblok

Denk ook aan...

 • Let op of een toetsenbord een QWERTY US- of UK-layout heeft. Waarschijnlijk ben je gewend aan een US-layout met grotere enter- en shift toetsen. Onze Logitech toetsenborden zijn bijvoorbeeld allemaal voorzien van de UK layout.
 • Weet je niet welke mechanische switches jij fijn vindt? Kom naar één van onze winkels en ervaar de verschillende toetsen op onze speciale Cherry-testers.
 • Kan je nog niet kiezen? Wij helpen je met onze Coolblue's Keuze segmenten voor Gaming Toetsenborden!

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.392 beoordelingen