The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lucinda

Hoe maak je jouw toetsenbord schoon?

Je toetsenbord schoonmaken is niet één van de leukste klusjes, maar als je vingers aan je toetsenbord vastplakken moet je er toch écht aan geloven. In dit artikel leg ik uit hoe je een los toetsenbord reinigt en lees je hoe je het toetsenbord van je laptop moet schoonmaken.

Voorbereiding

Voordat je begint met schoonmaken, is het belangrijk dat je je toetsenbord loskoppelt van je computer. Zorg bij een draadloos toetsenbord dat hij uit staat en verwijder de batterijen. Zo voorkom je dat er tijdens het schoonmaken vanalles op je beeldscherm gebeurt doordat je allerlei toetsen indrukt. Wil je de toetsen van je toetsenbord eraf halen om individueel af te wassen? Ontdek dan eerst of dat wel kan. Sommige toetsenborden zijn er niet op ontworpen om de toetsen van los te halen.

Een los toetsenbord schoonmaken

Schoonmaken toetsenbord oppervlakkig

Oppervlakkig schoonmaken

Als je niet zoveel tijd hebt om je toetsenbord schoon te maken, houd het dan simpelweg ondersteboven en schud het heen en weer. Alle broodkruimels en pluisjes komen vanzelf los en vallen op je bureau. Maak daarna je het oppervlak van de toetsen schoon met een vochtig doekje. Let er goed op dat het doekje goed is uitgewrongen, want druppels water kunnen het toetsenbord beschadigen.

Schoonmaken toetsenbord goed

Goed schoonmaken

Als je de juiste tools hebt, maak je jouw toetsenbord nóg beter schoon. Zo kun je een spuitbus met perslucht gebruiken om vuil tussen je toetsen weg te blazen. Houd je toetsenbord daarbij op z'n kop, zodat alle viezigheid eruit valt. Daarnaast bestaan er speciale toetsenbord stofzuigertjes waarmee je de kruimels en het stof tussen je toetsen vandaan zuigt.

Schoonmaken toetsenbord grondig

Grondig schoonmaken

Als het vuil tussen je toetsen na alle dappere pogingen nóg niet weg is, kun je voor een grondige reiniging gaan. Daarbij haal je de toetsen van je toetsenbord af om ze individueel af te wassen. Als de toetsen erg vast zitten, gebruik dan een gebogen paperclip om het verwijderen gemakkelijker te maken. De basis van je toetsenbord maak je schoon met een goed uitgewrongen, vochtige doek. Laat alles goed drogen en druk dan de toetsen terug op je toetsenbord.

Tip

Maak een foto van je toetsenbord voordat je begint met het loshalen van de toetsen. Zo weet je hoe je de toetsen na het schoonmaken weer terug op de basis moet drukken. Leg de toetsen daarnaast alvast in de goede volgorde neer als je ze eraf haalt. Dat scheelt een hoop gepuzzel bij het terugzetten.

Laptop toetsenbord schoonmaken

Laptop toetsenbord schoonmaken

Als je het toetsenbord van je laptop wil schoonmaken, zet dan eerst je laptop helemaal uit. Zo voorkom je dat er vanalles op je beeldscherm gebeurt, doordat je de toetsen tijdens het schoonmaken indrukt. Koppel daarnaast de oplader los. Maak je laptop schoon met een goed uitgewrongen, vochtige doek. Om vuil tussen de toetsen weg te halen kun je een spuitbus met perslucht gebruiken.

Let op: De toetsen van een laptop zijn niet bedoeld om eraf te halen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.264 beoordelingen