The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Robin

Hoe kies je het beste toetsenbord voor jou?

Je kunt typen op elk toetsenbord, maar toch bestaan er veel verschillende soorten om uit te kiezen. Wanneer kies je dan voor een draadloos toetsenbord? En in welke situatie is een ergonomisch toetsenbord de beste optie? In dit artikel lees je welk toetsenbord het beste bij jou past.

Waar moet je als eerste op letten?

QWERTY toetsenbord

QWERTY

Een QWERTY indeling wordt internationaal het meest gebruikt, zo ook in Nederland. Je herkent dit aan de volgorde van de letter toetsen links bovenin. Naast de indeling heb je ook nog de keuze uit een US of UK lay-out. De US lay-out kenmerkt zich door een kleine enter toets en grote shift toets. De UK lay-out herken je aan een grote enter en een kleine shift.

Azerty toetsenbord

AZERTY

Een AZERTY indeling wordt gebruikt in België, Frankrijk en in franstalige Afrikaanse landen. Bij deze toetsindeling heb je de keuze uit een BE of FR lay-out. Een FR lay-out herken je aan de benaming van de enter en shift toets: Entrée en Maj. Daarnaast zijn nog enkele symbolen anders dan bij de BE lay-out.

Soorten toetsen

Mechanische toetsen

Mechanische toetsen

Mechanische toetsen (switches) hoef je niet helemaal in te drukken voor een toetsaanslag. Hierdoor typ je een stuk gemakkelijker en sneller. Dit type toetsen is dus geschikt voor urenlang typwerk of gamen.

Membraan toetsen

Membraan toetsen

Bij membraan toetsen moet je de toets volledig indrukken. De toets ligt namelijk onder een verend stuk rubber. Het rubber zorgt ervoor dat de toets ingedrukt kan worden en vervolgens weer terugveert. Dit type toetsen is dus niet ideaal om heel de dag op te typen.

Bedrade toetsenborden

bedraad toetsenbord

Je kiest voor een bedraad toetsenbord wanneer je geen zin hebt om steeds batterijen te hoeven vervangen. Een bedraad toetsenbord is energiezuiniger dan een draadloos toetsenbord met bluetooth of usb ontvanger. Toch heeft een bedraad toetsenbord ook nadelen. Je hebt een kabel op je bureau die mogelijk in de knoop raakt met de rest van de bedrading. Daarnaast ben je beperkt in de afstand vanaf je beeldscherm en desktop vanwege de lengte van de draad.

Draadloze toetsenborden

Draadloos toetsenbord

Met een draadloos toetsenbord heb je geen last van een extra draad die zorgt voor chaos van allemaal kabels op je bureau. Je kiest zelf op welke afstand je van je beeldscherm en desktop zit. Een bluetooth verbinding of een verbinding door middel van een usb ontvanger kost meer energie dan een verbinding met een draad. Het nadeel van een draadloos toetsenbord is dat je de batterijen eens in de zoveel tijd moet vervangen.

Ergonomische toetsenborden

Ergonomisch toetsenbord

Wanneer je heel de dag aan het typen bent op het werk, wil je natuurlijk geen last krijgen van je polsen en vingers. Hiervoor bestaan er speciaal ontworpen toetsenborden waarbij rekening is gehouden met ergonomie. Denk hierbij aan een polssteun of een toetsenbordindeling waarbij de toetsen gesplitst zijn.

Zakelijke toetsenborden

Zakelijk toetsenbord

Voor het zakelijk gebruik van een toetsenbord is het natuurlijk belangrijk dat een toetsenbord een lichte toetsaanslag heeft en ergonomisch is. Maar daarnaast is het beveiliging van bestanden ook nodig. Op de zaak gebruik je dan een toetsenbord met AES-versleuteling. Daarnaast is een numeriek vlak ook een uitkomst wanneer je veel met data in sheets werkt.

Multimedia toetsenborden

Multimedia toetsen Fn key functietoetsen media draadloos bedraad

Om eenvoudig muziek en video's te bedienen, kies je voor een toetsenbord met multimedia sneltoetsen. Met deze toetsen bedien je direct het volume of skip je naar het volgende nummer. Daarnaast is een draadloos toetsenbord met touchpad ook handig voor het bedienen van een smart tv. Met een touchpad navigeer je eenvoudig door alle series en films op Netflix. En dat zonder afstandsbediening of muis.

Coolblue's keuze

Kom je er toch niet uit? Bekijk dan de door onze experts geselecteerde toetsenborden van Coolblue's Keuze. Deze toetsenborden blinken uit in hun klasse en bieden ook de beste prijs-kwaliteitsverhouding van dit moment.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.319 beoordelingen