The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lieze

Je gasfornuis aansluiten in 5 stappen

Voor je verse maaltijden kookt op je nieuwe gasfornuis, moet je het fornuis eerst op het gas aansluiten. Dit doe je door een gasslang aan te sluiten op het gasfornuis en de gastoevoer in de keuken. In dit artikel lees je in 5 stappen hoe het aansluiten van een gasfornuis in zijn werk gaat.

Wat heb je nodig?

Benodigdheden gasslang aansluiten

Voor het aansluiten van een gasfornuis heb je de volgende onderdelen nodig:

  • een nieuwe rvs gasslang (een rubberen gasslang is enkel geschikt voor vrijstaande kookplaten)
  • een comfooraansluiting (tussenstuk)
  • gastape
  • een steeksleutel of moersleutel

Stap 1: draai de gaskraan dicht

Gaskraan open vs. dicht

De gaskraan zit in je keuken bij je gasaansluiting. Draai de kraan haaks op de leiding. Dan zit hij dicht.

Stap 2: plaats de comfooraansluiting

Een gasslang past meestal niet direct op je fornuis. Daarom plaats je een comfooraansluiting. Voor je dat doet, tape je eerst het uiteinde van de gasaansluiting van het fornuis. Zo voorkom je dat er een lek ontstaat. Breng meerdere lagen tape aan met de draaiing van de schroefdraad mee. Als de tape vastzit, monteer je de comfooraansluiting en draai je hem vast met de steeksleutel. Zet hem goed vast, maar vast is vast.

Past jouw gasslang wel direct op het fornuis? Ga dan direct verder naar stap 3.

Stap 3: monteer de gasslang aan het fornuis

Gasslang op fornuis monteren

Controleer of er een rubberen ring in de gasslang zit en draai de gasslang op het fornuis. Draai de gasslang goed vast met de steeksleutel, maar onthoud: vast is vast.

Als er geen rubber in de gasslang zit, breng je eerst een laag tape aan om lekken te voorkomen. Plak de tape rechtsom met de draaiing van de comfooraansluiting mee. Draai de tape een paar keer rond. Hierna draai je de gasslang erop. Let op: breng nooit tape aan als er wel een rubberen ring in de gasslang zit. Door de wrijving kan er juist een lek ontstaan.

Stap 4: draai de gasslang aan de gaskraan

Gasslang aan de gaskraan draaien

Monteer nu de gasslang aan de gastoevoer in de keuken. Ook hier geldt weer: als er rubber in de gasslang zit, monteer je hem direct aan de gaskraan. Draai hem goed vast met de steeksleutel.

Als de gasslang geen rubberen ringetje heeft, tape je eerste het uiteinde van de gaskraan. Doe dit weer rechtsom met de draaiing mee en breng een dubbele laag tape aan. Draai hierna de gasslang vast met de steeksleutel.

Stap 5: controleer op lekken

Open gasslang

De gemakkelijkste manier waarmee je de gasaansluiting controleert op een lek is met zeep. Maak een sopje met afwasmiddel of handzeep. Breng het sopje aan op de gehele aansluiting van de muur tot het gasfornuis. Draai de gaskraan open. Kijk of er kleine bellen ontstaan. Gebeurt er niks? Fijn, je aansluiting is gasdicht. Als er wel belletjes ontstaan, doe je de stap van die aansluiting opnieuw. Let op: voor je opnieuw begint, draai je de gaskraan weer dicht.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.086 beoordelingen