The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Uhro

Hoe zet je schijven van je oude Synology NAS over?

Op de meeste types Synology NAS zet je schijven eenvoudig over. Je hoeft daarvoor slechts de onderstaande 6 stappen te doorlopen. Je gebruikt deze oplossing als je NAS onverhoopt kapot gaat. Ook als je geen nieuwe schijven wilt kopen, komt dit van pas. Zo kun jij je gegevens blijven gebruiken in een nieuwe NAS.

Stap 1: check de compatibiliteit

Synology NAS

Je kunt schijven niet overzetten van en naar alle types van Synology. Zo moet je NAS uit dezelfde serie komen: bijvoorbeeld DS216+ en DS218+. Daarnaast werkt dit niet voor de onderstaande modellen. Heb je één van deze modellen? Dan moet je nieuwe harde schijven bij je nas kopen.

  • DS418, DS418j, DS218, DS218play en DS118
  • DS1817, DS1517
  • DS416, DS416play

Stap 2: de voorbereiding

Synology NAS interface

Log in op je oude Synology NAS en ga naar Bijwerken & Herstellen in het Configuratiescherm. Zorg ervoor dat de nieuwste versie van DSM op je NAS staat. Is dit niet zo? Dan geeft je Synlogy dat aan in dit scherm. In het tabblad Configuratie back-up maak je vervolgens een herstelbestand van je configuratie. Zo blijven je instellingen bewaard.

Stap 3: maak een back-up

Synology NAS back-up

Bij het overzetten van harde schijven gaat normaliter geen data verloren. Toch is het raadzaam om een back-up te maken. Dat kan via de applicatie Hyper Backup op je Synology NAS. Voltooi deze back-up voor je verder gaat.

Stap 4: zet de schijven over

Schijf overzetten Synology

Plaats nu je harde schijven in jouw nieuwe NAS. Trek de schijven uit je huidige netwerkschijf. Plaats deze hierna op dezelfde volgorde in je nieuwe NAS. Sluit je NAS aan op netwerk en stroom en schakel deze in. Nu is het tijd om je NAS in te stellen.

Stap 5: installeer de nieuwe NAS

Installeer Synology NAS

Open een webbrowser en ga naar find.synology.com. Dubbelklik op je nieuwe NAS, controleer of de status hiervan 'Migreerbaar’ is. Klik op installeren om door te gaan. Kies bij het installatietype voor 'Migration'. Krijg je de waarschuwing 'alle gegevens op de harde schijf(schijven) worden verwijderd'? Controleer dan of de schijven in de goede volgorde zijn geïnstalleerd.

Stap 6: stel de nieuwe NAS in

Configureer Synology NAS

Kies tijdens de installatie voor de nieuwste versie van de DSM-software. Voer een wachtwoord in en klik op 'nu installeren'. Meld je vervolgens aan en ga naar Bijwerken & Herstellen in het configuratiescherm. Klik op Configuratie herstellen om de instellingen die je eerder hebt opgeslagen over te zetten. Je nieuwe NAS is nu geïnstalleerd.

Mijn oude NAS is kapot

Oude NAS is defect

Is je oude NAS kapot en kun je niet meer inloggen? Dan zet je harde schijven alleen over naar exact hetzelfde model. Hierbij heb je wel een extra harde schijf nodig om de nieuwe NAS te installeren. Plaats deze in de NAS, open een webbrowser en ga naar find.synology.com. Installeer dezelfde versie van DSM als op je oude NAS stond. Rond de installatie af en schakel de NAS uit.

Verwissel de schijven van een defecte NAS

Schijf overzetten kapotte NAS

Verwijder de tijdelijke harde schijf die je in de nieuwe NAS hebt geplaatst. Vervolgens trek je de schijven uit de oude NAS. Plaats deze op dezelfde volgorde in je nieuwe NAS. Schakel deze weer in en meld je vervolgens aan. De gegevens worden nu overgezet en je kunt weer bij je bestanden.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.110 beoordelingen