The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Richard

Hoelang gaat een SSD mee?

Een SSD is de snelste opslagoplossing voor je apparaat, maar ze zijn wel kostbaarder dan HDD's. Daarom wil je natuurlijk weten hoe betrouwbaar hij is. In dit artikel leg ik je uit waar je op let om te weten hoelang je SSD meegaat.

Gebruik

TBW - Terabytes Written Het sleutelwoord om te weten hoelang je SSD meegaat is TBW (Terabytes Written). Dit getal drukt uit hoeveel TB je gegarandeerd kan schrijven naar je SSD voordat deze defect raakt. Dat betekent niet dat je SSD dan ook meteen niet meer werkt zodra de laatste TB bereikt is. Daarna zal je SSD nog wel werken, maar vroeg of laat is de schijf verweerd en gaat hij stuk.

In het dagelijks gebruik zul je nooit met bestanden werken die 1TB of groter zijn. De meeste bestanden zijn namelijk veel kleiner. Ongeveer 15MB voor een hoge resolutie foto, 3GB voor een HD film, 5GB tot 10GB voor een hoge kwaliteits 4K film en grote grafisch intensieve games zijn ongeveer 40GB groot. Als je ervanuit gaat dat je 5GB per dag schrijft naar je SSD, en je SSD heeft een TBW van 75TB, dan duurt het ruim 4 jaar voordat 75TBW bereikt is en je SSD hoogstwaarschijnlijk defect raakt.

TBW

TBW Terabytes Written SSD

Aanbevolen TBW voor alledaagse gebruikers

Gebruik jij je computer voor alledaags gebruik, zoals online video's streamen, over het web surfen en af en toe een programma zoals een tekstverwerker of foto-album programma? Dan volstaat een TBW van 150 TBW of hoger.

TBW Terabytes Written SSD

Aanbevolen TBW voor ontwerpers, fotografen, gamers en filmfans

Ben je een grafisch ontwerper, gamer of film-en fotofanaat die regelmatig downloadt? Dan schrijf je vaker grotere hoeveelheden data weg dan alledaags gebruikers. Kies daarom voor een TBW hoger dan 300 TBW.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van je SSD bepaalt ook de levensduur en betrouwbaarheid van je SSD. Er zijn 2 factoren: de methode die je SSD hanteert om data op te slaan, en de structuur van je SSD.

Opslagmethode Er zijn SSD's die je data op verschillende manieren bewaart: TLC, MLC en SLC. Deze manieren zijn er alleen maar om ervoor te zorgen zoveel mogelijk opslagcapaciteit in een SSD te creëren. Hierdoor lever je iets in op snelheid en betrouwbaarheid, maar de software van moderne SSD's is zo geavanceerd is dat je snelheidsverlies nauwelijks merkt.

Structuur

3D NAND en V-NAND Doordat chiplagen gestapeld zijn in 32, 48 of zelfs 64 lagen, is je SSD op langere termijn betrouwbaarder en energiezuiniger. Fabrikanten gebruiken verschillende technieken om SSD's te produceren. Een veel voorkomende methode is 3D NAND. Samsung noemt dezelfde techniek V-NAND. Dit is het bouwen van chiplagen op elkaar. Dit gebeurt op microscopisch niveau en is met het blote oog niet zichtbaar. Bovendien heeft deze techniek geen invloed op de compatibiliteit van je SSD.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.600 beoordelingen