The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Richard

Hoeveel opslagcapaciteit heb ik nodig in mijn SSD?

Heb je de keuze gemaakt voor een SSD, en twijfel je over de opslagcapaciteit die je nodig hebt? Dan loont het om te bepalen hoeveel GB of TB aan ruimte je denkt nodig te hebben. Ik geef je aan de hand van meerdere gebruikssituaties een indicatie, zo weet jij hoeveel opslagcapaciteit je voor je SSD wilt.

Voor het sneller opstarten van je laptop en desktop

Heb je een desktop of laptop en gebruik je die voor allerlei verschillende taken zoals over het web surfen, YouTube video's bekijken, foto-albums maken of af en toe een film downloaden? Bewaar je weinig op je schijf en doe je veel vanuit de cloud zoals YouTube video's streamen, Netflixen en foto's online opslaan? Dan is 120GB geschikt voor jouw gebruik. Afbeeldingen en videobestanden nemen veel ruimte in, wil je vakantiefoto's of gedownloade films bewaren? Kies dan minstens voor 250GB of 500GB SSD's.

Houd er rekening mee dat het besturingssysteem van je computer ook ruimte in beslag neemt. Windows 10 neemt ongeveer 20GB in beslag en macOS ongeveer 35GB.

Voor gaming

Ben je een fanatieke gamer en bewaar je graag meer dan enkele games op je pc om later opnieuw te spelen? Dan heb je een SSD nodig met meer dan 500GB aan opslagcapaciteit. Games worden grafisch steeds beter waardoor gedetailleerde visuele elementen steeds meer opslagruimte in beslag nemen. Bovendien nemen updates zoals patches ook extra ruimte in. Zo kost een grafisch rijke pc game gemiddeld 40GB tot 50GB aan opslag. Wat kleinere MOBA of andere multiplayer games nemen 30GB in beslag. Op een SSD van 500GB heb je daarom plaats voor je besturingssysteem en 9 games. Wil je meer games downloaden of ook nog media zoals film- en videocollecties bewaren? Dan kies je 1TB of meer.

Voor foto's en video's bewerken

Of je nou hobbymatig foto's en video's bewerkt of professioneel te werk gaat, een SSD met ruime opslagcapaciteit maakt je workflow een stuk eenvoudiger. Zo heb je niet alleen ruimte voor je grafische programma's en meerdere video editing tools, maar vooral voor je projectbestanden en back-up beeldmateriaal. De grootte van bestanden met hoge dpi-waarden voor grootformaat prints of rijk gedetailleerde web afbeeldingen met veel visuele elementen loopt flink op. Kies daarom voor SSD's met een minimale opslagcapaciteit van 1TB. Doe je meer met je computer dan alleen grafisch beeldmateriaal bewerken? Dan zorgt een stapje hoger naar 2TB ervoor dat je geen ruimte tekort komt.

Voor muziek- en audio productie

Componeer of mix je audio tracks of maak je studio opnames met je computer? Dan is een SSD met een opslagcapaciteit van 500GB minimaal aanbevolen. Zo heb je voldoende ruimte voor je DAW tools, plug-ins, bestaande projecten en bescheiden bestandsbibliotheken met muziek samples. Houd je al je werk graag bij de hand of heb je grote collecties aan audiobestanden? Dan is 500GB krap. Bovendien is er dan weinig ruimte voor andere taken en bestanden. In dat geval kies je voor een SSD met een opslagcapaciteit van 1TB of hoger.

Richard
Artikel van:
Richard Opslagspecialist.

© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 14.000 beoordelingen