The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Giorgos

Hoeveel opslagcapaciteit heb je nodig in jouw SSD?

Een interne SSD werkt sneller dan een interne HDD. Dit komt omdat een SSD geen bewegende onderdelen heeft. Twijfel je over de opslagcapaciteit die je nodig hebt? Dan helpen wij je graag op weg. In dit adviesartikel lees je hoeveel gigabyte of terabyte je nodig hebt voor jouw gebruikssituatie.

Opslagcapaciteit kiezen

De juiste opslagcapaciteit kiezen voor je interne SSD vereist info over je primaire gebruik

Je totale opslagcapaciteit bepaalt hoeveel bestanden je in totaal bewaart. Het verschilt namelijk veel wanneer je alleen je besturingssysteem op de SSD wilt plaatsen, of daadwerkelijk vanaf de schijf werkt.

  • 250 gigabyte: besturingssysteem, entertainment en backups.
  • 500 gigabyte: entertainment en zakelijk gebruik.
  • 1 terabyte: zakelijk gebruik, gaming en fotografie
  • 2 terabyte: professionele gaming en beeldbewerking

250 gigabyte: besturingssysteem of entertainment en backups

Opstarten van een pc met SSD

Een 250 gigabyte interne SSD is uitsluitend voldoende wanneer je alleen het besturingssysteem installeert of deze voor entertainment en backups gebruikt. In dit geval kies je voor de snelheid van de SSD, in plaats van een grote opslagcapaciteit. Je computer en bestanden starten sneller op, omdat je een SSD geen bewegende onderdelen heeft. Wil je 2 SSD's met een capaciteit van 250 gigabyte? Dan gebruik je deze als een soort RAID-1 opstelling. Op de ene SSD sla je alle bestanden op, waar je de tweede voor backups gebruikt.

500 gigabyte: entertainment, zakelijk gebruik en simpele gaming

Een SSD voor entertaiment, zakelijke gebruik en simpele gaming vereist minimaal 500 gigabyte

Op een 500 gigabyte SSD sla je tot ongeveer 50 full hd films op. Zo heb je altijd een brede mediabibliotheek tot je beschikking. Daarnaast is 500 gigabyte aan opslag ook geschikt voor zakelijk gebruik. Door het verschil in snelheid in vergelijking met een HDD, starten ook je grootste bestanden snel op. Zoals een data analyse met meerdere tabjes en grafieken. Zin in wat ontspanning? Bewaar dan je kleinere games, zoals Fortnite, op de SSD. 500 gigabyte is het minimum wat je nodig hebt, maar we raden 1 terabyte aan.

1 terabyte: zakelijk gebruik, gaming en fotografie

Foto- en videobewerking met SSD

Met een ruime opslagcapaciteit verwijder je minder snel bestanden. Zo voorkom je ook het maken van vervelende keuzes bij een volle schijf. Wanneer je veel met grote bestanden werkt, veel foto's maakt of graag gamet, kies je voor een interne SSD met 1 terabyte aan opslagcapaciteit. Hiermee combineer je de snelheid van een SSD met de capaciteit van een HDD. Zo bewaar je grote games, zoals Red Dead Redemption 2 wat 150 gigabyte inneemt, een houd je genoeg ruimte over.

2 terabyte: professionele gaming en beeldbewerking

Professionele gaming vereist een SSD met 2 terabyte voor het opslaan van onder andere je gamebibliotheek

Voor het echt grote werk kies je een interne SSD met 2 terabyte. Met zoveel opslagruimte hoef je je geen zorgen te maken over te weinig ruimte. Bijvoorbeeld wanneer je bedrijfsvideo's of andere marketinguitingen maakt. Zo heb je niet alleen ruimte voor je grafische programma's, maar maak je ook backups van je projecten. Een 2 terabyte interne SSD is ook geschikt voor massa opslag van games. De interne schijf van je PlayStation 5 raakt snel vol, maar deze breid je uit met een extra interne SSD.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 16.842 beoordelingen