The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Richard

Welke SSD snelheid heb je nodig?

Dat een SSD veel sneller is dan een HDD, wist je misschien al. Namelijk tot 4 keer sneller. Toch zijn er onderlinge verschillen in snelheid tussen SSD's die het gebruik nog sneller maken. Ik leg je aan de hand van 3 gebruikssituaties uit waar je op let en welke SSD snelheid voor jouw gebruik het beste is.

Interne SSD kiezen

Het grootste voordeel van een SSD is de hoge snelheid. Deze wordt uitgedrukt in het aantal MB/s. Dus, wat wil je sneller maken met je interne SSD?

  • Wil je jouw desktop of laptop sneller opstarten?
  • Wil je je games sneller maken?
  • Wil je sneller content creëren?

Sneller opstarten van desktop of laptop

SSD sneller opstarten laptop desktop

Klaar om te computeren binnen 15 seconden Een SSD is sneller dan een HDD, en dat merk je vooral bij het opstarten van programma's, zelfs het besturingssysteem van je eigen computer of laptop. Met een SSD duurt het namelijk maar ongeveer 15 seconden voordat je pc startklaar is. Bovendien laad je vlot al je programma's, zoals tekstverwerkers, je webbrowser of Spotify.

Aanbevolen snelheid Gebruik je jouw pc voor alledaagse doeleinden, en wil je deze vooral sneller in gebruik maken, dan volstaat een standaard SATA SSD.

  • Lees- en schrijfsnelheid: 300MB/s - 500MB/s
  • Interface: SATA

Sneller games laden

SSD sneller games laden

Gamen op topsnelheid Ben je een fanatieke gamer of of game je zo af en toe op je pc? Dan zorgt een SSD ervoor dat niet alleen je desktop snel opstart, maar ook dat je games snel laden. Zeker bij games met grafisch rijke details heb je te maken met veel texture bestanden en visuele bestanden. Deze bestanden bevatten veel grafische informatie. Een SSD laadt deze informatie snel zodat je jouw wachttijd tot een minimum beperkt. Hoeveel dit is, hangt af per game.

Aanbevolen snelheid Een game heeft ongeveer een piek leessnelheid van 200MB/s, meestal ligt de snelheid lager. Daarom draai je de allerzwaarste games prima met een SSD met een snelheid tot 1000MB/s.

  • Lees- en schrijfsnelheid: 500MB/s - 1000MB/s
  • Interface: SATA

Sneller grafisch bewerken en muziek produceren

SSD sneller werken computer iMac

Video's renderen, audio mixen en afbeeldingen editen Ben je een professionele videobewerker, audio mixer of grafisch ontwerper, dan zorgt een SSD ervoor dat je beeldmateriaal sneller exporteert. Hoewel de meeste rekenkracht in het renderen van je video's of 3D visuals gedaan wordt door je processor, zorgt een SSD ervoor dat je bestanden vlot wegschrijft. Importeer je veel samples, vectors, geknipte video's of ander projectmateriaal, dan gaat dit met een SSD ongeveer 4 keer sneller dan een HDD. Handig, zo wacht je minder lang en is je workflow efficiёnter.

Aanbevolen snelheid Bij regelmatig gebruik Is de hoeveelheid beeldmateriaal die je importeert in je projecten beperkt, en is het meeste van je content in resoluties zoals Full HD of audio bitrates rond de 320kb/s, dan volstaat een SSD met een snelheid tussen 500MB/s en 1000 MB/s.

  • Lees- en schrijfsnelheid: 500MB/s - 1000MB/s
  • Interface: SATA


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.593 beoordelingen