The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

Hoe onderhoud je jouw stofzuiger met zak?

Enkele weken geleden heb je bij ons een stofzuiger gekocht, tof! We hopen dat je nog net zo blij bent met je huishoudvriend als op het moment dat je 'm uitzocht. Om ervoor te zorgen dat je het beste uit je stofzuiger haalt, heb ik een aantal tips voor het onderhoud. Zo gaat de stofzuiger langer mee en blijft de zuigkracht optimaal. En hopelijk verras ik je aan het einde van dit artikel nog met wat leuke weetjes.

Stofzuigerzak vervangen

Stofzuigerzak vervangen

Het lijkt een open deur, maar na 3 maanden regelmatig te hebben gestofzuigd is het tijd om de stofzuigerzak te vervangen. Wanneer je hier te lang mee wacht, neemt de zuigkracht namelijk af en heb je kans op beschadigingen in je stofzuiger. We raden aan dit elke 3 maanden te doen bij een gemiddeld gebruik van 2 keer in de week. Stofzuig je vaker of heb je huisdieren, kijk dan iets eerder hoe vol de stofzuigerzak zit.

Filters schoonmaken of vervangen

Stofzuigerfilter schoonmaken

Schoonmaken

Maak het uitblaasfilter 1 keer per 3 maanden goed schoon. Doe dit gelijk als je de stofzuigerzak vervangt, want dan kom je er gemakkelijk bij. Het motorfilter hoef je iets minder vaak schoon te maken, maar doe dit wel minimaal 1 keer per jaar. In de handleiding staat waar deze filters zitten en hoe je ze schoonmaakt. Heb je huisdieren, doe dit dan iets vaker aangezien de filters ook geuren tegenhouden.

Stofzuigerfilter vervangen

Vervangen

Er is geen duidelijke tijdsplanning voor wanneer je de filters moet vervangen. Een handigheidje om er achter te komen of het tijd is het uitblaasfilter te vervangen, is de uitblaaslucht. Begint de stofzuiger een muffe geur uit te stoten, dan is het tijd het filter te vervangen. Het motorfilter gaat over het algemeen langer mee. Check deze af en toe, en houd vooral in de gaten of de stofzuiger anders begint te klinken.

Help! De zuigkracht neemt af

Zuigkracht neemt af

Vervelend, maar nog geen reden om de stofzuiger bij het grof vuil te zetten. Er is namelijk in veel gevallen een oorzaak voor het afnemen van de zuigkracht.

 • Kijk of iets de zuigmond blokkeert.
 • Kijk of iets de stofzuigerstang of -slang blokkeert.
 • Kijk of er een knik zit in de stofzuigerslang.
 • Vervang de stofzuigerzak.
 • Maak de filters schoon.
 • Vervang de filters wanneer nodig.

Wist je dat…

Stofzuiger weetjes
 • Zo ongeveer 45% van de Nederlanders meer dan 1 stofzuiger bezit? Vaak voor elke verdieping 1.
 • Wanneer je je kierenzuigmond kwijt bent, een leeg toiletrolletje prima voldoet?
 • Een heel klein snufje kaneel opzuigen zorgt voor een maand lang de geur van herfst in huis?
 • Je het matras schoonmaakt met de stofzuiger? Strooi wat soda op het matras, laat dit 30 minuten intrekken en zuig dit er met een meubelzuigmond vanaf.
 • Je met de stofzuiger en wat ijsblokjes afdrukken van meubels uit het kleed haalt? Leg ijsblokjes op de plekken en wacht tot ze gesmolten zijn en het water droog is. Haal de stofzuiger eroverheen en klaar!
 • Bij de sommige stofzuigers de motor draait met een snelheid van 100 kilometer per uur? Wauw.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.793 beoordelingen