The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

Hoe onderhoud ik mijn stofzuiger zonder zak?

Enkele weken geleden heb je bij ons een stofzuiger gekocht, tof! We hopen dat je nog net zo blij bent met je huishoudvriend als op het moment dat je 'm uitzocht. Om ervoor te zorgen dat je het beste uit je stofzuiger haalt, heb ik een aantal tips voor het onderhoud. Zo gaat de stofzuiger langer mee en blijft de zuigkracht optimaal. En hopelijk verras ik je aan het einde van dit artikel nog met wat leuke weetjes.

Stofbak legen en schoonmaken

Stofbak legen

Het lijkt een open deur, maar het allerbelangrijkste bij een stofzuiger zonder zak is het legen en schoonmaken van de stofbak. Wanneer je hier te lang mee wacht, neemt de zuigkracht namelijk af en heb je kans op beschadigingen in je stofzuiger. En dát zou zonde zijn. Leeg de stofbak dus regelmatig, en maak deze ook af en toe schoon met een droge doek. Wil je een natte doek gebruiken, dan is dat geen probleem maar droog de stofbak dan wel goed na. Anders plakken alle stofdeeltjes bij de volgende stofzuigbeurt juist aan de stofbak vast.

Filters schoonmaken of vervangen

Filter schoonmaken

Schoonmaken

In de meeste zakloze stofzuigers zitten 3 filters. Een filter in de stofbak, een uitblaasfilter en een motorfilter. Het filter in de stofbak moet je het vaakst schoonmaken. Doe dit minimaal elke maand. Maak het uitblaasfilter 1 keer per 2 maanden goed schoon. Dit is iets vaker dan bij een stofzuiger met zak aangezien het stof in de stofbak meer vrijheid heeft om bij de uitblaaslucht te komen. Het motorfilter hoef je iets minder vaak schoon te maken, maar doe dit wel minimaal 1 keer per jaar. In de handleiding van jouw stofzuiger staat waar deze filters zitten en hoe je deze schoonmaakt. Heb je huisdieren, doe dit dan iets vaker aangezien de filters ook geuren tegenhouden.

Stofzuigerfilter vervangen zonder zak

Vervangen

Er is geen duidelijke tijdsplanning voor wanneer je de filters moet vervangen. Een handigheidje om er achter te komen of het tijd is het uitblaasfilter te vervangen, is de uitblaaslucht. Begint de stofzuiger een muffe geur uit te stoten en heb je het idee dat stof gewoon weer terug de kamer in komt, dan is het tijd het filter te vervangen. Het motorfilter gaat over het algemeen langer mee. Check deze af en toe, en houd vooral in de gaten of de stofzuiger anders begint te klinken.

Help! De zuigkracht neemt af

Zuigkracht stofzuiger neemt af

Vervelend, maar nog geen reden om de stofzuiger bij het grof vuil te zetten. Er is namelijk in veel gevallen een oorzaak voor het afnemen van de zuigkracht.

 • Kijk of iets de zuigmond blokkeert.
 • Kijk of iets de stofzuigerstang of -slang blokkeert.
 • Leeg de stofbak en maak deze goed schoon.
 • Maak de filters schoon. Let erop dat stofzuigers vaak meerdere filters bevatten en zorg dat je ze allemaal goed schoonmaakt.
 • Vervang de filters wanneer nodig.

Wist je dat…

Stofzuigerweetjes
 • Zo ongeveer 45% van de Nederlanders meer dan 1 stofzuiger bezit? Vaak voor elke verdieping 1.
 • Wanneer je je kierenzuigmond kwijt bent, een leeg toiletrolletje prima voldoet?
 • Een heel klein snufje kaneel opzuigen zorgt voor een maand lang de geur van herfst in huis?
 • Je het matras schoonmaakt met de stofzuiger? Strooi wat soda op het matras, laat dit 30 minuten intrekken en zuig dit er met een meubelzuigmond vanaf.
 • Je met de stofzuiger en wat ijsblokjes afdrukken van meubels uit het kleed haalt? Leg ijsblokjes op de plekken en wacht tot ze gesmolten zijn en het water droog is. Haal de stofzuiger eroverheen en klaar!
 • Bij de sommige stofzuigers de motor draait met een snelheid van 100 kilometer per uur? Wauw.
Nadie
Artikel van:
Nadie Stofzuigerspecialist.


© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.317 beoordelingen