The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jaimy

Advies over keramische pannen

Een keramische pan is een stalen of aluminium pan waarop een laagje keramiek is aangebracht. Keramiek heeft een ander soort gebruiksaanwijzing dan een 'gewone' antiaanbaklaag. Wij leggen je graag uit hoe je jouw keramische pan gebruikt en hoe je hem onderhoudt. Zo heb je er lange tijd plezier van.

Vooraf

  • Was de pan af met mild afwasmiddel en een zachte spons of borstel
  • Droog de pan hierna goed af
  • Zet de pan op het fornuis met een laagje natuurlijke olie
  • Laat de olie langzaam heet worden op laag vuur
  • Draai het vuur uit en laat de olie helemaal afkoelen
  • Spoel de pan af met water
  • Droog de pan af
  • Je keramische pan is nu klaar voor gebruik

Gebruik van een keramische pan

Een keramische pan kan hoge temperaturen verdragen, maar dat wil niet zeggen dat je jouw warmtebron op vol vermogen moet zetten. Gebruik maximaal 75% van het vermogen van je warmtebron en voer de warmte langzaam op. De keramische laag verdeelt de hitte namelijk snel en gelijkmatig en houdt deze ook lang vast. Draai je warmtebron dus terug als je pan eenmaal op temperatuur is, anders is de kans op aanbakken heel groot. Een keramische pan heeft een zeer glad oppervlak, maar toch raden wij je aan een vetstof zoals olie of boter te gebruiken. Dit vermindert de kans op aanbakken.

Onderhoud van een keramische pan

Een keramische pan gaat het langst mee als je geen metalen voorwerpen in de pan gebruikt. Deze tasten de keramische laag aan. Zorg ervoor dat je de pan na gebruik met de hand reinigt. Een vaatwasmachine gebruikt vaak behoorlijk agressieve schoonmaakmiddelen die de keramische laag én het handvat aantasten. Spoel de pan direct na het bakken af met warm water en gebruik eventueel een zachte spons of borstel. Droog de pan af met een zachte doek. Is je pan verkleurd? Kook er dan af en toe een water-azijn mengsel in, zodat die weer blinkend schoon wordt.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 34.413 beoordelingen