Hoe gebruik je een keramische pan?

Geschreven door Dorieke

Bijgewerkt op

8 januari 2025

·

12.54

Hoe gebruik je een keramische pan?

Een keramische pan is een pan met een laagje keramiek aan de binnenkant. Het laagje vormt de antiaanbaklaag. De pan gebruik je anders dan een pan met een standaard antiaanbaklaag. In dit artikel leggen we je uit hoe je de keramische pan het best gebruikt en onderhoudt, zodat je er lang plezier van hebt.

pan met een keramische baklaag met aardappelen

Voordat je bakt

Voor gebruik was je de pan af met een klein beetje afwasmiddel en een zachte spons of borstel. Daarna droog je de pan goed af en zet je hem op het fornuis met een laagje olie. Laat de olie op laag vuur heet worden. De olie is heet wanneer het borrelt. Zet dan het vuur uit en laat de olie helemaal afkoelen. Tot slot spoel je de pan schoon met water en droog je hem af. De pan is nu klaar voor gebruik.

Bekijk alle keramische pannen
Keramische pan met pasta, gehaktballen en groenten

Tijdens het bakken

Een keramische antiaanbaklaag is bestand tegen temperaturen tot 400 graden Celsius. Het is niet nodig om de temperatuur hoog te zetten. Keramiek verdeelt de warmte gelijkmatig en houdt het goed vast. Hierdoor schakel je de warmtebron terug wanneer de pan op temperatuur is. De keramische antiaanbaklaag is erg glad. Het lijkt hierdoor dat boter of olie niet nodig is. Toch raden we aan dat je dit wel te gebruikt. Zonder boter of olie branden de ingrediënten namelijk alsnog aan.

keramische pan met gebakken eitje

Verschil tussen keramiek en andere baklagen

Een keramische antiaanbaklaag is een stuk gladder dan een standaard antiaanbaklaag. Hierdoor is het even wennen wanneer je in een keramische pan bakt. Dit merk je goed wanneer je aardappels bakt. Het duurt langer voordat de buitenkant krokant is, terwijl de binnenkant dan al gaar is. Om het gebruik van de pan goed onder de knie te krijgen, raden we aan om een paar keer een eitje te bakken. Speel met de hoeveelheid boter of olie en met de temperatuur.

witte, keramische pan met ingrediënten

Onderhoud van een keramische pan

Je gebruikt siliconen of houten keukenhulpjes, zodat je krassen en beschadigingen in de pan voorkomt. Na gebruik reinig je de pan met de hand. Laat de pan afkoelen of spoel hem af met warm water. Boen vet- en eetresten schoon met wat afwasmiddel en een zachte spons of borstel. Droog de pan daarna af met een theedoek. Is de pan verkleurd? Kook er dan wat water en azijn in, zodat je hem weer blinkend schoon krijgt.

Heeft deze pagina je geholpen?

Artikel van Dorieke

Pannen specialist.

Dorieke