The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Kasper

Hoe kies ik de juiste game pc?

Pc gaming staat natuurlijk boven aan de grafische voedselketen, maar waar komen die grafische spierballen nou precies vandaan? Van videokaart tot SSD, in dit artikel leg ik uit waar je op moet letten bij de aanschaf van jouw ronkende game pc.

In het kort

Een volwaardige game pc heeft minimaal:

 • Een NVIDIA GeForce GTX 1050 (Ti) videokaart
 • Een Intel Core i5 processor
 • 8 GB werkgeheugen
 • Een SSD

1. De videokaart

De videokaart is het kloppende hart van je gaming pc. Deze kaart verwerkt namelijk alle visuele elementen die er in jouw favoriete games voorbij komen. Dus, hoe sneller de videokaart, hoe mooier en vloeiender de games op jouw monitor verschijnen. Om een game optimaal te spelen heb je minimaal 30, maar het liefst 60 frames per seconde (fps) nodig. Natuurlijk heeft niet iedereen dezelfde wensen en daarom heb ik de meest populaire videokaarten uitgelicht.

NVIDIA GeForce GTX 1050 (Ti)

De GeForce GTX 1050 en 1050 Ti vormen de instapmodellen voor gamers die op Full HD gamen. Games als Battlefield 1 zijn op een Full HD monitor op hoge instellingen bij 60 FPS te spelen. Deze kaart mist wel ondersteuning voor de nieuwste Virtual Reality technieken.

 • Relatief goedkoop
 • Voldoende voor Full HD gaming (op ultra instellingen)
 • Weinig toekomstbestendig

NVIDIA GeForce GTX 1060

De GeForce GTX 1060 is de opvolger van de GeForce GTX 970. Deze kaart biedt dan ook de beste prijs-kwaliteits verhouding van de 10 serie kaarten. De 1060 is geschikt voor Full HD (ultra) en 1440p (high) Gaming en is het instap model voor VR brillen als de HTC Vive.

 • Gamen op Full HD (ultra instellingen) en 1440P (medium en hoge instellingen) resoluties
 • Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
 • Haalt bij VR alleen op lagere instellingen de benodigde 90 fps

NVIDIA GeForce GTX 1070

De GeForce GTX 1070 is een krachtige kaart voor serieuze gamers. Met deze kaart speel je de games van vandaag en morgen op high of ultra bij 1440P. Ook VR games speel je op hogere instellingen zonder dat je onder de 90 fps duikt. 4K gaming is ook mogelijk, maar niet op hogere instellingen.

 • Toekomstbestendig, speel de games van morgen op ultra instellingen
 • Hogere instellingen en stabiele framerates bij VR gaming
 • Relatief prijzig

NVIDIA GeForce 1080 (Ti)

De GeForce GTX 1080 en GTX 1080 Ti zijn de hoofdmodellen van NVIDIA gericht op hardcore gamers. Gamen doe je in 4K op hogere instellingen en VR games draaien moeiteloos met deze kaart. VR games en lagere resoluties lopen soepel met deze kaart, zodat de hoge verversingssnelheid van je monitor goed zijn werk doet.

 • Toekomstbestendig, speel de games van morgen in 4K op ultra instellingen
 • Hogere instellingen en stabiele framerates bij VR en 4K gaming
 • Prijzig

2. De processor

Waar de videokaart alle grafische taken op zich neemt zorgt de processor (CPU) voor het aansturen van de spelwereld. Denk hierbij aan je computergestuurde tegenstanders en waar kogels gaan inslaan. De CPU berekent dat je raak schiet, waarop de videokaart een explosie laat zien. Hoewel de processor belangrijk is, blijft de grafische kaart het onderdeel dat de meeste invloed heeft op jouw favoriete games. De ondergrens als het om gamen gaat, ligt bij een Intel Core i5 processor.

3. Het werkgeheugen

Voor een gaming computer is een minimum van 8 GB RAM voorlopig voldoende. Het werkgeheugen (RAM) is in feite een kladblok voor je processor om belangrijke informatie snel in te zien. Bij een nieuwe game computer is het wel handig als je alvast over DDR4 in plaats van DDR 3 geheugen beschikt. DDR4 geheugen is sneller, maar vooral een stuk zuiniger dan haar voorganger. Als je games wilt streamen, dan is 16 of 32 GB geen overbodige luxe.

4. De harde schijf

Iedereen heeft een hekel aan lange laadtijden en gamers kunnen er al helemaal niet tegen. Met een SSD is dat verleden tijd. Een SSD halveert namelijk je opstart- en laadtijden, zodat jij snel in het volgende level klaarstaat. Ga je nog een stapje verder, dan kom je uit bij meerdere SSD's in een RAID opstelling. Bij RAID doet elke SSD de helft van het werk. Hierdoor verdubbelt de snelheid vanuit hetzelfde principe als wanneer jij bijvoorbeeld met 2 handen tegelijk zou schrijven.

5. De kast

Nu je een beest van een gaming pc op het oog hebt is de laatste vraag: wat voor kast wil ik? Computerproducenten hebben elk een eigen gaming lijn met een eigen uitstraling. Ga voor een opvallende draak van een kast? Dan is een MSI desktop wel wat voor jou. Wil je liever iets subtielers? Dan is een HP Omen tower voor jou weggelegd. Voor een futuristische look kun je weer terecht bij de Predators van Acer en de Erazer desktops van Medion.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 40.765 beoordelingen