The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Thomas

Hoe moet ik mijn kookplaat schoonmaken?

Het is tijd dat jij jouw kookplaat eens goed schoonmaakt. Wanneer je de kookplaat niet na ieder gebruik afneemt, hopen de etensresten zich op. Vlekken en aangebrande etensresten zijn natuurlijk niet fris en geen prettig aanzicht. Hier lees je hoe je jouw kookplaat brandschoon maakt. Dit lijkt een flink karwei, maar met een goede voorbereiding ben je zo klaar.

Voorbereiding

Leg een emmer, een aantal schone doeken, keukenpapier en eventueel een kookplaatschraper klaar. Je maakt de kookplaat het gemakkelijkst snel na gebruik schoon, omdat het vuil dan nog niet is opgedroogd. Zorg er uiteraard wel voor dat de kookplaat voldoende is afgekoeld, zodat je je vingers er niet aan brandt.

Maak een sopje

Niet ieder schoonmaakmiddel is geschikt voor ieder type kookplaat. Gebruik daarom een sopje van warm water met een scheutje afwasmiddel. Dit sopje is geschikt voor alle soorten kookplaten. Krijg je een hardnekkige vlek hiermee niet weggepoetst? Controleer dan de handleiding van je kookplaat. Hierin staat voor welke onderdelen van je kookplaat je een speciaal reinigingsmiddel of schuursponsje kunt gebruiken.

Inductie & keramische kookplaat schoonmaken

inductie - keramische kookplaat

Inductie en keramische kookplaten maak je makkelijker schoon dan een gaskookplaat vanwege de vlakke kookzones. Een nadeel van keramisch koken is dat het vuil op de hete kookzones kan inbranden waardoor het lastig te verwijderen is. Gebruik bij ingebrand vuil een kookplaatschraper en een reinigingsmiddel voor keramische kookoppervlakken om de hardnekkige vlekken te verwijderen.

Stap 1: Verwijder de aangekoekte etensresten met een kookplaatschraper

Stap 2: Neem de hele kookplaat af met het sopje en een schone doek.

Stap 3: Neem alles nog eens af met een vochtige doek zodat er geen zeepresten achterblijven.

Stap 4: Droog de kookplaat af met een schone doek of keukenpapier.

Gaskookplaat schoonmaken

gaskookplaat

Haal de pannendragers, branderdeksels en branderkelken van de gaskookplaat. Wanneer ze erg vies zijn, laat je het vuil eerst losweken in warm water.

Stap 1: Poets de branderdeksels, branderkelken, pannendragers en de kookplaat schoon. Hiervoor gebruik je je sopje met afwasmiddel.

Stap 2: Maak een schone doek vochtig en neem hiermee alles nog eens af.

Stap 3: Maak alles grondig droog en zet de losse onderdelen weer op hun plek.

Let op: gebruik géén schuurspons, schuurmiddel, vaatwasmiddel of soda om de branders schoon te maken. Omdat de branders van aluminium gemaakt zijn, worden ze door deze schoonmaakmiddelen aangetast.

Traditioneel elektrische kookplaat schoonmaken

traditioneel elektrische kookplaat

De verwarmingselementen van een traditionele elektrische kookplaat zijn het gemakkelijkst schoon te maken wanneer ze warm zijn en het vuil nog niet opgedroogd is. Zorg wel dat de elementen voldoende zijn afgekoeld voordat je begint met schoonmaken.

Stap 1: Trek de stekker uit het stopcontact of schakel de kookplaat uit met de aan/uit-knop.

Stap 2: Neem met een vochtige doek de verwarmingselementen af.

Stap 3: Poets de overige oppervlakken van de kookplaat schoon met een zachte doek of spons en je sopje met afwasmiddel.

Stap 4: Neem oppervlakken die je hebt schoongemaakt nog een keer af met een vochtige doek.

Stap 5: Droog alles af en stop tot slot de stekker weer in het stopcontact.

Tip: wrijf gietijzeren verwarmingselementen geregeld in met een zuurvrije olie. Hiermee voorkom je roestvlekjes.

Voorkomen is beter dan genezen

Het klinkt misschien gek, maar wanneer schoonmaken niet je favoriete bezigheid is, kun je dit het beste dagelijks doen. Wanneer je de kookplaat na ieder gebruik afneemt met een vochtige doek of keukenpapier, houd je hem in goede conditie en ben je uiteindelijk minder lang bezig met schoonmaken.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 34.413 beoordelingen