The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Dylan

Advies over mengpanelen

Een mengpaneel, ook wel mixer of mengtafel genoemd, is een apparaat waarmee je geluid van verschillende bronnen met elkaar mengt. In het kort: met een mengpaneel mix je muziek. Er bestaan diverse soorten mengpanelen. Zo zijn er onder andere mengpanelen voor DJ's, bands, radiostations en geluidsstudio's. Een mengpaneel voor DJ's wordt ook wel een DJ mixer genoemd.

Hoe werkt een mengpaneel?

Een mengpaneel heeft ingangen en uitgangen. Daar tussenin gebeurt het mengen, mixen, van de muziek.

Ingangen

Een mengpaneel heeft meerdere ingangen, inputs, voor geluidssignalen. Het aantal ingangen komt meestal overeen met het aantal kanalen van een mengpaneel. Voor DJ's zijn dit vaak 2 of 4 kanalen om muziek van 2 of 4 bronnen te mixen. Op de ingangen sluit je in het geval van een DJ mixer cd spelers (op de line ingangen) of platenspelers (op de phono ingangen) aan.

Mixen

Ook heeft het mengpaneel schuiven, faders, om de geluidssignalen met elkaar te mengen en knoppen om het geluid te veranderen. Denk bij knoppen bijvoorbeeld aan een equalizer om de klankkleur te regelen. Gain, ook wel eens 'trim' genoemd is ook een veel voorkomende knop. Hiermee pas je het volume van het op een kanaal binnenkomend geluidssignaal aan.

Uitgangen

Een mengpaneel heeft tevens diverse uitgangen voor geluidssignalen. Op de booth uitgang sluit je DJ speakers op aan zodat je het eindresultaat kunt monitoren. De master uitgang gebruik je voor een versterker met grote zaalspeakers. Zet deze speakers in als je voor een publiek draait, bijvoorbeeld op een feest.

Wat voor mengpaneel heb je nodig?

Zoals eerder genoemd bestaan er diverse soorten mengpanelen. Hoe weet je nu of je een 2 of 4 kanaals mengpaneel nodig hebt? En welke extra functies en aansluitingen zijn dan handig? Elk mengpaneel is namelijk anders. Stel jezelf de onderstaande vragen om tot een goede keuze te komen.

Hoeveel nummers wil je tegelijk mixen?

Beginners en hobby DJ's mixen meestal 2 nummers tegelijk doorelkaar. In principe heb je dan aan een 2 kanaals mengpaneel voldoende. Tenzij je nogal eens wisselt tussen cd spelers en draaitafels. Dan is een 4 kanaals mengpaneel een uitkomst. Je hoeft apparatuur namelijk niet steeds te ontkoppelen en koppelen. Mix je meer dan 2 nummers tegelijk? Of bijvoorbeeld 2 nummers en a capella? Dan raden wij ook een 4 kanaals mengpaneel aan.

Wil je een microfoon gebruiken?

Een veel voorkomende aansluiting is de microfooningang. Op het mengpaneel zijn knoppen en schuiven om het geluid van de microfoon te regelen. Gebruik de microfoon voor interactie met het publiek, of je nu zelf iets roept of samenwerkt met een MC of zanger(es).

Wil je effecten en filters gebruiken?

Effecten en filters zijn een goed voorbeeld van extra functies voor DJ's. De meeste DJ mengpanelen hebben deze middelen standaard aan boord. Andere mengpanelen beschikken echter niet over effecten. Om het gemis op te vangen hebben sommige mengpanelen send & return aansluitingen. Hier sluit je een externe effectcontroller op aan, zodat je toch effecten kunt gebruiken. Effecten veranderen het geluid door elementen toe te voegen en filters halen juist elementen uit de muziek. Gebruik filters en effecten om een persoonlijke draai aan je mix te geven.

Wil je je mix opnemen?

Sommige mengpanelen hebben een aparte record uitgang. Deze is bedoeld om opnameapparatuur op aan te sluiten. Bijvoorbeeld een audiorecorder of een audio interface die met de computer verbonden is. Een uitgang die we op steeds meer mengpanelen zien is usb. Hiermee koppel je de mixer ook met een laptop of computer. Zo neem je jouw mix direct met audio software op.

Wil je DJ software bedienen met je mengpaneel?

Er zijn steeds meer mengpanelen die via usb ook DJ software op je laptop aansturen. De bediening van het mengpaneel is dan gekoppeld aan functies van de software. Zo mix je jouw mp3 collectie vanaf de laptop met dezelfde DJ set die je ook voor cd's en usb sticks gebruikt.

Wat heb je nog meer nodig?

Spelers Een mengpaneel is geen DJ set zonder spelers. Behalve een mengpaneel heb je ook cd spelers of draaitafels nodig. Ga je platen draaien? Ga dan voor draaitafels. Ga je voor originele of gebrande audio cd's? Neem dan een kijkje bij onze DJ cd spelers. Ben je van plan om ook mp3's te draaien? Schaf dan een DJ cd speler met mp3 ondersteuning aan.

Wat heb je nog meer nodig?

Hoofdtelefoon Je hebt natuurlijk ook een hoofdtelefoon nodig, anders hoor je niet waar je mee bezig bent. Laat je de DJ hoofdtelefoon tijdens het draaien continu op je oren? Bedenk dan of je de oorschelpen van de hoofdtelefoon op of over je oren wilt hebben. Leg je de hoofdtelefoon vaak in je nek en luister je met 1 oor naar de muziek? Kijk dan naar DJ hoofdtelefoons met draaibare oorschelpen.

Wat heb je nog meer nodig?

DJ speakers Een ander onmisbaar product is een set DJ monitors. Je gebruikt deze speakers om je mix te monitoren. Zo hoor je, in combinatie met het geluid uit je hoofdtelefoon, of je mix klopt. Voor thuisgebruik is een set DJ speakers voldoende. Draai je voor grote groepen mensen, bijvoorbeeld op een schoolfeest of een bruiloft? Zorg dan ook voor grote PA speakers die grote ruimtes met muziek vullen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.029 beoordelingen