The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Luchtvochtigheid stijgt niet: 5 oorzaken

Je hebt een luchtbevochtiger aangeschaft, maar je hebt het gevoel dat de luchtvochtigheid niet stijgt. Ook de hygrometer geeft slechts een kleine stijging aan terwijl je de luchtbevochtiger toch al een aantal dagen hebt aanstaan. Er zijn diverse oorzaken waardoor de luchtvochtigheid in de ruimte niet stijgt. We leggen ze in dit artikel aan je uit zodat je weet wat je kunt verwachten van jouw luchtbevochtiger.

1. Plaatsing

Zorg er in eerste instantie voor dat de luchtbevochtiger op de juiste plaats in de kamer staat. Een juiste plaats betekent eigenlijk niets meer dan vrijstaand. Plaats een luchtbevochtiger dus nooit achter een bank of in een hoek van de ruimte.

2. Omgeving is uitgedroogd

Omgeving luchtbevochtiger

Het kan wel dagen tot weken duren voordat je merkt dat de luchtvochtigheid stijgt. Vaak zijn meubels, muren en houten vloeren zo uitgedroogd dat ze direct al het vocht opnemen. Geef de luchtbevochtiger een week de tijd om op gang te komen. Na een week zal het luchtvochtigheidspercentage stijgen. Met een hygrometer houd je de luchtvochtigheid in de gaten.

3. Airconditioning

Airconditioning

Koude lucht heeft als nadeel dat het weinig vocht bevat. Een airco koelt de lucht, maar onttrekt ook tegelijk vocht aan de lucht. Het effect van een luchtbevochtiger is daardoor minder sterk. De maanden waarin je de luchtbevochtiger het meest gebruikt zijn de wintermaanden. Gelukkig heb je dan niet de airco aanstaan. Mocht je in de zomermaanden ook last hebben van droge lucht in huis, zorg er dan voor dat je een luchtbevochtiger aanschaft die een grote ruimte kan bevochtigen.

4. Te weinig capaciteit

Capaciteit luchtbevochtiger

Check voordat je een luchtbevochtiger aanschaft hoeveel vierkante meter de ruimte is waar hij komt te staan. Het aangegeven aantal vierkante meters waarvoor een luchtbevochtiger geschikt is, is berekend op een gemiddelde plafondhoogte van ongeveer 2,70 meter. Is jouw plafond een meter hoger? Dan is de kans groot dat de luchtbevochtiger de ruimte niet aankan. Om er zeker van te zijn dat de luchtbevochtiger genoeg capaciteit heeft, raden we aan om een luchtbevochtiger te kiezen die geschikt is voor een iets grotere ruimte dan waar hij komt te staan.

5. Centraal ventilatiesysteem

Ventilatiesysteem luchtbevochtiger

Woon je in een nieuwbouwwoning? Grote kans dat jouw huis voorzien is van een centraal ventilatiesysteem. Helaas komt dit de werking van een luchtbevochtiger niet ten goede. De waterdamp die de luchtbevochtiger uitblaast wordt weer opgezogen door het ventilatiesysteem. De oplossing hiervoor is een krachtigere luchtbevochtiger aanschaffen die geschikt is voor grotere ruimtes.

Conclusie

Check of een van de bovengenoemde zaken bij jou van toepassing zijn. Het kan bijvoorbeeld zomaar het geval zijn dat de meubels in jouw huis flink zijn uitgedroogd. Met wat geduld kom je dan een heel eind. In veel gevallen is het ook een kwestie van capaciteit. Kies een luchtbevochtiger die voor een grotere ruimte geschikt is en de luchtvochtigheid stijgt wel.

Sanne
Artikel van:
Sanne
Luchtbevochtigerspecialist

© 1999 - 2018 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 36.427 beoordelingen