The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Rick

Wat betekenen de symbolen op een oven?

Je oven staat vol met symbolen, maar wat is de betekenis van al deze tekens? Hieronder zal ik de meest voorkomende oven tekens behandelen. Het uiterlijk van de symbolen kan per merk iets verschillen, maar ze zullen er grotendeels hetzelfde uitzien. Staat het symbool waar je naar op zoek bent er niet tussen, dan gaat het waarschijnlijk om een speciaal soort programma. Kijk in dat geval even in de handleiding van je oven.

Hetelucht

hetelucht symbool

Een ventilator is het heteluchtoven teken. Op deze stand gebruikt de oven een ventilator om de warmte gelijkmatig te verdelen door de gehele oven. Het voordeel hiervan is dat je relatief snel én op meerdere niveaus kan bakken. Deze stand is minder geschikt voor het bakken van taarten, maar bijvoorbeeld een ovenschotel gaat prima.

Onderwarmte

Symbool voor onderwarmte

Bij onderwarmte wordt alle warmte gegenereerd door een verwarmingselement onder in de oven. Je gebruikt deze stand bijvoorbeeld voor au bain-marie of om een gerecht na te bakken. Maar ook bij gerechten die op een hoge temperatuur worden gebakken heeft deze stand nut. Je zorgt met deze stand dat de onderkant van een pizza of taart goed warm wordt, zonder dat de bovenkant verbrandt. Bij deze stand gebruik je bij voorkeur maar 1 bakplaat of rooster. Een tweede bakplaat of rooster zal niet de extra hitte van het onderste verwarmingselement krijgen.

Boven- en onderwarmte

Symbool voor boven- en onderwarmte

Wanneer je kiest voor boven- en onderwarmte komt de warmte van onder en van boven. Deze stand gebruik je bij het bakken van ovenschotels, vlees en taarten. Zeker bij deegwaren die moeten rijzen heeft boven- en onderwarmte de voorkeur. Door de luchtstroom van de ventilator van de heteluchtoven loop je het risico dat je rijzende gebak in elkaar zakt. Ook bij deze stand gebruik je maar 1 bakplaat of rooster: je gerecht moet immers warmte van boven én van onder krijgen. Een extra bakplaat of rooster zou dat blokkeren.

Bovenwarmte

Symbool voor bovenwarmte

Bij bovenwarmte schakelt de oven alleen het bovenste verwarmingselement in. Deze functie gebruik je vaak voor het bakken van taarten waarbij de bodem al afgebakken is. Door gebruik te maken van bovenwarmte bak je alleen de bovenkant van je taart af. Zo voorkom je dat je appeltaart een zwarte bodem krijgt.

Grote grill

grote grill symbool

Hiermee schakel je de gehele grill in. Deze stand gebruik je wanneer je een bakplaat vol gaat grillen. De grill gebruik je voor het gratineren van een gerecht, ook om vlees, vis of groente te bereiden. Voor het bereiden van echt dikke stukken vlees is de grill niet aan te raden. Wanneer je een te dik stuk probeert te grillen, zal je merken dat het lastig is om de binnenkant gaar te krijgen zonder de buitenkant te verbranden.

Kleine grill

kleine grill symbool

Bij een aantal ovens heb je de mogelijkheid om maar een deel van de grill te gebruiken. Kijk wel even goed om welk gedeelte van de grill het gaat, zodat je het gerecht er goed onder kan plaatsen. Meestal gaat het hier om het middelste gedeelte van de grill. De kleine grill gebruik je op dezelfde manier als je de grote grill zou gebruiken, alleen dan voor kleinere hoeveelheden.

Circulatiegrillen

circulatiegril symbool

Wanneer je kiest voor circulatiegrillen zal je oven afwisselend de grill en de ventilator inschakelen. Op deze manier blaast de oven om de zoveel tijd de hete lucht rond je gerecht, en zullen ook grotere stukken vlees en vis goed gaar worden. Zou je bij grotere stukken vlees en vis alleen de grill gebruiken, dan loop je het risico dat de buitenkant verbrandt en de binnenkant nog rauw is.

Pizzastand

pizzastand symbool

De pizzastand is vaak een combinatie tussen de heteluchtoven en het verwarmingselement onder in de oven. De extra hitte vanaf onder zorgt ervoor dat je pizza een lekkere krokante bodem krijgt. De pizzastand is natuurlijk ook te gebruiken voor andere gerechten die extra hitte vanaf onder nodig hebben.

Stomen

stomen symbool

Met de stoomfunctie stoom je niet alleen groenten en aardappels, maar ook rijst, vlees, vis en gevogelte. Het voordeel van stomen is dat de smaak en voedingsstoffen beter bewaard blijven dan bij andere bereidingswijzen. Tevens is een stoomoven te gebruiken voor het opwarmen van restjes. Opwarmen, of regenereren, in een stoomoven duurt langer dan met een magnetron, maar je zal zien dat resultaat een stuk beter smaakt.

Magnetron

magnetron symbool

De magnetronstand gebruik je om snel etenswaren te ontdooien of op te warmen. Daarnaast is de magnetron ook zeer geschikt om groenten en aardappels te koken. In een magnetron heb je hiervoor veel minder water nodig dan wanneer je ze zou koken in een pan. Zo blijven de vitamines in het eten zitten, en giet je ze niet met het water weg.

Ontdooien

ontdooien symbool

Met de ontdooifunctie ontdooi je producten zonder ze te verwarmen. Ontdooi snel een boterham voor het ontbijt of ontdooi het gehakt voor in de pastasaus. De ontdooistand werkt anders bij ovens en combimagnetrons. Bij het gebruik van de ontdooistand op een magnetron selecteer je het gewicht, de magnetron start hierna met het juiste wattage en de juiste ontdooitijd. Een oven ontdooit producten door lucht met een lage temperatuur door de oven te circuleren.

Crisp

crisp symbool

De crispfunctie zit alleen op een combimagnetron. Met deze functie bak je krokante ovenfriet, geef je jouw pizza een knapperige bodem of maak je een rozemarijnkip met een krokant velletje. De crispfunctie werkt alleen in combinatie met een crispplaat of crispschaal. De extra hete schaal verwarmt de onderkant, terwijl de grill zich richt op de bovenkant van van je maaltijd. Met de crispfunctie versnel je het bakproces, zodat je snel een knapperig gerecht op tafel zet.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.392 beoordelingen