The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Marloes

Plinten zagen: hoe doe je dat?

Je bestaande plinten zijn aan vervanging toe of misschien sta je op het punt om nieuwe plinten te leggen. Op het eerste oog lijkt het een gemakkelijke klus, maar stiekem is het een tijdrovend werkje. Wij hebben handige tips voor je om de geschikte lengte en hoek van een plint te bepalen. Ook vertellen we je hoe je het beste een plint afzaagt.

Wat heb je nodig?

 • Een potlood
 • Winkelhaak of hoekmeter
 • Afkortzaag of zaag en een verstekbak/vaste geleider

Bereken de hoek

Hoek berekenen voor plinten

Om de hoek te meten gebruik je een winkelhaak, zwaaihoek of een hoekmeter. Je meet met een winkelhaak alleen haakse hoeken van 45° en 90°. Met een zwaaihoek of hoekmeter meet je het exacte aantal graden van de hoek waardoor je de plint zo afzaagt, dat hij altijd mooi op de muur aansluit. Leg de ene zijde van de zwaaihaak of hoekmeter tegen de muur en leg het bewegende deel langs de andere kant van de muur. Zet de hoekmeter of zwaaihaak vast in de juiste hoek en breng met een potlood de hoek nauwkeurig over op je werkstuk.

Verstek

In verstek zagen

Om de plinten op elkaar aan te sluiten, zaag je ze in verstek. In verstek zagen is het schuin afzagen van planken, latten of plinten zodat ze op elkaar aansluiten in een bepaalde hoek. Voor het zagen in verstek gebruik je een elektrische afkortzaag, verstekbak of vaste geleider met een handzaag. Met een elektrische afkortzaag heb je het minste kans op oneffenheden en ben je het snelst klaar.

In verstek zagen met een afkortzaag

Afkortzaag voor plinten afkorten

Met een afkortzaag zaag je je plint supersnel in verstek. Gebruik voor een zeer zuivere zaagsnede een blad met 72 tanden of meer. Hoe meer tanden een zaagblad heeft, hoe fijner het zaagresultaat. Volg de volgende stappen om netjes in verstek te zagen:

 1. Bereken de verstekhoek en markeer deze op de plint met het potlood.
 2. Stel de afkortzaag in op de juiste hoek.
 3. Leg de plint stabiel op de zaagtafel.
 4. Houd de plint goed vast en laat het zaagblad zakken tot net boven de balk.
 5. Start de zaag en laat de zaag rustig door de plint zakken.

In verstek zagen met een verstekbak

Plinten in verstek zagen met een verstekbak

Met de hand in verstek zagen doe je met een verstekbak. Er zijn verstekbakken met vaste verstekhoeken in de vorm van gleuven waar je je zaag doorheen laat gaan en er zijn verstelbare verstekbakken, waarvan je de hoek zelf bepaalt. Het in verstek zagen gaat als volgt:

 1. Meet de verstekhoek waarin de plint gezaagd moet worden met een winkelhaak, zwaaihoek of een hoekmeter. Breng met een potlood deze hoek over op de plint.
 2. Leg de plint in de verstekbak en klem deze goed vast. Sommige bakken hebben een eigen klem hiervoor. Is er geen klem? Gebruik dan een lijmtang of houd de plint vast met je hand. Bij de verstekbak met vaste verstekhoeken, leg je het afgetekende stuk precies gelijk aan de juiste verstekhoek. Gebruik je een verstekbak met instelbare verstekhoeken, dan stel je de hoek nauwkeurig in.
 3. Zaag met een handzaag (met fijne zaagtanden) de plint in de juiste hoek. Door de zaag door de gleuf van de verstekbak te laten glijden is het niet mogelijk om per ongeluk uit te wijken.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.517 beoordelingen