The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Uhro

Hoe bouw ik een processor in mijn computer?

Je wilt je computer sneller maken en hebt daarvoor een nieuwe processor gekocht. Maar hoe installeer je die cpu nu eigenlijk op je huidige of nieuwe moederbord? In dit artikel leg ik je dat uit.

Wat heb je nodig?

Gereedschap processor inbouwen computer
  • Gereedschap om de computerbehuizing te openen
  • Een antistatische armband
  • Een desktop computer
  • Een nieuwe processor
  • Een geschikt moederbord (let op de socket en chipset)
  • Koelpasta
  • Een kopje koffie

Tip: laat de nieuwe processor zo lang mogelijk in de verpakking zitten. Zo is de kans op beschadiging door een statische ontlading of stof minimaal.

1. De basis

Computer uitzetten

Sluit je computer volledig af en zet hem dus niet op standby. Verwijder vervolgens alle kabels, waarbij je begint met de stroomkabel. Zijn alle kabels uit je pc? Druk dan de stroomknop nog eenmaal in zodat alle stroom die nog overgebleven is in het circuit ook verdwijnt.

2. Voorkom een statische schok

Antistatische armband

Als je een computeronderdeel vervangt, is het van belang om niet statisch geladen te zijn. Zo'n elektrostatische schok, hoe klein ook, kan namelijk funest zijn voor de componenten in je pc. Het beste is om daarom altijd een antistatische armband te dragen. Al kun je jezelf ook ontladen door je handen regelmatig tegen bijvoorbeeld de radiator aan te houden.

3. Open je computerbehuizing

Open computerbehuizing

Leg de computerbehuizing op een tafel met de rechter zijkant beneden. Gebruik eventueel een katoenen handdoek om de zijkant te beschermen en het oppervlak wat stroever te maken. Draai de achterkant van de computerkast naar je toe. Je ziet daar 2 à 3 grote schroeven. Verwijder deze en schuif de zijkant van je pc naar achteren. Je ziet nu het moederbord en de onderdelen van je pc.

4. Lokaliseer de processor

Lokaliseer processor computer

Je vindt de processor over het algemeen in het midden van het bovenste deel van je moederbord. Ga je jouw huidige cpu vervangen? Dan is die waarschijnlijk verstopt onder een processorkoeler. Bouw je een nieuwe pc, dan plaats je de processor op het zwarte of witte onderdeel met zeer veel gaatjes.

5. Verwijder je huidige processor

Verwijder huidige processor

Sla deze stap over als je een nieuwe computer bouwt

Voordat je een nieuwe processor installeert, verwijder je de oude eerst. Je doet dit door het hendeltje naast de 'socket' waar de processor op geïnstalleerd is, te openen. Zo duw je de processor lichtjes omhoog, zodat je hem er zo af kunt plukken. Bij een eenvoudige processorkoeler, haal je de processor nu eenvoudig uit de aansluiting. Bij een meer geavanceerde koeler moet je deze mogelijk eerst nog loshalen. In de handleiding van je koeler lees je hoe dat moet.

6. Installeer de processor

Installeer processor

Nu alle voorbereidingen gereed zijn, kun je aan de slag met het plaatsen van je processor. Dit is niet het moeilijkste karwei, maar zorg wel dat je de cpu goed op zijn plek zet. Anders kun je de aansluitpunten verbuigen. Vaak zie je aan het hoekje of pijltje op de socket en de processor hoe je hem plaatst. Zet de processor losjes op deze manier in de socket en sluit het hendeltje weer. Je cpu is nu correct geïnstalleerd.

7. Plaats de processorkoeler op je nieuwe cpu

Plaats processorkoeler pc

De processorkoeler zorgt ervoor dat je cpu niet te warm wordt. Zo blijft hij zelfs onder zware belasting zijn werk doen. Het plaatsen van een processorkoeler is niet al te moeilijk, maar een algemene uitleg is er niet. Ik verwijs je daarom naar de handleiding van je koeler. Wel raad ik je aan om koelpasta te gebruiken, je doet hier een druppel ter grootte van een erwt van op je processor en smeert het uit. Door de koelpasta maken je cpu en je koeler beter contact en dat komt de prestaties weer ten goede.

8. Gebruiken

Gebruik processor computer

Schuif de zijkant weer op je computerbehuizing en sluit hem direct weer aan. Normaal gesproken moet je computer nu normaal opstarten. Is dat zo, dan werkt je processor correct. De cpu is namelijk het hart van je computer en zonder de processor start deze niet op. Wel kan het zo zijn dat je nieuwe grafische drivers moet installeren. Zeker als je nieuwe cpu een andere geïntegreerde grafische chip heeft dan je vorige procesor. Dit doe je als je besturingssysteem opgestart is.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 19.886 beoordelingen