The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Steven

Intel vs AMD: processoren uitgelicht

Als je een processor wilt dan kies je tussen 2 merken: Intel en AMD. Voor een lange tijd domineerde Intel's negende generatie de markt, maar sinds AMD's derde generatie Ryzen processoren is het een nek-aan-nekrace. Dus twijfel je tussen een Intel Core i3 en een AMD Ryzen 3 CPU? Of juist tussen i9 en Ryzen 9? Wij leggen je de verschillen uit.

Verschillen Intel (9e gen) en AMD (3e gen)

Segment Kernen Threads Kloksnelheid Wattage (TDP)
Core i3 Basis 4 4 4.6 GHz 90 W
Ryzen 3 Basis 4 4 4 GHz 65 W
Core i5 Midden 6 6 4.1 - 4.6 GHz 65 - 95 W
Ryzen 5 Midden 4 - 6 8 - 12 4.2 - 4.4 GHz 65 - 95 W
Core i7 Top 6 - 8 6 - 8 4.7 - 4.9 GHz 65 - 95 W
Ryzen 7 Top 8 16 4.4 - 4.5 GHz 65 - 105 W
Core i9 Pro 8 16 5 GHz 95 W
Ryzen 9 Pro 12 - 16 24 - 32 4.6 - 4.7 GHz 105 W

Intel vs AMD

Intel Core processor

Intel 9e generatie processoren

Een Intel Core 9e generatie processor heeft een hogere gemiddelde kloksnelheid dan AMD processoren. Dit is vooral handig wanneer je graag snel in één applicatie werkt zoals een game of Photoshop. Intel Core processoren hebben een hogere gemiddelde prijs en TDP (wattage) in het ondersegment, maar worden voordeliger en energiezuiniger in het topsegment. Dus: Wil je een hoge kloksnelheid? Kies dan Intel.

AMD Ryzen processor

AMD 3e generatie processoren

Een 3e generatie AMD Ryzen processor heeft meer kernen en véél meer threads, vooral in het top en pro-segment. Dit zorgt ervoor dat je veel taken tegelijk uitvoert, bijvoorbeeld bij video editing. Een AMD Ryzen processor is over het algemeen energiezuiniger en goedkoper, behalve in het pro-segment. Dus: Wil je multitasken en een goede prijs/kwaliteit verhouding? Kies dan AMD.

Basis: Intel Core i3 vs AMD Ryzen 3

Intel Core i3 processor vs AMD Ryzen 3 CPU

Gebruik je jouw computer vooral voor eenvoudige taken, zoals e-mailen, netflixen en surfen op het web? Dan kom je uit bij een i3 of Ryzen 3 processor. Deze vallen onder het basissegment. Een Intel i3 is met 4 kernen en kloksnelheid tot 4.6 Gigahertz krachtiger dan de AMD variant. De Ryzen 3 heeft namelijk een kloksnelheid van 4 Gigahertz.

Midden: Intel Core i5 vs AMD Ryzen 5

AMD Ryzen 5 CPU vs Intel Core i5 processor

De Intel Core i5 en AMD Ryzen 5 processoren behoren tot het middensegment. Hiermee speel je gemiddelde games en werk je in Photoshop. AMD Ryzen 5 processoren zijn over het algemeen iets minder krachtig dan de i5's. Ze hebben een kloksnelheid tot 4,4 Gigahertz, tegenover 4.6 van de i5. Ze hebben echter wel het dubbele aantal threads. Ook steekt de AMD Ryzen 5 3600 boven de rest uit dankzij een zeer laag stroomverbruik van 65 watt.

Top: Intel Core i7 vs AMD Ryzen 7

Intel Core i7 CPU vs AMD Ryzen 7 processor

Een Intel Core i7 of AMD Ryzen 7 processor is geschikt voor creatieve professionals, fanatieke gamers en iedereen die zijn computer intensief gebruikt. Deze krachtige processoren behoren tot het topsegment. I7 processoren hebben minder kernen en threads, maar een hoge kloksnelheid dan de Ryzen 7. Dit is vooral handig wanneer je veel in één applicatie werkt, zoals een game. AMD Ryzen 7 is juist beter in multitasken, zoals bij videobewerking.

Pro: Intel Core i9 vs AMD Ryzen 9

AMD Ryzen 9 CPU vs Intel Core i9 processor

De Intel Core i9 en de AMD Ryzen 9 zijn het neusje van de zalm onder de processoren. Ideaal voor diehard gamers en professionele ontwerpers dus. Een Intel i9 processor heeft een hoge kloksnelheid van 5 Gigahertz, gecombineerd met een relatief laag wattage. Hierdoor klok je hem nóg verder over. Een Ryzen 9 processor heeft een lagere kloksnelheid dan een i9, maar véél meer kernen. De Ryzen 9 is dus het krachtigst.

Conclusie

Man die processor in moederbord installeert

Intel blijft de koning als het gaat om kloksnelheid. Voor zeer fanatieke gamers kan dit zeker een voordeel bieden. AMD heeft de bovenhand als het op kernen en threads aankomt. Een AMD Ryzen kost vaak nét iets minder dan een Intel Core processor, behalve in het pro-segment. Welke processor je kiest zal afhankelijk zijn van merkvoorkeur, maar kies er vooral ook een die bij je behoeften past.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.029 beoordelingen