The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Steven

Hoe kies je een processor?

Een processor is de motor van een pc en zorgt voor de aansturing van alle componenten. Een krachtige processor zorgt dus voor een snelle computer. Welke processor het beste bij jou past is afhankelijk van je gebruikssituatie. Zo heeft een gamer een hoge kloksnelheid nodig, maar is dit voor surfen op het web minder belangrijk. Wij helpen je kiezen.

Processor kiezen

Intel Core i7 of een AMD Ryzen 7 processor kiezen

Het vermogen van de processor staat direct in verband met het vermogen van je pc. Een vuistregel voor zowel Intel als AMD is dat hoe hoger het getal in de productnaam is, hoe krachtiger de processor is. Zo is de Intel Core i9 9900 bijvoorbeeld krachtiger dan de 9600. Houd hier rekening mee bij je keuze. Verder stel je jezelf de volgende vragen:

 • Welk merk moet de processor zijn?
 • Komt de socket overeen met mijn moederbord?
 • Hoeveel kernen en threads heb ik nodig?
 • Welke kloksnelheid heb ik nodig?
 • Moet mijn processor overklokbaar zijn?
 • Moet mijn processor een videochip hebben?

Welk merk moet de processor zijn?

Intel processor

Intel

De bekendste processoren zijn die van marktleider Intel. Zij waren de eerste die een microprocessor op de markt brachten en draaien dus al het langst mee. Intel staat bekend om krachtige processoren met een hoge kloksnelheid.

Handige tip: Intel gebruikt letters die aangeven wat voor type processor het is, zoals 9700K:

 • K betekent dat de processor overklokbaar is
 • G betekent dat er een AMD videochip in de processor zit
 • F betekent dat er geen videochip in de processor zit
Amd processor

AMD

AMD doet ook al eventjes mee, maar is relatief gezien de 'new kid on the block'. Toch is AMD sinds 2019 serieuze concurrentie van Intel, door hun succesvolle Ryzen 3000 serie. AMD staat bekend om processoren met een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Handige tip: Ook AMD gebruikt letters om onderscheid te maken, bijvoorbeeld de 3700X:

 • G betekent, net als bij Intel, dat er een AMD videochip in de processor zit
 • X betekent dat je hoge prestaties van de processor mag verwachten

Komt de socket overeen met mijn moederbord?

AMD processor in socket van moederbord

Een processor heeft aan de onderkant pinnetjes zitten waarmee hij met het moederbord communiceert. De pinnetjes plaats je in de zogenaamde socket van het moederbord, die bestaat uit allemaal gaatjes. Aangezien niet elke processor hetzelfde aantal pinnen heeft, zijn er codes bedacht. Bijvoorbeeld AM4 of LGA 1151. Zorg dat de codes van je processor en moederbord overeenkomen. Heb je een AM4 moederbord? Dan heb je een AM4 processor nodig, anders past en werkt hij niet.

Hoeveel kernen en threads heb ik nodig?

kernen en threads in processor

De meeste processoren hebben meer dan 1 kern. Een kern kan gezien worden als een klein eilandje dat zich richt op één taak. Hoe meer kernen, des te meer taken je processor tegelijk uitvoert. Voor threads geldt hetzelfde. Een CPU met 8 kernen en 16 threads voert 16 taken tegelijk uit. Dit is vooral handig wanneer je veel multitaskt of video's bewerkt. Als je veel tijd besteed aan één applicatie, zoals gaming, dan heb je liever een hoge kloksnelheid.

Welke kloksnelheid heb ik nodig?

Kloksnelheid van processor in GHz

De kloksnelheid bepaalt hoe snel elke kern zijn taken uitvoert. Een processor met een hoge kloksnelheid, maar slechts één kern, voert één taak dus heel snel uit. Iemand die een game speelt of een foto bewerkt heeft vooral baat bij een hogere kloksnelheid. Hier geldt hoe hoger hoe beter. Aan een hogere kloksnelheid zit uiteraard ook een hoger prijskaartje vast. Gebruik je de processor vooral voor eenvoudige taken als emailen en tekstbewerking? Let dan vooral op een gunstige prijs.

Moet mijn processor overgeklokt/overklokbaar zijn?

Processorkoeler is belangrijk voor goede koeling

Veel moderne processoren zijn overklokbaar. Dat betekent dat je de kloksnelheid hoger maakt dan hoe hij geleverd wordt. Andere modellen zijn al overgeklokt door de producent, waardoor je het niet zelf hoeft te doen. Let wel op, want een hogere kloksnelheid zorgt automatisch voor een hogere temperatuur van je processor. Als je deze niet goed koelt kan dit tot schade leiden. Wil je dit beperken, kies dan voor een processor met een laag stroomverbruik in Watt en een goede processorkoeler.

Moet mijn processor een videochip hebben?

Dedicated videokaart of liever een ingebouwde videochip

Een processor met een videochip heeft een kleine videokaart ingebouwd. Daar kan je geen zware games mee spelen, maar het afspelen van een video of een simpele game moet wel lukken. Ben je een fanatieke gamer of een video-editor? Dan laat je de ingebouwde videochip het beste achterwege en kies je voor de kale versie. Steek het geld liever in een dedicated videokaart.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.416 beoordelingen