The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Steven

Hoe kies je een moederbord?

Moederborden lijken onderling behoorlijk veel op elkaar. Elk moederbord is namelijk een printplaat waarop je computeronderdelen samenkomen. Toch zijn er ook genoeg verschillen, zoals de chipset, de socket en het formaat van het moederbord. Een duurder moederbord heeft vaak ook een betere bouwkwaliteit en meer uitbreidingsmogelijkheden. Wij leggen je uit waar je op let bij het kiezen van een moederbord.

Moederbord kiezen

Man houdt MSI moederbord vast

Elk moederbord heeft exact dezelfde functie, namelijk het aansturen van je computeronderdelen. Ook heeft elk model een ingang voor je processor, RAM en videokaart. Toch zijn er veel verschillen. Vraag jezelf het volgende af:

  • Welk merk moet de chipset zijn? (Intel of AMD)
  • Welke socket en vormfactor moet je moederbord hebben?
  • Hoeveel sloten moet je moederbord hebben?
  • Welke in- en uitgangen moet je moederbord hebben?
  • Zijn een goede bouwkwaliteit en koeling belangrijk voor je?
  • Wil je leuke extra's of alleen het hoognodige?

Welk merk moet de chipset zijn? (Intel of AMD)

Amd vs Intel chipset moederbord

De eerste keuze die je maakt is tussen de verschillende merken processoren. Dit is te onderscheiden in het merk van de chipset en het merk van het moederbord. De chipset is het belangrijkste onderdeel van het moederbord. Deze regelt namelijk het verkeer tussen de verschillende computeronderdelen en moet compatibel zijn met die van je processor. Er zijn 2 merken chipset-producenten: Intel en AMD. Je keuze bepaalt welk merk processor je plaatst. Intel chipsets ondersteunen uitsluitend Intel processoren. Hetzelfde geldt voor AMD. Kijk van tevoren goed in de handleiding of de specificaties van je processor.

Welke socket en vormfactor moet je moederbord hebben?

Socket van een moederbord

Producenten zoals Gigabyte, MSI en ASUS, kopen deze chipsets op en maken er een moederbord van. De socket staat centraal in dit moederbord, hier plaats je een processor in. De socket van het moederbord moet exact hetzelfde zijn als de socket van je processor. Ook zijn er verschillende formaten moederborden, ook wel vormfactoren genoemd. De meest gebruikelijke vormfactoren zijn van groot naar klein: E-ATX, ATX, Micro-ATX en Mini-ITX. In grotere moederborden plaats je meer computeronderdelen. Let op dat deze past in je computerbehuizing.

Hoeveel sloten moet je moederbord hebben?

RAM en PCIe sloten van het moederbord

Een groter moederbord heeft dus meer vrije sloten voor computeronderdelen. Wil je een computer met veel intern geheugen? Zorg dan dat je voldoende RAM geheugensloten hebt. Dan werkt je computer sneller en open je meer programma's tegelijk. Let ook op de PCIe x16 sloten van een moederbord. Deze bepalen of je een videokaart installeert, wat je nodig hebt om te gamen of om films te kijken. Wil je een snelle opslagruimte? Zoek dan naar M.2 aansluitingen op je moederbord.

Welke in- en uitgangen moet je moederbord hebben?

In- en uitgangen van het moederbord

De processor, het werkgeheugen en de videokaart zijn de belangrijkste onderdelen, maar er zitten nog veel meer aansluitingen op een moederbord. De meeste zitten aan de zijkant van je moederbord. Hier zit het I/O panel. Deze communiceert met apparaten buiten de pc, bijvoorbeeld via usb- en audiopoorten. Let ook op de aansluitingen op het moederbord zelf. Denk bijvoorbeeld aan voldoende SATA poorten voor interne harde schijven, maar ook aan PCIe x1 sloten voor netwerkkaarten en casefan aansluitingen voor ventilatoren.

Zijn een goede bouwkwaliteit en koeling belangrijk voor je?

Actieve koeling van de chipset

Als je meer betaalt voor een moederbord, krijg je dus meer aansluitmogelijkheden. Maar dit is niet het enige waarvoor je betaalt. Zo hebben duurdere moederborden vaak een betere bouwkwaliteit. Denk hierbij aan verstevigde sloten die minder snel verbuigen. In het hogere segment vind je ook betere koeling, die ervoor zorgt dat je chipset en andere onderdelen niet oververhit raken. Ingebouwde sensoren kunnen je zelfs een melding geven wanneer je moederbord te heet wordt. Handig voor de diehard gamers onder ons.

Wil je leuke extra's of alleen het hoognodige?

MSI moederborden met RGB led verlichting

Moederborden zijn vooral voorzien van functies die nodig zijn om je computer te laten werken, maar ze kunnen ook leuke extra's bevatten. RGB led verlichting bijvoorbeeld. Je kiest zelf welke kleur de lampjes aannemen en in welk patroon de lichteffecten bewegen. Match dit met de rest van je computer onderdelen om er een geheel van te maken. Sommige moederborden zijn ook voorzien van wifi en bluetooth, alhoewel een fanatieke gamer eerder voor een betrouwbare LAN-aansluiting zal kiezen. Keuze zat dus!

Hulp nodig bij het kiezen?

Onze moederborden specialist helpt je graag met het vinden van het beste moederbord voor jou.

Maak een belafspraak

  • Word gebeld door een moederborden specialist
  • Krijg persoonlijk advies op basis van je wensen
  • Je wordt direct gebeld.
Coolblue specialist

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.062 beoordelingen