The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Uhro

Hoe vervang je het RAM geheugen in een desktop?

Je wilt je pc sneller maken met extra RAM geheugen. Het werkgeheugen dat past bij je desktop computer is inmiddels thuisbezorgd, maar hoe installeer je dat nu eigenlijk in je desktop pc? In dit artikel leg ik je uit hoe je sneller of extra werkgeheugen installeert.

Wat heb je nodig?

Gereedschap RAM geheugen pc
  • Gereedschap om de computerbehuizing open te schroeven
  • Een antistatische armband
  • Een desktop pc
  • 1 of meerdere RAM modules
  • Een kopje koffie

Tip: laat de nieuwe RAM module zo lang mogelijk in de verpakking zitten. Zo is de kans op beschadiging door statische lading of stof minimaal.

1. De basis

Computer uitzetten

Schakel je computer volledig uit, zet hem dus ook niet op standby. Verwijder vervolgens alle kabels en begin daarbij met de stroomkabel. Zet je computer hierna nog één keer aan, zodat alle stroom die overgebleven is in de voeding ook verdwijnt.

2. Voorkom een statische schok

Antistatische armband

Ga je sleutelen aan een computer, dan is het belangrijk om niet statisch geladen te zijn. Die statische lading heb je waarschijnlijk wel eens gevoeld als een schokje dat je af en toe krijgt als je iemand een hand geeft. Die lading, hoe klein ook, kan funest zijn voor de componenten in je pc. Ik raad je daarom aan om een antistatische armband aan te doen.

Eventueel kun je jezelf ook 'ontladen' door een metalen deel van de behuizing aan te raken. Dit moet je dan wel blijven herhalen tijdens het doorlopen van deze handleiding.

3. Open de computer

Computer openen

Leg de behuizing van je computer met de rechter zijkant op tafel en draai de achterkant naar je toe. Hier zie je 2 à 3 grote schroeven. Verwijder deze en schuif de zijkant van de computer weg. Je ziet nu het moederbord en alle andere computeronderdelen

4. Lokaliseer het werkgeheugen

Lokaliseer RAM geheugen werkgeheugen

In de meeste gevallen zitten de sloten voor je RAM geheugen naast de processor, rechtsboven op het moederbord. De processor is te herkennen aan de ventilator die hierop gemonteerd zit. Daarnaast zie je 2 of 4 bankjes met werkgeheugen erin.

5. Verwijder je huidige RAM modules

Verwijder huidige RAM module

Deze stap kun je overslaan als je extra geheugen plaatst naast het huidige geheugen. Voordat je het nieuwe werkgeheugen kunt installeren, moet je eerst het geheugen dat nu in je desktopcomputer geïnstalleerd is verwijderen. Dat doe je door zachtjes te trekken aan de clipjes aan weerzijden van het werkgeheugen. Zo verwijder je eenvoudig het ram geheugen uit je pc. En nu je toch bezig bent, schoon de geheugenslots ook gelijk op door het stof weg te blazen met perslucht of door heel voorzichtig te stofzuigen.

6. Het nieuwe geheugen installeren

Nieuw RAM geheugen werkgeheugen installeren

Nu is het tijd om je nieuwe werkgeheugen te installeren. Zorg er allereerst voor dat je de RAM module correct installeert: het gleufje moet overeenkomen met de verhoging in de geheugenbank. Je plaatst het RAM geheugen daardoor maar op 1 manier op je moederbord.

Plaats het interne geheugen nu op deze manier op de geheugenbank en duw het aan door er van rechtboven op te drukken. Klik het clipje weer dicht en het geheugen is geïnstalleerd.

Let op: Als je niet alle geheugenbanken vult, kijk dan in de handleiding van je moederbord of pc om te checken welke sloten je het eerst gebruikt. Door het geheugen in de verkeerde sloten te plaatsen kan de snelheid van je desktop er juist op achteruit gaan.

7. Gebruiken

RAM geheugen pc gebruiken

Schroef je computerbehuizing dicht en sluit hem weer aan. Normaliter heb je nu direct profijt van een snellere pc door nieuw werkgeheugen. Toch duurt het soms even voor je pc het nieuwe geheugen herkent. Na een keer opnieuw starten is dat meestal opgelost.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.220 beoordelingen