The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Steven

Hoe kies je RAM geheugen voor je Windows laptop?

Je laptop is niet vooruit te branden en daarom ben je op zoek naar nieuw RAM geheugen. Maar hoe weet je nou welk soort RAM geheugen geschikt is voor jouw laptop? Om jouw laptop weer van snelheid te voorzien, leggen we je uit waar je op let bij het kiezen van RAM geheugen voor je Windows laptop.

SODIMM vormfactor

SODIMM vormfactor van Crucial, zowel mini als normaal

Een RAM module voor een laptop is altijd van het type vormfactor SODIMM. Deze vormfactor is compacter dan DIMM en daarom geschikt voor laptops. Dit is de eerste stap waar je op let in je keuze voor RAM geheugen voor je laptop.

Let op de DDR standaard

HyperX RAM modules voor gaming doeleinden

Er zijn momenteel 2 standaarden RAM geheugen verkrijgbaar: DDR3 en DDR4. Dit zegt iets over de snelheid van het geheugen en over de ondersteuning van het moederbord van de laptop voor het RAM geheugen. DDR3 werkt namelijk niet met DDR4. Ondersteuning voor DDR3 RAM is voornamelijk in wat oudere laptops te vinden. Het snellere DDR4 werd geïntroduceerd in 2014 en is in de meeste laptops vanaf dat jaar te vinden.

Kloksnelheid van het RAM geheugen

Crucial SODIMM RAM modules geïllustreerd

Ook de snelheid van het RAM geheugen speelt een rol in je keuze. Dit wordt de kloksnelheid genoemd en wordt uitgedrukt in Megahertz (MHz). Deze moet overeenkomen met de snelheid die het moederbord van de laptop ondersteunt. Bijvoorbeeld: als je laptop een RAM geheugen met een snelheid van 1600 MHz ondersteunt, heeft het geen zin om er geheugen van 2100 MHz in te plaatsen. Let er daarom altijd op dat deze snelheden overeenkomen.

Check hoeveel ruimte je voor extra geheugen hebt

De RAM poort in je laptop, waarin je kunt zien hoeveel ruimte je hebt.

Laptops hebben plek voor 1 of 2 geheugensloten waar een RAM module in past. Als een laptop 2 sloten heeft, is er vaak maar één in gebruik. Dit kun je dus met een tweede (gelijksoortige) RAM module uitbreiden. Heeft een laptop maar één slot en wil je meer RAM geheugen, dan zul je de module moeten vervangen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.794 beoordelingen