The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Tim

Advies over scanners

Het type scanner dat het best bij jouw gebruik past, hangt af van het werk dat de scanner zal moeten gaan uitvoeren. Hieronder kan jij aan de hand van een aantal stellingen bepalen wat voor type scanner je nodig hebt. Lees vervolgens verder op de specifieke pagina's voor uitgebreid advies over documentscanners en flatbed scanners.

Soorten scanners

Er zijn verschillende soorten scanners die allemaal een eigen functie hebben. Denk bijvoorbeeld aan een documentscanner, waarmee je veel documenten achter elkaar scant, of een compacte mobiele scanner voor onderweg.

1. Wil je dagelijks documenten kunnen scannen?

Dagelijks scannen

Dan ben je op zoek naar een documentscanner. Een documentscanner is in staat om grote hoeveelheden scans per keer te maken. Om dit mogelijk te maken is hij voorzien van een automatische documentinvoer (ADF).

Wat? Platte documenten Enkele voorbeelden: Geprint A4-papier, foto's, facturen en visitekaartjes.

Waar? (Thuis)kantoor of kantoorafdeling. Enkele voorbeelden: Gemeentes, overheden, transportbedrijven, scholen, zzp'ers, administratiekantoren, marketingbureaus, advocatenkantoren en apotheken.

Prijs? +/- € 200,- tot +/- € 5000,-

Volume? 0 tot 5000 scans per dag.

2. Scan je soms een document, foto of paspoort?

Soms scannen

Dan ben je op zoek naar een flatbed scanner. Een flatbed scanner kan veel verschillende soorten documenten scannen, uiteenlopend tot scans met hele hoge resolutie. De snelheid van het scannen is niet heel hoog omdat je maar één document per keer kunt verwerken.

Wat? Platte en iets dikkere documenten Enkele voorbeelden: Paspoorten, ID-kaarten, foto's (ook in hoge resolutie), dia's, boeken, tijdschriften, bonnetjes, facturen en geprint A4-papier.

Waar? Thuis, (thuis)kantoor of kantoorafdeling Enkele voorbeelden: Gemeentes, overheden, scholen, zzp'ers, consultingbureaus, scholen, apotheken, huisartsen, tandartsen, winkels, bankkantoren, administratiekantoren, studenten.

Prijs? +/- € 50,- tot +/- € 1500,-

Volume? 0 tot 50 scans per dag

3. Wil jij jouw scanner onderweg kunnen gebruiken?

Onderweg scannen

Dan ben je op zoek naar een mobiele scanner. Neem hem mee en gebruik hem gemakkelijk onderweg voor kleine documenten zoals een bankpasje of grotere documenten zoals een vel A4-papier.

Wat? Platte documenten Enkele voorbeelden: Facturen, bonnetjes, ID-kaarten, bankpassen, geprint A4-papier, handgeschreven notities en visitekaartjes.

Waar? Zakelijk gebruik, onderweg Enkele voorbeelden: transportbedrijven, accountmanagement, handelsondernemingen.

Prijs? +/- 75 tot +/- €400

Volume? 0 tot 50 scans per dag

4. Wil je jouw oude dia's en negatieven op de computer zetten?

Dia's scannen

Dan ben jij op zoek naar een diascanner. Een diascanner kan dia's en negatieven scannen. Er zijn ook diascanners voor speciale formaten dia's. Bovendien zijn er ook diascanners met extreem hoge resolutie.

Wat? Dia's en negatieven Enkele voorbeelden: 35mm filmrol, normaal raam, kartonnen raam.

Waar? Op zolder of in de (professionele) fotostudio Enkele voorbeelden: Opruimen van de oude schoenendoos, hobbyfotografen met fotorolletjes, gebruik van fotonegatieven als beroep.

Prijs? +/- € 50,- tot +/- € 750.-

Volume? 0 tot 500 scans per dag

5. Heb ik een driver of software nodig voor mijn scanner?

Nadat je de scanner hebt uitgepakt en neergezet, moet hij geïnstalleerd worden op een computer, laptop of Mac. Hiervoor zijn drivers nodig. Een standaard driver is altijd meegeleverd bij jouw scanner. Een driver is niets anders dan een gedeelte van de computer dat communiceert met de scanner. Je moet het zo zien, dat een computer en een scanner twee verschillende talen spreken. Daardoor kan de computer de scanner niet uitleggen wat de scanner moet doen, zonder dat een tolk vertaalt wat de computer bedoelt. De driver is de tolk. Je installeert de drivers één keer, en daarna kunnen de computer en scanner voor altijd met elkaar praten. De meest bekende drivers zijn TWAIN en ISIS. Beide drivers communiceren met de meeste scanners.

6. Wat heb je nodig bij een scanner?

Wil je direct je scans opslaan en overal mee naartoe kunnen nemen?

Sommige scanners hebben de mogelijkheid om de scans direct op te slaan op een usb-stick of SD-kaart. Handig wanneer je op ieder moment toegang wilt hebben tot jouw scans. Haal na het scannen het SD-kaartje of de USB-stick uit de scanner en je hebt je gescande bestanden altijd bij de hand.

Wil je verzekerd zijn van glasheldere scans?

De glasplaat van een flatbedscanner kan na verloop van tijd vies worden. Reinig regelmatig het scanoppervlak met speciaal daarvoor geschikt schoonmaakmiddel, zodat je zuivere scans kunt blijven maken.

7. Veelgestelde vragen

Wat is OCR?

OCR-software, ook wel "OCR" genoemd, is een afkorting voor Optical Character Recognition software. Vrij vertaald betekent dit tekstherkenningssoftware. Wanneer je een scan hebt gemaakt herkent de software de tekst in een zeer groot aantal lettertypen. OCR-software is bij veel scanners in de standaard software meegeleverd. Let op: Bij de budget scanners is dit vaak een goedkoop pakketje en werkt het niet altijd vlekkeloos. Er bestaat ook OCR-software die handgeschreven tekst herkent.

Wat is ADF?

ADF is een afkorting voor Auto Document Feeder en dit is een automatische documentinvoer. Het is een soort bakje waarin je de vellen papier klaar zet om te scannen. Scanners met een ADF hebben daardoor plaats voor meerdere vellen papier. Dit betekent dat je meerdere documenten klaar kan zetten in de scanner, die de scanner vervolgens uit zichzelf achter elkaar één voor één pakt en inscant. Bekijk alle scanners met ADF

In welk formaat kan ik scannen? "Kan ik met elke scanner A4 scannen?" lijkt een domme vraag, maar is dit zeker niet. Het is zelfs de meest gestelde vraag bij onze klantenservice. Je kunt met de meeste scanners A4-formaat scannen. Maar let op: wil je het zeker weten, kijk dan altijd de specificaties na. Je kunt het formaat natuurlijk ook selecteren in onze keuzehulp. Dit werkt precies hetzelfde voor A3 of een ander formaat. Bekijk alle A4 scanners

Hoe werkt scannen naar PDF?

.PDF en .JPG zijn de meest gebruikte documentformaten waar de scanner een document in scant. Bekijk in de specificaties van de beoogde scanner naar welk type bestanden de scanner nog meer kan scannen. Wil je meerdere scans naar één PDF-bestand scannen? De meeste documentscanners doen dit automatisch. Wil je dit echter ook bij een flatbed scanner die dit niet kan? Ga naar pdfsamenvoegen.be en voeg de documenten hier gratis samen of 'Google' op "PDF samenvoegen".

Ik ken PDF, maar ik zag dat er ook PDF/A, PDF/E en PDF/X is, wat is dat?

PDF is PDF, tenminste dat zou je zeggen. PDF is een universele bestandsindeling waarbij de lettertypen, afbeeldingen en lay-out behouden blijven, ongeacht met welk programma het wordt geopend (in tegenstelling tot bijvoorbeeld .doc en html). Naast algemene PDF bestaan er PDF-formaten die voldoen aan een ISO-norm (deze zijn wereldwijd gelijk en bijvoorbeeld gestandaardiseerd in kleur, font, versleuteling en zo verder). Dit zijn PDF/X (exchange: bedacht voor drukkerijen), PDF/A (archivable: bedacht voor archiveren) en PDF/E (engineering: bedacht voor bedrijven in de constructie). Er zijn geen scanners die naar deze bestandsextenties scannen. Je zult hiervoor Acrobat Pro XL moeten aanschaffen en de scan na het inscannen moeten converteren.

8. Vragen?

Heb je aanvullende vragen of wil je graag meer advies over scanners? Onze klantenservice staat 7 dagen per week voor je klaar.

Overweeg je een aankoop op bedrijfsnaam? Bij Coolblue Zakelijk profiteer je van drie voordelen: kortingsmogelijkheden, je eigen accountmanager en kopen op rekening. Bel voor een advies op maat met onze zakelijke specialisten op 010 - 798 89 69 of mail naar zakelijk@coolblue.nl.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback