The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Tim

Advies over flatbed scanners

Een flatbed scanner is de "standaard" scanner die de meeste mensen kennen. Een plat apparaat: Je doet de klep open, legt er een velletje papier onder en drukt op de knop. Zit er geen scanner op jouw printer? Of wil je meer bereiken dan de scanner van jouw All-in-one printer aankan? Dan heb je een flatbed scanner nodig. Bedenk wel: wil je veel documenten gaan scannen, dan kan je beter kijken naar een document scanner. Voor flatbed scanners adviseren we een hoeveelheid van maximaal 50 scans per dag. Aan de hand van de onderstaande vragen op deze pagina weet je waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een flatbed scanner.

Wat ga je scannen?

Een flatbed scanner biedt uitgebreide scanmogelijkheden als het op formaten aan komt. Hoewel de snelheid niet hoog is, zijn de mogelijkheden des te uitgebreider. Zo scan je niet alleen A4, maar denk ook aan A3, A5, A6, A8, B5, visitekaartjes, 8x13, 10x15, 13x18, negatieven, foto's, paspoorten, bankkaartjes, ID-kaarten en boeken. Let goed op dat de scanner die je koopt de juiste documenten kan scannen. Dit kan je terug vinden in de specificaties.

Hoeveel ga je scannen?

Epson flatbed scanner

Let goed op hoeveel je wilt gaan scannen. Een flatbed scanner biedt namelijk niet de mogelijkheid om met hoge snelheid te scannen. De meeste flatbed scanners scannen tussen de 2 en 6 documenten per minuut. Wil je grote hoeveelheden scannen, denk dan na over een documentscanner of over een flatbed scanner met ADF (automatische documentinvoer).

Hoe wil je bestanden opslaan en/of delen?

Het verwerken van jouw documenten is een cruciale zaak. Niet zozeer als je af en toe een scan maakt en die naar iemand wilt e-mailen, maar wel als je meerdere documenten wilt archiveren en delen. Daarom is er software beschikbaar, die het verwerken van de scans kan managen. De meeste fabrikanten hebben hun eigen software, waarbij het delen van de bestanden gemakkelijk kan worden gedaan. Let op! Bekijk in de specificaties van het product goed welke scanners de scans kunnen managen in of naar het "cloud-programma" dat jij wilt gaan gebruiken (bijvoorbeeld Sharepoint of Evernote). Let dus goed op de specificaties van een scanner. Denk van tevoren alvast na over de manier waarop je jouw scans gaat archiveren en delen.

Kan ik alle scanners op het netwerk aansluiten?

Nee. Je kunt niet alle scanners op het netwerk aansluiten. Hiervoor heb je een Wi-Fi of ethernetverbinding nodig. Bedenk van tevoren goed of je dit wilt. Een netwerkscanner is te benaderen vanaf alle computers binnen het (draadloze) netwerk en daardoor erg gebruiksvriendelijk. Netwerkscanners zijn echter vaak wel duurder in aanschafwaarde. Wanneer veel gebruikers binnen jouw netwerk dus geen gebruik gaan maken van het netwerk, is het ook te overwegen om één computer te gebruiken voor het maken van scans.

Wat is DPI?

"DPI" staat voor "Dots Per Inch (beeldpunten per 2,54 cm.)". Een resolutie van 300 dpi is een uitstekende resolutie voor alledaagse scantaken, omdat alle details die het blote oog wil zien worden gescand. Ga je foto's scannen en wil je met veel detail gaan werken (bijvoorbeeld in photoshop, of door uitvergroten), dan is een hogere dpi waarde aan te raden.

Tip: Scan een foto zó dat je hem daarna nooit meer hoeft te scannen.

Nadelen van scannen in (te) hoge resolutie:

  • Tijdrovend
  • Veel schijfruimte nodig

Voordelen van scannen in hoge resolutie:

  • Zekerheid dat je maar één keer hoeft te scannen
  • Minuscule details kunnen bewerken
  • Groot (laten) uitprinten.

© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 13.428 beoordelingen