The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Sanne

Hoe schiet je scherpe en stabiele beelden met een stabilizer?

Als je gaat filmen met een stabilizer, wil je verzekerd zijn van een scherp beeld. Maar dat is nog niet zo vanzelfsprekend. Met onderstaande tips zorg je ervoor dat je zo stabiel mogelijk filmt met je stabilizer. De 6 tricks zijn direct toe te passen, zodat je meteen op pad kunt gaan.

Tip 1: loop rustig

loop rustig

Ook als je gebruik maakt van een stabilizer, loop je het risico op ongewenste bewegingen in je film. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te bewegen tijdens het filmen. Zak iets door je knieën, hierdoor loop je wat stabieler. Maak hierbij kleine stapjes. Duw je ellebogen tegen je lichaam aan en houd de stabilizer met 2 handen vast. Op deze manier heb je de meeste steun.

Tip 2: gebruik een vervoermiddel

vervoermiddel

Als je langere tijd gaat filmen, wil je natuurlijk de gehele film een stabiel beeld (tenzij je voor een specifiek effect gaat natuurlijk) hebben. Omdat je lopend met een stabilizer nog steeds het risico loopt op ongewenste bewegingen, is het slim om een vervoermiddel te gebruiken. Ga bijvoorbeeld op een fiets zitten, in een auto of gebruik desnoods een skateboard. Doordat je jezelf op wielen verplaatst is het effect van oneffenheden op de weg het kleinst.

Tip 3: zet lichtgewicht materiaal in

lichtgewicht

Hoe zwaarder je camera, hoe moeilijker het is om stabiel te filmen. De motortjes in de stabilizer functioneren veel beter bij lichtgewicht materiaal. Zorg daarom voor een compacte en niet al te zware camera. Maak geen gebruik van zware accu's of accessoires als microfoons. Kies ervoor om de audio apart op te nemen met een externe microfoon. Met deze voorzorgsmaatregelen zijn je armspieren uiteindelijk ook veel blijer.

Tip 4: zorg voor een constante focus

constante focus

De meeste videomakers gebruiken het liefst een handmatige focus. Maar tijdens het filmen met een stabilizer is het bijna onmogelijk om de lensring te gebruiken voor het verleggen van je focus. Gebruik daarom de autofocus en zet het diafragma op zo'n klein mogelijke opening. Hierdoor blijft alles in het beeld de hele tijd scherp. Houd daarnaast een vaste afstand tot je onderwerp. Op deze manier hoef je de focus ook niet te verleggen.

Tip 5: zet de beeldstabilisatie uit

beelstabilisatie uit

Als je gebruik maakt van een stabilizer of statief, zet dan de beeldstabilisatie op je camera of lens uit. De stabilizer corrigeert in dit geval al voldoende bewegingsonscherpte door een tegenbeweging te bieden. Als je de stabilisatie wel aan hebt staan, ontstaat er juist bewegingsonscherpte. Dit komt doordat zowel je beeldstabilisator als de stabilizer bewegingscorrecties uitvoeren.

Tip 6: plan je film van tevoren

plannen

Doordat je van tevoren weet wat je gaat filmen, weet je ook wat je kan verwachten. Loop ook alvast de route die je wilt gaan afleggen zodat je weet welke voorbereidingen je moet treffen. Misschien moet je op sommige plekken wat rustiger lopen. Of heb je bij dat ene shot een fiets nodig. Als je je goed voorbereidt, krijg je ook een mooiere opname!

Sanne
Artikel van:
Sanne Cameraspecialist.


© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.462 beoordelingen