The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Manon

Hoe formatteer ik mijn SD kaart?

Merk je dat je SD kaart langzamer is geworden in het verwerken van informatie? Of werkt de kaart niet in het apparaat waarvoor je hem wilt gebruiken? Dan is het tijd om je SD kaart te formatteren, ofwel schoon te maken. In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe je jouw geheugenkaart formatteert op een Mac en Windows computer.

Voor je begint

Wat ga ik doen?

Door je geheugenkaart te formatteren, verwijder je alle bestanden definitief van je SD kaart. Dit zorgt ervoor dat je nieuwe bestanden beter worden opgeslagen.

Hoe lang duurt het?

5-10 minuten

Wat heb ik nodig?

De geheugenkaart die je leeg wilt maken. Als je computer geen SD kaartingang heeft, heb je een geheugenkaartlezer nodig. Bij het formatteren van een microSD kaart gebruik je een geheugenkaartadapter. Daarnaast heb je natuurlijk een computer nodig.

Formatteren op een Windows computer

Stap 1: start de computer

Start de computer op als deze nog niet aanstaat.

Stap 2: bepaal het geheugenkaarttype

Kijk op de voorkant van je SD kaart en bepaal wat voor type geheugenkaart je precies hebt. Het kan een SDHC of een SDXC kaart zijn. Noteer deze informatie. Op een later moment in het stappenplan heb je dit weer nodig.

Stap 3: koppel je kaart aan de computer

Ga meteen door naar stap 4 als je computer een ingebouwde kaartlezer heeft. Als deze ontbreekt, gebruik je een externe kaartlezer. Stop de SD kaart in de kaartlezer. Koppel de kaartlezer via de meegeleverde kabel aan je computer.

Stap 4: zoek de kaart op je computer

Ga via het startmenu naar Computer of Deze pc. Hier zie je een lijstje met opslagmediums. Omdat je de SD kaart aan je computer hebt gekoppeld, staat deze er ook bij. Je vindt je SD kaart waarschijnlijk onder Verwijderbare opslagruimte.

Stap 5: kies het juiste bestandsformaat

Klik met de rechtermuisknop op de SD kaart die je in de lijst ziet staan en klik op Formatteren. Selecteer het bestandsformaat dat je wilt gebruiken. Als je een SDHC kaart hebt, kies je voor FAT32 en bij een SDXC kaart kies je voor exFAT.

Stap 6: start met formatteren

Klik op Formatteer bestand en vervolgens op starten. Je kaart wordt nu geformatteerd. Als je de melding krijgt dat de kaart geformatteerd is, ben je klaar. Alle gegevens zijn nu verwijderd van je SD kaart.

Formatteren op een Mac computer

Stap 1: start de computer

Start de computer op als deze nog niet aanstaat.

Stap 2: koppel je kaart aan de computer

Ga meteen door naar stap 3 als je computer een ingebouwde kaartlezer heeft. Als deze ontbreekt, gebruik je een externe kaartlezer. Stop de SD kaart in de kaartlezer. Sluit de kaartlezer via de meegeleverde kabel aan op je computer.

Stap 3: zoek de kaart op je computer

Open het Finder menu, dat is het blauwe symbool met het lachende gezicht. Aan de linkerkant van het menu vind je de Toepassingen (Applications) map, hier klik je op. Klik vervolgens op de Hulpprogramma's (Utility) map en daarna op Schijfprogramma (Disk Utility). Tussen de afgebeelde schijven staat ook je geheugenkaart. Als je de kaart geen naam hebt gegeven, is hij te herkennen aan de bestandsnaam NO NAME.

Stap 4: start met formatteren

Selecteer je geheugenkaart door hier op te klikken. Kies vervolgens bovenin het scherm voor de optie Wissen. Bij Format vul je het bestandtype ExFAT in. Kan je product dat niet lezen, dan vul je MS-DOS (FAT) in. Klik vervolgens op Wissen.

Manon
Artikel van:
Manon Camera specialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 34.413 beoordelingen