The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dewy

Hoe kies je een smart lamp?

Een lamp uitkiezen. Het lijkt een fluitje van een cent. Toch zijn er heel wat zaken waar je op moet letten. Denk bijvoorbeeld aan waar de lamp komt te hangen. En wat voor licht wil je? In dit artikel leggen we uit waar je op let bij het kiezen van een slimme lamp.

Smart lamp kiezen

Bij het kiezen van een smart lamp zijn er veel dingen waar je op let. In dit artikel bespreken we deze onderwerpen.

  • Wil je beginnen met smart lampen?
  • Wil je een of meerdere lampen toevoegen?
  • Wil je een lamp inclusief armatuur?
  • Wil je slimme verlichting voor buiten?
  • Wil je sfeerlicht of functioneel licht?
  • Welke lichtsterkte heb je nodig?
  • Welke extra mogelijkheden wil je gebruiken?

Wil je beginnen met smart lampen?

Smart lamp startpakketten

Waarom je zou kiezen voor een startpakket in plaats van losse lampen? Simpel. Met 1 aankoop heb je direct alles in huis wat je nodig hebt om je smart lampen aan te sturen via de app. Denk bij een startpakket bijvoorbeeld aan minimaal 2 slimme lampen en een bridge. Heb je eenmaal een startpakket aangeschaft? Dan kun je deze natuurlijk wel uitbreiden met losse lampen om je gehele woning van slimme verlichting te voorzien. Breid je collectie wel alleen uit met lampen van hetzelfde merk. Verschillende merken kun je niet combineren.

Wil je een lamp toevoegen?

Losse smart lampen

Een losse smart lamp koop je alleen als je al een bridge in huis hebt. Het is wel belangrijk dat de lichtbron die je uitkiest, geschikt is voor je armatuur. Kijk dus goed naar de fitting. We verkopen ook losse armaturen, waarmee je een startpakket of huidige collectie smart lampen uitbreidt. Wanneer je enkel losse lampen aanschaft, dien je zelf een bridge aan te schaffen om je verlichting op afstand te bedienen. Mits je een armatuur of lichtbron hebt die direct te gebruiken is zonder dat je daar een bridge voor nodig hebt dan. Die hebben we namelijk ook.

Wil je een lamp inclusief houder?

Smart lampen armaturen

Een armatuur is de behuizing van een lamp in combinatie met een houder voor de lichtbron (fitting) en afscherming. Met een lichtbron alleen kun je niet zoveel. Er is voor iedereen wel een passend design. Een armatuur wordt onderdeel van je interieur. Je hoeft niet altijd te zoeken naar een lichtbron voor je armatuur. We hebben ook armaturen met ingebouwde lichtbronnen. Deze zijn niet vervangbaar, maar de geïntegreerde leds gaan gemiddeld tot wel 25 jaar mee.

Wil je slimme verlichting voor buiten?

Buitenverlichting smartlamp

Wil je ook smart lampen op je terras? Kies dan voor slimme buitenverlichting. Buitenarmaturen zijn op maat gemaakte wandlampen of lantaarns voor in de tuin. De ingebouwde verlichting geeft licht in 16 miljoen kleuren of meerdere tinten wit. Zo zorg je ook buiten voor de juiste kleur. Wil je jouw bestaande buitenlampen smart maken? Kies dan voor een losse smart lamp die past in je buitenlamp.

Wat voor licht heeft de ruimte nodig?

Smartlamp sfeerlicht

Sfeerlicht

Verlichting kan de sfeer in je ruimte maken of breken. TL verlichting in je woonkamer is nou niet het meeste gezellige licht. Liever heb je daar een wat donkerdere en warme lichtkleur. Dat oogt een stuk gezelliger. Sfeerverlichting zien we voornamelijk in ruimtes waar je ontspant, zoals je woon- of slaapkamer of boven de eettafel.

Smartlamp functioneel licht

Functioneel licht

Verlichting is niet alleen sfeerbepalend, maar licht kan ook helpen of hinderen bij het uitvoeren van bepaalde taken. Warm licht is sfeervol, maar niet praktisch in je keuken. In je keuken heb je meer aan functionele verlichting, zoals heldere spotjes boven je werkblad. Zo zie je tenminste wat je aan het doen bent.

Welke lichtsterkte heb je nodig?

lichtsterkte voor de lamp bepalen

Wil je weten hoe krachtig je lichtbron is? Dan kijk je naar de lichtsterkte van je lamp. Je wilt tijdens het avondeten geen felle lichtbak boven je hoofd, maar je wilt wel zien wat er op je bord ligt. We drukken lichtsterkte uit in aantal lumen. Lumen is de lichtsterkte per wattage. Hoe meer lumen je hebt, hoe hoger het wattage en omgekeerd. Dit verschilt overigens wel per type lamp. Zo heb je voor dezelfde lichtopbrengst bij een gloeilamp veel meer vermogen nodig dan bij een led lamp.

Welke extra mogelijkheden moet je lamp hebben?

Koppelen met slimme producten

Koppel je lampen aan andere slimme producten in huis. Veel smart lampen zijn compatibel met IFTTT. Met IFTTT creëer je zogenaamde recepten waarmee je jouw smart lampen koppelt aan andere kanalen of producten. IFTTT staat voor 'If this, then that'. Wat je hieraan hebt? Nou, je koppelt bijvoorbeeld de lampen aan je smart rookmelder. Wanneer de rookmelder afgaat, knippert het licht ook rood als extra signaal.

Timer- en wekfunctie

Smart lampen zijn handig voor iedere ruimte in huis, ook voor in je slaapkamer. Zo gebruik je sommige lampen als wake up light met de wekfunctie. Je wordt rustig gewekt door een langzaam toenemend licht. Wil je je smart lampen op bepaalde tijdstippen aan- en uitschakelen? Dan is de timerfunctie erg handig.

Lichtscènes instellen

Bij smart lampen heb je soms de keuze uit honderden verschillende wittinten. Heb je geen zin om zelf te spelen met de dimmer? Dan kies je toch gewoon met 1 druk op de knop uit 1 van de vooraf ingestelde lichtscenes. Elke scène geeft een totaal andere sfeer. Denk bijvoorbeeld aan lichtscènes om te concentreren of om te relaxen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.584 beoordelingen