The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Nadie

Advies over stoomreinigers

Stoomreinigers doden 99,99% van de bacteriën zonder gebruik te maken van chemicaliën. Fijn, is het niet meer nodig dat je met een emmer en sop aan de slag gaat. Een stoomreiniger heeft verschillende opzetstukken, en gebruik je voor de badkamer, laminaat vloer, tegelvloer of bijvoorbeeld het fornuis. In dit artikel vertel ik je er alles over.

Waar gebruik je een stoomreiniger voor?

Er zijn verschillende stoomreinigers, die je voor verschillende doelen gebruikt. Stoommoppen zijn bijvoorbeeld alleen geschikt om vloeren mee te reinigen, terwijl slede-stoomreinigers vaak voor veel verschillende schoonmaaktaken gebruikt kunnen worden. Let daarom goed op de standaard meegeleverde accessoires, zodat je altijd de juiste opzetstukken hebt voor de taken waarvoor je de stoomreiniger wilt gebruiken. Ik noem een aantal voorbeelden van verschillende schoonmaaktaken.

Parket en laminaat

parket en laminaat stoomreiniger

Parket en laminaat zijn over het algemeen meer kwetsbaar dan een harde tegelvloer. Hoewel je veel stoomreinigers probleemloos gebruik op parket en laminaat, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met deze ondergronden. Zet de stoomdruk op het laagste niveau en maak vooral gebruik van een dubbelgevouwen vloerdoek. Op deze manier maak je nooit gebruik van teveel stoom en voorkom je schade aan jouw kwetsbare vloer.

Tegelvloeren

Tegelvloeren stoomreinger

Veel stoomreinigers worden met een speciale vloerdoek geleverd en kunnen zodoende voor gladde vloeren gebruikt worden, zodat deze grondig gereinigd kunnen worden. De meeste tegelvloeren kunnen probleemloos gereinigd worden. Twijfel je en neem je liever het zekere voor het onzekere, verlaag de stoomdruk dan wat. Op die manier kan er niets misgaan.

Tapijt en vloerkleden

Tapijt en vloerkleden stoomreiniger

Om ook tapijt en vloerkleden te reinigen, heeft een stoomreiniger een speciaal opzetstuk nodig. Dit omdat deze stugge ondergrond anders niet goed gereinigd wordt. Dat zou jammer zijn, want juist tapijten en vloerkleden bevatten veel bacteriën. Zeker wanneer je huisdieren hebt.

Voegen, hoeken, randen, kieren en sanitair

Tegelwanden en voegen stoomreiniger

Sommige plekken worden sneller vies dan anderen, zoals het fornuis of sanitair bijvoorbeeld. Vooral in vochtige ruimtes krijgt kalkaanslag veel ruimte om te hechten. Wil je met de stoomreiniger ook deze kleine ruimtes goed schoonmaken? Let er dan goed op of dit mogelijk is. Je ontvangt in dat geval verschillende opzetstukken. Handig, maak je naast de vloer ook meteen het fornuis, de wasbakken en het toilet blinkend schoon.

Stoom vs. reinigingsmiddelen

Reinigen met stoom is hygiënischer dan schoonmaken met reinigingsmiddelen. De hoge temperatuur van stoom doodt 99,95% van de aanwezige bacteriën. Er blijven bovendien geen resten schoonmaakmiddel achter, waar vuil zich sneller aan hecht. Je reinigt met een stoomreiniger dus hygiënischer dan met schoonmaakmiddel en het blijft ook nog eens langer schoon. Daarnaast adem je geen chemische dampen in van de schoonmaakmiddelen die je gebruikt.

Hoe werkt een stoomreiniger?

Het water wordt verwarmd in een afgesloten ketel totdat het kookt en het apparaat stoom produceert. Het verwarmen duurt gemiddeld zo'n 2 tot 6 minuten per liter water, afhankelijk van het vermogen van het apparaat. De druk kan oplopen tot wel 5 bar. De stoomdruk is niet relevant bij stoommoppen, omdat deze puur bedoeld zijn om vloeren oppervlakkig schoon te maken. Bij hand- en slede-stoomreinigers is de stoomdruk belangrijker, omdat deze apparaten gemaakt zijn om hardnekkig vuil met grote druk te verwijderen.

Stoomreiniger vs. stoomzuiger

Verschil stoomreiniger en stoomzuiger

Het enige verschil tussen stoomreinigers en stoomzuigers is dat stoomzuigers over een zuigfunctie beschikken. Daardoor reinig je niet alleen oppervlakken met stoom, je zuigt het vuil ook nog eens moeiteloos weg. Je hoeft met een stoomzuiger dus niet langer zowel een stofzuiger als een stoomreiniger te hebben, maar reinigt je woning volledig met slechts 1 apparaat.

Wat is de werktijd?

De meeste stoomreinigers hebben 1 watertank. Als deze leeg is houdt het schoonmaken ook op. In sommige gevallen is het mogelijk deze watertank tussendoor bij te vullen. Er zijn ook modellen die over een dubbele tank beschikken, waardoor je langer doorgaat met de stoomreiniger. Reiniger je grote oppervlakten? Dan is dit aan te raden voor jou zodat je het schoonmaken niet steeds moet onderbreken.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback
Nadie
Artikel van:
Nadie Stoomreiniger specialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.192 beoordelingen