The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Gaby

Wat heb je nodig om tandplak en tandsteen te verwijderen?

Bij het poetsen van je tanden is het misschien wel de belangrijkste missie: tandplak verwijderen. Tandplak is namelijk de grootste veroorzaker van mondproblemen. Maar wat is tandplak nu precies, wat is het verschil met tandsteen en vooral: wat doe je er tegen? In dit artikel leg ik het je uit.

Verschil tussen tandplak en tandsteen

Tandplak

Tandplak

Tandplak is een dunne, vrijwel onzichtbare, kleverige laag die zich gedurende de dag op je tanden en kiezen vormt. Het bestaat voornamelijk uit voedselstoffen, eiwitten uit speeksel en bacteriën die in je mond leven. Tandplak is in in principe niet schadelijk als je het maar binnen 48 uur van je tanden of kiezen poetst. Dit doe je gemakkelijk met een elektrische tandenborstel.

Tandsteen

Tandsteen

Als tandplak langer dan 48 uur blijft zitten, verkalkt het tot tandsteen. Als je tandsteen laat zitten kan het leiden tot ontstekingen, parodontitis en gaatjes. Helaas is het niet mogelijk om tandsteen zelf weg te halen. Hiervoor moet je langs de tandarts of de mondhygiëniste. Daarom is het belangrijk dat je jouw gebit goed reinigt, zodat tandplak niet tot tandsteen verkalkt. Dit doe je bijvoorbeeld met opzetborstels speciaal geschikt voor een grondige reiniging.

Elektrische tandenborstel

Elektrische tandenborstels

Tandplak nestelt zich gedurende de dag op je tanden, kiezen en rond de tandvleesrand. Om tandplak van je tanden te poetsen is het belangrijk dat je jouw tanden 2 keer per dag poetst. Het liefst met een elektrische tandenborstel, want die verwijdert veel meer tandplak dan een normale handtandenborstel. Naast het verwijderen van tandplak zijn een aantal elektrische tandenborstels ook geschikt om aanslag van je tanden te halen of om ontstoken tandvlees te poetsen.

Opzetborstels

Tandenborstel opzetborstels

Om tandplak van je tanden te poetsen is het belangrijk dat je de opzetborstel van jouw elektrische tandenborstel na 3 maanden vervangt. Bacteriën hopen zich namelijk op in de opzetborstel, waardoor je jouw gebit minder goed reinigt.

Flosapparaten

Flosapparaten

Tandplak dat op het tandoppervlak zit, poets je relatief eenvoudig weg. Het probleem zit 'm vaak in tandplak dat tussen tanden en kiezen gaat zitten of dat zich ophoopt op de tandvleesrand. Om tandplak tussen je tanden te verwijderen is het belangrijk dat je tussen jouw tanden en kiezen flost. Dit doe je gemakkelijk met een flosapparaat.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.273 beoordelingen