The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Bob

Tips voor het opladen van je smartphone

Je smartphone opladen; je doet het waarschijnlijk iedere dag. Door op de juiste manier op te laden voorkom je slijtage aan je batterij en gaat je toestel langer mee. Hier leggen we uit waarom je jouw smartphone beter niet tot 100% kan opladen en waarom snelladen handig is. Zo weet je precies hoe je jouw smartphone, tablet of ander apparaat goed oplaadt.

Alle tips in het kort

We hebben de belangrijkste tips over opladen voor je op een rijtje gezet.

Goed voor je batterij:

  • Je batterijniveau tussen 20% en 80% houden
  • Regelmatig kort opladen, bijvoorbeeld met een snellader
  • De originele oplader of een andere veilige oplader gebruiken

Slecht voor je batterij:

  • Hitte en kou
  • Tot 100% opladen

Hitte en kou zijn slecht voor je batterij

smartphone opladen warm heet

Hitte is erg slecht voor je batterij. Een temperatuur tussen de 20 en 30 graden is prima. Bij 35 à 40 graden treedt er veel slijtage op. Leg je toestel dus nooit in de zon, onder je kussen of op een andere warme plek. Let hier vooral op tijdens het opladen, want door opladen wordt je smartphone altijd al iets warmer. Erg lage temperaturen zijn ook niet goed voor je batterij. Leg je toestel dus nooit in de vriezer om even af te koelen.

Vaak kort opladen is goed voor je batterij

gsm opladen

Elke keer dat een batterij leegloopt of wordt opgeladen, treedt slijtage op. Je kan slijtage niet voorkomen, maar wel beperken. De meeste slijtage treedt op bij het opladen van de laatste 20%. Stel dat je batterij voor 50% opgeladen is. Als je tot 85% oplaadt, zorgt dat voor 4 keer zoveel slijtage als opladen tot 70%. Je batterij opladen tot 100% zorgt zelfs voor 13 keer zoveel slijtage. Je batterij gaat dus veel langer mee als je alleen tot 100% oplaadt wanneer het echt nodig is, en de rest van de tijd niet voorbij de 70%/80% gaat.

Tot 100% opladen is slecht voor je batterij

telefoon gsm 100% opladen

Opladen tot 100% leidt dus tot veel meer slijtage dan opladen tot 70% of 80%. Daarnaast is het schadelijk voor je batterij om te blijven doorladen nadat de 100% is bereikt. Je smartphone zal niet ontploffen: daar zijn tegenwoordig beveiligingen tegen ingebouwd. Maar zodra je batterij weer voor 1% leegloopt, zal de oplader die 1% onmiddellijk weer bijladen. Juist dat laatste procent opladen veroorzaakt de meeste slijtage. Bovendien word je toestel warm, en ook dat zorgt voor slijtage. Laad je smartphone dus bijvoorbeeld niet 's nachts op, want dan ligt je toestel vaak uren volledig opgeladen aan de lader.

Snelladen is niet schadelijk

gsm snelladen

Tijdens snelladen wordt je batterij iets warmer dan tijdens normaal opladen. Dat nadeel valt echter in het niet bij hoeveel slijtage je bespaart door kort en dus gezond op te laden. Als je 's ochtends wakker wordt en je toestel is bijna leeg, dan zit er na half uurtje snelladen al 40% tot 60% aan energie in je batterij. Daarmee kan je weer een hele tijd vooruit. Zonder snellader krijg je er in een half uur rond de 20% bij. Je moet dan bijna wel je toestel 's nachts aan de oplader leggen, met veel extra slijtage als gevolg.

Je hebt niet per se de originele oplader nodig

originele samsung oplader

Voor de veiligheid maakt het niet uit of je de originele oplader of een andere oplader gebruikt. Al onze opladers zijn veilig en beschadigen je batterij niet. Goedkope opladers van Chinese stuntsites kunnen wel slecht zijn voor je batterij, dus koop altijd bij een betrouwbare partij. Voor iPhones maakt het ook qua oplaadsnelheid niet uit of je een originele iPhone oplader gebruikt of niet. Dat geldt voor de meeste smartphones. Bij de Samsung S-serie, OnePlus en OPPO smartphones haal je alleen met de originele lader de maximale oplaadsnelheid. Andere opladers zijn niet schadelijk, alleen iets langzamer.

Gebruik je smartphone niet tijdens het laden

gsm niet gebruiken tijdens opladen

Het ligt eraan wat je doet met je smartphone, maar probeer je toestel zo weinig mogelijk te gebruiken tijdens het opladen. Door intensief gebruik wordt je smartphone heet. Het opladen zorgt ook voor hitte, en al die warmte samen zorgt voor extra slijtage van je batterij. Wil je tijdens het koken je toestel opladen en een muziekje aanzetten? Geen probleem. Wil je gamen of iets anders intensiefs doen? Wacht dan even tot je toestel opgeladen is. Gebruik een snellader als je niet te lang wilt wachten.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.791 beoordelingen