The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Mieke

5 tips voor de plaatsing van je wifi speaker

Hoe bepaal je de beste plaatsing voor je wifi speaker en waar houd je rekening mee? Het geluid dat uit je speakers komt bestaat uit trillingen die zich voortbewegen door de lucht. Waar je de speakers plaatst en welke materialen aanwezig zijn in de kamer zijn van invloed op hoe jij het geluid hoort. Hierom is de perfecte opstelling niet voor iedereen hetzelfde. In dit artikel helpen we je op weg om de beste plaatsing voor je wifi speaker te vinden.

Aan de slag met je wifi speaker plaatsen

Wifi speaker Harman Kardon

De perfecte plaatsing is erg persoonsgebonden en geluid wordt beïnvloed door verschillende factoren. Weet je niet waar je begint? Geen paniek. Na het lezen van dit artikel weet je waar je de speakers plaatst en waarom.

Tip 1: plaats de speaker vrij in de kamer

Tip 2: richt je ruimte in

Tip 3: plaats de speakers op oorhoogte

Tip 4: bepaal de positionering

Tip 5: voorkom trillingen

Tip 1: plaats de speakers vrij in de kamer

Het is belangrijk dat je speakers een stuk van de muur plaatst om trillingen te beheersen. Wanneer je de speakers dicht tegen de muur, in een hoek van de kamer of in een kast plaatst, treden er vroege reflecties op. Door deze vroege reflecties neem je 2 geluidsgolven te snel achter elkaar waar, wat de geluidsweergave verstoort. Probeer de speakers op verschillende plekken te plaatsen en speel met de afstand vanaf je luisterpositie om de perfecte plaatsing voor jou te vinden.

Tip 2: richt de ruimte in

Inrichting rondom speaker

De aanwezigheid van verschillende materialen is van grote invloed op de weergave van het geluid. Zachte materialen absorberen het geluid, waar harde materialen het geluid weerkaatsen. In een lege ruimte hoor je het geluid galmen, dit leidt tot een verstoorde weergave. Je dempt het geluid door gordijnen op te hangen, een kleed neer te leggen of boekenkasten te plaatsen. Klinkt het geluid te gedempt? Gebruik dan juist hardere materialen zoals hout, plastic en leer.

Tip 3: plaats de speakers op oorhoogte

Speakers op standaard

De gewenste plaatsing van de speakers is veelal op oorhoogte. Wanneer je een set kleinere speakers hebt, kun je hier een speaker standaard voor gebruiken. De standaard zorgt ervoor dat je de speakers gemakkelijk verplaatst, terwijl deze op de juiste hoogte staan. Daarnaast zorgt de plaatsing van de speaker op de standaard dat je de juiste hoeveelheid hoge tonen waarneemt. Deze tonen bewegen in een horizontale richting, waardoor je ze op oorhoogte beter hoort.

Tip 4: bepaal de positionering

positionering speaker

Wanneer je meerdere speakers in de kamer plaatst, zet je ze op gelijke afstand van elkaar en je luisterpositie. Je zet de speakers niet te ver uit elkaar om te voorkomen dat je minder tonen waarneemt. Dit is vooral wanneer je tussen de speakers in zit. Draai de speakers naar je toe en luister naar welke draaihoek jij het prettigst vindt. Gaat het om een stereo opstelling? Zorg ervoor dat beide speakers altijd even ver ingedraaid zijn. Je zet de speakers dichter bij de muur voor een sterk basgeluid.

Tip 5: voorkom trillingen

Trillingen voorkomen

Nu je weet waar je de speakers plaatst en waarom, wil je natuurlijk niet dat ongewenste trillingen het geluid verstoren. Trillingen in de vloer kunnen ervoor zorgen dat het geluid vervormt. Je dempt trillingen door spikes onder de speaker (standaard) te plaatsen. Zo minimaliseer je het contact met de grond. Dit werkt het beste wanneer je speaker op vloerbedekking of een kleed staat. Voor andere oppervlaktes gebruik je dempers die je onder de poten plaatst.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.573 beoordelingen