The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Daan

7 tips voor een goed werkende mobiele airco

Wanneer je een mobiele airco hebt aangeschaft, is het belangrijk dat je hem zo goed mogelijk gebruikt. Want je wilt natuurlijk zo snel mogelijk van de hitte in je huis af. Door hem goed te installeren en op een aantal randvoorwaarden te letten, zorg jij dat de airco optimaal functioneert. In dit artikel geef ik je 7 tips die je hierbij helpen.

Tip 1: installeer de afvoerslang met een raamafdichtingset

Afvoerslang mobiele airco door raam

Mobiele airco’s werken altijd met een luchtafvoerslang die naar buiten leidt. Om een mobiele airco optimaal te laten koelen, monteer je de afvoerslang daarom met een raamafdichtingset. Zo’n set helpt om warme lucht buiten te houden. Dit beperkt temperatuurverlies van de airco. Bekijk in de producthandleiding hoe je de afdichting het beste monteert. Deze vind je terug op de productpagina van jouw mobiele airco of de afdichtingset.

Tip 2: zet de airco op de juiste plek

Juiste plek mobiele airco

Om de afvoerslang te gebruiken moet je mobiele airco altijd in de buurt van een raam staan. Meestal is de afvoerslang zo’n 150 centimeter lang. Een schuifraam of kantelraam werkt beter in combinatie met zo’n slang dan een schuin dakraam dat scharniert in het midden. Zo’n raam heeft altijd een opening waardoor warme lucht naar binnen komt. Dit beïnvloedt het koelvermogen. Let er op dat de airco 30 tot 40 centimeter van de muur af staat en dat er niets op de airco ligt. Spullen op de airco verslechteren de luchtcirculatie.

Tip 3: koel de ruimte voor deze warm wordt

Ruimte koelen voor deze warm wordt

Het kost veel energie om een warme ruimte weer op een prettig koele temperatuur te krijgen. Daarom is het effectiever om een relatief koele ruimte op peil te houden. Het is bijvoorbeeld handig om de airco ‘s ochtends alvast aan te zetten, wanneer de kamer nog koel is. Wanneer de mobiele airco een aangename temperatuur slechts hoeft te behouden, kost dit het apparaat minder energie. Bovendien produceert hij dan veel minder herrie.

Tip 4: bescherm de kamer tegen warmte

Mobiele airco bij raam

Om te voorkomen dat de kamer opwarmt door externe invloeden, zoals warmte van buiten, tref je een aantal maatregelen. Zo is het handig om de kamer tegen directe blootstelling aan zonlicht te beschermen. Gebruik daarom beschikbare zonwering, gordijnen of andere raambedekking. Zorg daarnaast dat ramen en deuren dicht zijn. Dit voorkomt dat er warme lucht van buiten naar binnen komt.

Tip 5: zet de airco niet in een te grote ruimte

Mobiele airco in slaapkamer

Iedere airco heeft een maximum oppervlakte die door het apparaat gekoeld kan worden. Wij maken hierbij een onderscheid tussen hoge en lage warmtelasten. Een kamer met veel zon en weinig isolatie heeft hogere warmtelasten dan een donkere, geïsoleerde kamer. Gebruik je een mobiele airco in een grotere kamer dan geadviseerd wordt, dan lukt het niet om de hele ruimte te koelen. Het apparaat maakt dan veel lawaai en bereikt de gewenste temperatuur niet.

Tip 6: plaats de afvoerslang zo recht mogelijk

Plaats de afvoerslang zo recht mogelijk

De afvoerslang van je mobiele airco zorgt ervoor dat warme lucht de kamer uit stroomt. Om dit zo optimaal mogelijk te doen, is het belangrijk om de slang zo recht mogelijk te houden. Wanneer de slang veel knikken en bochten heeft, is de kans groter dat de warme lucht niet goed wegloopt. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat de airco meer moeite heeft met het koelen van de ruimte.

Tip 7: beperk het gebruik van elektrische apparaten

Beperk het gebruik van elektrische apparaten

Wanneer je veel andere apparaten gebruikt in de te koelen ruimte, heeft dat invloed op de prestaties van je airco. Elektronische apparaten produceren in meer of mindere mate hun eigen warmte. Je stofzuiger is hier een goed voorbeeld van. Omdat een stofzuiger veel warme lucht produceert, is het wellicht verstandig om deze niet op een warme dag te gebruiken. Zo optimaliseer je het koelvermogen van de airco.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback
Daan
Artikel van:
Daan Airco specialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 20.411 beoordelingen