The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Daan

Advies over mobiele airco's

Een mobiele airco regelt de temperatuur en luchtvochtigheid in een bepaalde ruimte. Het is een airconditioning met wielen, waardoor je hem makkelijkt verplaatst of opbergt als je hem niet gebruikt. Een mobiele airco werkt met een afvoerslang, die warme lucht via een raam of deur naar buiten afvoert. Het zorgt voor comfort op warme zomerdagen, maar ook op koude dagen wanneer de lucht erg droog is. In dit artikel leg ik je de belangrijkste eigenschappen van mobiele airco's uit.

Hoe werkt een mobiele airco?

Werking mobiele airco

Een mobiele airco werkt in principe hetzelfde als een klassieke vaste airco. Vaste airco's hebben een binnen- en buitenunit, die warmte uit de kamer trekken en afvoeren. Een mobiele airco bestaat uit 1 unit met een afvoerslang, die uit het raam of de deur hangt. Zo voert het apparaat de warmte af naar buiten. Het is daarom belangrijk dat de airco bij gebruik in de buurt van een raam staat. Omdat een mobiele airco geen buitenunit heeft, maakt hij wat meer geluid dan een split airco. Het apparaat dat binnen staat, doet namelijk al het werk.

Hoe groot is de ruimte die je wilt verkoelen?

Mobiele airco in ruimte

Het koelvermogen van een mobiele airco wordt gemeten in BTU (British Thermal Units). Dit wordt vaak doorvertaald naar kubieke meters of een oppervlakte in vierkante meters, wat op de doos of in de handleiding staat. De oppervlakte is een gemiddelde, de capaciteit is namelijk afhankelijk van je plafondhoogte. Bovendien beïnvloeden het aantal ramen, de ligging van de ruimte, de isolatie van je woning en de hoeveelheid mensen in de ruimte de koelprestaties. Wij benoemen daarom in de specificaties op de productpagina meerdere waarden:

  • De maximum inhoud volgens de fabrikant in kubieke meter (m3)
  • De maximum oppervlakte (m2) bij een gemiddelde plafondhoogte van 2,5 meter
  • De maximum oppervlakte (m2) bij lage warmtelasten, volgens Coolblue - Goede zonwering, weinig ramen, goede isolatie
  • De maximum oppervlakte (m2) bij hoge warmtelasten, volgens Coolblue - Ramen op het zuiden, slechte isolatie, ruimte op hoge verdieping

Hoeveel geluid maakt een mobiele airco?

Geluidsniveau airco

Verkoeling van de slaapkamer tijdens een zomerse nacht is prettig, maar het is niet de bedoeling dat het lawaai van de airco jou uit je slaap houdt. Daarom is het slim om bij de aanschaf te letten op het geluidsniveau van het apparaat. Het gaat hierbij om het aantal decibel in de hardste stand. Hele stille mobiele airco's zijn er niet. Vind je geluid een essentiële eigenschap? Overweeg dan om een split airco aan te schaffen. Een relatief stille mobiele airco produceert tussen de 50 en 60 decibel. Ter vergelijking: een vaatwasmachine in werking, produceert zo'n 60 á 65 decibel aan geluid.

Geluidsniveau

Aantal decibel Vergelijkbaar geluidsniveau Geluidsniveau Geschikt voor ruimte
50 - 59 dB Achtergrondgeluiden, elektrische tandenborstel Stil Slaapkamer, Woonkamer
60 dB of luider Normale conversatie op 1 meter afstand Hoorbaar Keuken, badkamer, hal

Hoe werkt de afvoerslang van een mobiele airco?

Afvoerslang mobiele airco door raam

Iedere mobiele airco heeft een afvoerslang. Je plaatst een mobiele airco op een plek waar de afvoerslang gemakkelijk naar buiten kan, bijvoorbeeld bij een raam of deur. Zorg bij het plaatsen dat de afvoerslang niet teveel bochten of knikken heeft. Let er op dat de kier in het raam of de deur niet te groot is, dat belemmert de werking van je mobiele airco. Een schuif- of kantelraam is het handigste. Als je handig bent maak je zelf een gat, die je zo nodig opvult met isolatiemateriaal.

Wat is het energieverbuik van een mobiele airco?

Mobiele airco in kamer

Elke mobiele airco heeft een energielabel waaraan je ziet in welke categorie het apparaat valt. De manier waarop je de airco gebruikt, heeft ook invloed op hoe energiezuinig het apparaat in praktijk is. Hoe vaker en hoe langer je hem aanzet en hoe groter het temperatuurverschil is dat je wilt bereiken, hoe meer energie de airco verbruikt om zijn werk te doen.

Hoe werkt de condensopvang van een mobiele airco?

Mobiele airco

Bij het koelen van de lucht ontstaat er altijd condenswater. Dat water moet natuurlijk ergens heen. Bij mobiele airco's komt het condenswater in een speciaal opvangbakje, dat in het apparaat zit. Dit bakje moet je om de paar uur legen. Een gemiddelde airco produceert namelijk 1 tot 2 liter condenswater per uur. Is het bakje eenmaal vol? Dan geeft de airco een melding dat je water moet afvoeren. Dit tap je met een kraantje af, waarna de airco zijn werk weer kan doen. Het ontvochtigen van de ruimte zorgt bovendien voor een aangenamer gevoel.

Wil je de ruimte ook verwarmen of zuiveren?

Verwarmen of zuiveren

De mobiele airco's in hogere prijsklassen hebben vaak ook een optie om de ruimte te verwarmen. Zo is het apparaat niet alleen handig op warme zomerdagen, maar biedt hij je ook comfort in de winter. Daarnaast hebben sommige mobiele airco's een ionisator. Een ionisator zuivert de lucht, waardoor pollen, schimmels en stof bestreden worden.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback
Daan
Artikel van:
Daan Airco specialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.023 beoordelingen