The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Manon

Tips voor filmen in de sneeuw met een actioncam

Tijdens de wintersport wil je natuurlijk al je actie in de sneeuw filmen. Gelukkig bestaat daar de action camera voor. Deze camera's zijn water- en shockproof en kun je overal op monteren. Zo ben je verzekerd van haarscherpe beelden, of je nu op een snowboard of de ski's staat. Hier vind je een aantal tips die jou helpen een onvergetelijke wintersportfilm te maken.

Welke action camera mount?

Perspectief

De verschillende actioncam mounts maken een action camera veelzijdig in gebruik. Je kunt filmen vanuit allerlei perspectieven en hoeken. Bij je keuze voor een mount is het belangrijk om te weten welk soort filmpje je wilt maken.

Door te wisselen van perspectief zorg je voor afwisseling in je film. Met een montageset op je helm film je mooie point-of-view-beelden. Dit kan wel wat saai zijn, omdat je snelheid minder opvalt. Een monopod geeft bijvoorbeeld meer variatie in je beelden, omdat je zowel de omgeving, anderen en jezelf vastlegt.

Tip 1. Wees creatief

Creatief

Probeer eens een aantal montagesets uit om te kijken wat voor jou leuke beelden oplevert. Plak je camera bijvoorbeeld eens op je snowboard voor gave beelden als je door die berg sneeuw heen gaat. Of maak hem met een handlebar mount vast aan je skistok. Wees niet bang om bij een stunt per ongeluk op je sportscam terecht te komen: ze kunnen tegen een stootje.

Tip 2. Diversiteit van je beelden

Diversiteit in je beelden

Maak voor de afwisseling ook eens wat shots van de voorpret in de bus, de witte wereld om je heen of die leuke après-skibar. En wissel opnames in slow motion (vanaf 120 frames per seconde) en in normale snelheid (25 tot 30 frames per seconde) met elkaar af. Zo wordt je film boeiend om naar te kijken.

Tip 3. Welke resolutie heb je nodig?

Resolutie

De meeste sportscams filmen in Full HD (1080p) en HD Ready (720p). Het verschil in kwaliteit tussen deze resoluties is alleen waar te nemen op een grote tv. Als je vooral filmpjes op een laptop af wilt spelen, is een lagere resolutie voldoende. Maak dus de afweging of het zin heeft om in 1080p te filmen. Een aantal sportscams kunnen filmen in 4K-kwaliteit, wat vier keer scherper is dan Full HD. Deze films kun je alleen afspelen op een tv die dit formaat ondersteunt.

TIp 4. Benut de groothoeklens

Gote beeldhoek

Sportscams hebben een groothoeklens, waarmee je uitgestrekte landschappen filmt. Wanneer je vanuit een point-of-view perspectief filmt, is het slim om dicht bij anderen in de buurt te blijven. Zo wordt het volledige beeld gevuld en maak je optimaal gebruik van de groothoek.

Tip 5. Houd rekening met je snowboard of ski's

Snowboarder of skiër

Ben je een snowboarder of een skiër? Vanaf de ski's geeft een chest mount mooie gelijkmatige beelden. Je romp is namelijk het meest stabiele deel van je lichaam. Bij het snowboarden is deze mount minder handig, omdat je dan de wintersporters naast je filmt. In dit geval kun je beter kiezen voor een montageset voor op je helm of board.

Tip 6. Maak korte clips

Vaak heb je na afloop van je wintersport een berg aan filmmateriaal. Het heeft geen zin om alles te gebruiken. Houd je filmpje kort, want de meeste mensen verliezen hun aandacht na zo'n 2 à 3 minuten. Blijf niet continu filmen, maar kies ervoor om je sportscam aan te zetten tijdens leuke, bijzondere momenten. Zo gaat je accu tijdens het filmen langer mee en kost het minder tijd om je film na te bewerken.

Tip 7. Gebruik muziek bij het editen

Gebruik korte fragmenten om de aandacht van je kijker vast te houden. Wissel beelden met een normale frame rate af met slow motion beelden: die gave sprong komt tot zijn recht in slow motion, die lange afdaling kun je wat sneller afspelen. En wissel je actiebeelden af met sfeerbeelden voor een persoonlijke touch. Zet bijpassende muziek onder je film voor extra sfeer. Een goede soundtrack geeft je film wat extra's en houdt de aandacht van je publiek vast.

Manon
Artikel van:
Manon Videocameraspecialist.


© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 15.660 beoordelingen