The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Uhro

Tips om je wifi bereik te verbeteren

Een slecht wifi signaal kan je avondje Netflixen flink verpesten. Wil je in jouw huis het wifi bereik vergroten? We geven je hier 4 tips waarmee je voor beter wifi bereik zorgt.

Verbeter je wifi bereik

  • Plaats je router op een centrale plek
  • Kies het rustigste wifi kanaal
  • Installeer de nieuwste software
  • Plaats een wifi versterker

Plaats je router op een centrale plek

Router op centrale plek

Stalen platen, radiatoren, dikke muren of zelfs een spiegel of aquarium houden een deel van je wifi signaal tegen, waardoor je een slecht wifi bereik in huis kunt hebben. Verplaats de router naar een centrale locatie in huis voor een beter wifi bereik.

Richt antennes niet op elkaar

Zitten er externe antennes op je router? Plaats altijd één antenne omhoog en één horizontaal, zo krijg je beter wifi bereik. De antennes van de router zenden het wifi signaal uit. Dit signaal is te vergelijken met de kringen die je in het water ziet, wanneer je er een steentje in gooit. Gooi je 2 steentjes naast elkaar, dan heffen de kringen elkaar op. Wanneer je beide antennes dezelfde kant uit richt, blokkeren ze elkaar.

Kies het rustigste wifi kanaal

Verander kanaal

Een wifi band bestaat uit meerdere kanalen. Deze kanalen vormen een digitale snelweg voor je data. Wanneer meerdere apparaten tegelijkertijd gebruik maken van één kanaal, vormen ze een file waardoor het signaal vertraagt. Dat zorgt ervoor dat je soms geen wifi bereik hebt. Ontdek welke kanalen in jouw woning bezet zijn met behulp van een wifi scanner of -analyzer. Kies het kanaal van een rustige band voor het beste resultaat.

Vergroot je kanaalbreedte

Bij veel routers staat de bandbreedte standaard ingesteld op 20 MHz. Verdubbel de kanalen van je digitale snelweg in een paar klikken door deze om te zetten naar 40 of zelfs 80 MHz. Ga hiervoor naar de 'wireless' instellingen van je router. Zo kun je het wifi bereik vergroten en de snelheid verbeteren.

Installeer de nieuwste software

Slecht wifi bereik kan ook veroorzaakt worden door verouderde software van je router. Bijvoorbeeld doordat de router niet alle kanalen gebruikt of doordat een nieuwe techniek mist. Het installeren van nieuwe firmware kan daardoor ook het wifi bereik in huis verbeteren.

In de handleiding van je router vind je hoe je de firmware upgradet.

Plaats een wifi versterker

Wifi versterker

Een wifi netwerk start met een internetverbinding en een modem/router. Een eenvoudige router van je provider met 1 wifi band heeft minder kanalen om netwerkapparaten op te verbinden. Daarnaast storen huishoudelijke apparaten als afstandsbedieningen, babyfoons en magnetrons ook voor een slecht wifi bereik. Breid je wifi banden uit met een dual-band access point of powerline adapter voor een sterker netwerk en beter wifi bereik in huis.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.231 beoordelingen